woensdag 2 november 2011

Horrorwinter

Horrorwinter
Al enkele keren hebt u kunnen lezen, dat we een horrorwinter kunnen verwachten.
Elke meteoroloog voorspelt bij voorkeur eind oktober (dan begint het al langzaam te kriebelen) een strenge winter met veel sneeuw, ijs en natuurlijk het nodige spektakel met enige sneeuwstormen met sneeuwduinen van 6 meter hoog of nog hoger. Jan Visser zei het al, zelden wordt een zachte winter voorspelt, want daar vindt de echte meteo-liefhebber geen fluit aan. Maar elke weerliefhebber wordt vanaf november toch nerveus als hij de wind ziet draaien naar de Oosthoek. Ik geef het toe, ik behoor ook tot die categorie, terwijl ik niet eens fatsoenlijk kan schaatsen. Inmiddels is uitzonderlijk zware kou (min 40 graden) vanuit Siberië de Oeral naar Europees Noord-Rusland overgestoken. Een duwtje naar beneden en dan ...

Ook dit jaar dus weer vele voorspellingen van een komende strenge winter. Waarschijnlijk ligt de basis ergens bij de winterbanden-branche. Hoe onbetrouwbaar lange-termijn-voorspellingen zijn blijkt uit het volgende redelijk recente voorbeeld van vlak voor Kerst 2010. Wie herinnert zich nog de zeker komende en voorspelde Elfstedentocht nog van Piet Paulusma? Tussen Kerst en Oud en Nieuw zou hij gereden kunnen worden. Hij kwam niet. Een voorspelling van slechts een dikke week vooruit.

Het kan al wel heel vroeg koud zijn, zoals in 1980. Morgen is het 31 jaar geleden dat Nederland zijn vroegste ijsdag in de meet-historie beleefde en Nederland twee koude weken beleefde. 3 november 1980 bleef het in vrijwel geheel Nederland de gehele dag onder nul. Ook werd deze dag door een aantal dagen met veel sneeuw en ijs gevolgd en leek het ideale scenario als boven beschreven te kunnen beginnen. "Mooi niet", dacht Koning Winter echter half november en stopte er mee om pas eind februari onverwacht terug te keren.
Winter in Groningen
Een jaar later in 1981-1982 deed hij het stiekem nog eens dunnetjes over met meer dan 100 vorstdagen.
Noord-Nederland lag vrijwel continu onder een wit tapijt. Maar geen spectaculaire sneeuwstormen of Elfstedentocht en deze winter staat nu als een "vergeten winter" in de boeken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...