vrijdag 25 november 2011

Vorig jaar ijzige kouinval

Vorig jaar 25 november 2010 stroomde met een oostenwind ijzige kou en een dag later sneeuw binnen. Vanaf deze dag zakten de temperaturen elke dag met stip.
Dijkshorn - December 2010

Op 27 en 28 november konden de eerste ijsdagen met een snijdende oostenwind worden genoteerd. De laatste twee dagen ging de kou wat windchill-factor betreft naar diepvriesgevoel toen de wind gedurende deze twee dagen tot gemiddeld (!) windkracht 6 aantrok met uitschieters tot windkracht 8. Deze kou was de voorbode van één van de koudste decembermaanden die Nederland gekend heeft.
December 2010 tekende na afloop 29 vorstdagen op, waarvan in Ten Boer 15 ijsdagen. De gemiddelde temperatuur was deze maand -1,7 graad Celcius. Strenge vorst beneden de -10 werd gekgenoeg ondanks de sneeuw en ijs op geen enkele dag geregistreerd. Minus 9,3 graad Celcius op 21 december werd de laagste maandtemperatuur (daggemiddelde die dag -7,2).  Ook op een spectaculaire sneeuwstorm hebben de liefhebbers weer tevergeefs zitten te wachten, alsmede vele gewone sneeuwbuien met veel sneeuw. Wel weer fraaie winterplaatjes. Even klikken en ze worden vergroot. 
Weids vergezicht richting vanaf de Ten Boerster Alp
De Rietzoom, Ten Boer, Kerst 2010
Toen leek het dus inderdaad het begin van een "horrorwinter" te worden, maar op de laatste dag van het jaar viel de dooi in en hebben we Koning Winter met de Noorderzon zien vertrekken. Pas eind februari 2011 (18-24 februari ) liet hij nog even weten, dat hij bestond voordat hij definitief afscheid van ons nam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...