zaterdag 20 oktober 2012

Winterkriebels

Snelweg in of snel weg uit Siberië. Aan de lezer de keus.
In Noord-Zweden is de winter inmiddels ingevallen. In de Alpen viel deze week al 50 cm sneeuw, maar daar zaten ze vandaag al weer in de warme zon. In Siberië is de -30º deze week al overschreden, de jas gaat dan soms nog uit bij de bewoners zoals een documentaire onlangs nog liet zien. Op naar de soms min 50 - 70 graden in deze streken in december en januari is daar het motto.

Bij de weerliefhebbers en vele meteorologen gaat het vanaf nu bij het horen van zulke berichten langzaamaan daarom af en toe weer kriebelen. De bekende winterkriebels. Lichtelijk beschroomd soms, we beseffen dat menigeen hinder of last heeft van de winter, willen we eigenlijk heel hardop roepen en wensen om maar veel winterweer te mogen meemaken. Als je een keer zo'n gen hebt, raakt je het nooit meer kwijt.

Een hogedrukgebied bij Helsinki in de buurt heeft de voorkeur en dan maar hopen op een lange, strenge winter die begint in november en eindigt in maart. Regelmatig onderbroken door een portie sneeuw, wind en natuurlijk hoort ook een barre sneeuwstorm er bij. Een winter, die goed is voor herinneringen tot in lengte van jaren.

Bij een hogedrukgebied draait de wind met de klok mee en regio Helsinki, Botnische Golf is de perfecte plek voor zo'n gebied en dus voor aanvoer van koude lucht uit de Arctische streken als de Noordpool of Siberië.

De vroegste sneeuw is in 1975 geregistreerd t.w. op 13 oktober. Lang is het niet blijven liggen. In november kan dat al wel het geval zijn. November 1980 begon direct op de 2e met sneeuw en kou. De witte wereld duurde een dikke week en werd vervolgd met veel hogere temperaturen.
Novembersneeuw 2008
Kouder en van recentere datum is 1993 met nog wel normaal herfstweer in de eerste helft van de maand, maar vanaf 15 november duikt de temperatuur 's nachts elke keer onder nul en op vijf dagen werd hierna een ijsdag genoteerd. Het eindresultaat plaats 4 van de koudste novembermaanden sinds 1906.

Een vrijwel gelijke ontwikkeling als in 1993 zagen we ook in 1985. Toen zelfs al vanaf 10 november en durend tot het einde van de maand. 1985-1986 zou al met al een stevige winter worden en met een Elfstedentocht.

Voorlopig moeten we maar even afwachten wat het gaat worden in 2012-2013, maar de kou van het Noorden laat zich vanaf woensdag al even zien is de verwachting. Voorlopig blijft het echter nog wel even boven nul. De winter moet zich nog even warmlopen natuurlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...