vrijdag 24 oktober 2014

September 2014, het weer in Ten Boer en omstreken





Geen Ten Boer, maar meteostation Eelde zoals u ziet. Dat krijg je als je oude computers te lang gebruikt en de gegevens niet vaak genoeg opslaat of overzet. 'Oudje' doet het niet meer en dus geen toegang meer tot de historie van Ten Boer voorlopig. Nog maar zien of de harde schijf nog toegankelijk is.
Gouden lucht boven Ten Boer

Hoewel oktober zelfs ook al bijna weer voorbij is, toch nog even een korte terugblik.

Hierboven het temperatuursverloop over de afgelopen maand in Eelde. We kunnen terugkijken op een geweldige septembermaand qua weer. 21 warme dagen (boven de 20º) telde september, 47 uren meer zon dan normaal en weinig wind en regen.

Elk weekend was het stralend weer en kon, als je wilde, de korte broek tevoorschijn worden gehaald. Kortom het kon niet op. Een topmaand.
Met gemiddeld 15,7º eindigde Eelde op de achtste plaats sinds het begin van de metingen in 2006. Ook het gemiddeld maximum eindigde met 20,7 hoog, maar aan het jaar 2006 kon bij lange na niet getipt worden met toen zelfs 22,7 gemiddeld.

Normaal valt er zo'n kleine 80 mm regen in september, maar dit keer bleef het nagenoeg droog met een kleine 16 mm. 

Foto rivierengebied (Ab Donker, sep 2014)
Opvallend was verder het langdurige stille weer, zeldzaam weinig wind was er de hele maand lang. Onze fietsende forenzen en scholieren zullen het zeer op prijs gesteld hebben.

Wat is er nog aan toe te voegen? Vele schitterende foto's bijvoorbeeld Op de diverse weersites mag u ze zelf opsporen. 

Ondertussen is het boven Moskou al bijna twee week dik winter met temperaturen ver onder nul. Het lijkt vroeg, maar het is ook weer niet helemaal ongewoon daar. Volgende week tijdelijk iets zachter daarzo en daarna lijkt het kwik weer naar beneden te zoeven. In elk geval koelt het daar al flink af en het kan later misschien een basis zijn voor zoiets als hieronder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...