zaterdag 11 oktober 2014

Omlandia B1 naar doelpuntrijk gelijkspel tegen Bedum B1

Vandaag 11 oktober voor de tweede keer Bedum B1 als tegenstander op het programma in de klasse van Omlandia B1.
In de beker werd het onlangs 3-3 in Bedum. Nu dus de competitie waarin beide ploegen ongeslagen in de top meedraaien. In de beschouwing vooraf zien we Omlandia en Bedum met beide een goed scorende voorhoede en Bedum, die volgens de statistieken ook nog in theorie over een uitstekende verdediging zou moeten beschikken. Met slechts twee tegentreffers voor aanvang van de wedstrijd mag en moet je daarvan wel uitgaan.

En ook alweer supervoetbal-omstandigheden deze dag, windstil, half bewolkt en aangenaam weer. Het kan niet op deze dag voor spelers en natuurlijk ook de vele toeschouwers.
In een superspannende wedstrijd bleef mijn notitieblok dit keer haast maagdelijk wit en toch zagen we vele bijzondere hoogtepunten en vele doelpunten. Hoe kon dat?

Honderd procent efficiency
Coach Mart van Sleen ziet het nog tevreden aan

Omlandia ging goed uit de startblokken vandaag. Fel op de bal jagen vanaf eigen helft en bij balbezit was iedereen scherp en goed bij de les. Dat gold echter ook voor tegenstander Bedum. Het spel van Omlandia oogde het eerste half uur bijzonder sterk. De beide verdedigingen deden echter ook goed hun werk en zoals al een beetje verwacht, resulteerde een en ander in relatief weinig kansen.

Robbert Veldman op weg naar de 1-0
Dan komen we in de tiende minuut. Erwin Bos krijgt de bal op links en geeft een perfecte pass op spits Robbert Veldman. Deze dendert op volle snelheid uitstekend door de verdediging, maar lijkt te worden gestopt. Met een uiterste krachtsinspanning blijft hij nog net in balbezit en scoort vastberaden de 1-0.

Bedum komt er niet aan te pas tot dat moment, maar na een kwartier zien we toch een snelle aanval op rechts. Twee verdedigers lijken gezamenlijk het gevaar te keren, maar het lukt de Bedumer toch nog om een schot te lossen. De bal klutst via één van de Omlandia-benen en verandert daardoor van richting.
De totaal verraste Alwin Potgieter staat daardoor op het verkeerde been en het staat een beetje tegen de verhouding in 1-1. Niet getreurd, want het spel oogt goed en dat schept vertrouwen.

Een kwartier lang gebeurt er hoegenaamd niets en speelt het spel zich in hoofdzaak op het middenveld af. Dan is in de laatste tien minuten het hek opeens van de dam. In de 31e minuut zien we balverlies op het middenveld bij Omlandia, Bedum valt aan over links, er volgt een eigenlijk niet al te beste voorzet, maar wel weer resulterend in een goal, 1-2.
Drie minuten later nagenoeg een herhaling van het voorgaande met dus ook hetzelfde resultaat. Uit het niets en met slechts drie kansen staat Bedum opeens op een comfortabele 1-3 voorsprong.

En Robbert  de 1-0 afrondend

Dan blijkt toch dat de Bedumer-verdediging met een klein beetje extra druk fouten maakt. Dat bleek trouwens ook al in de slotfase van de bekerwedstrijd. In de 35e minuut is het weer Robbert, die een klein foutje supersnel en genadeloos afstraft en de Omlandianen weer hoop geeft. Het staat 2-3.

Grensrechter Rian Arends van Bedum
We zien in de eerste helft dus 5 kansen en 5 doelpunten. Een unieke prestatie van beide teams waar menig profteam een puntje aan kan zuigen. Zeldzaam dus.

'Robben'

In de tweede helft een iets ander spelbeeld. Bedum overheerst technisch gezien het spelbeeld, maar weet zich maar nauwelijks kansen te scheppen. We zien een slap kopballetje van Bedum na een corner naast gaan, er zijn wat corners aan beide zijden en een schot van Bedum wat ver over ging.

En wij hebben Robbert. Je zou na vandaag al bijna aan een naamsverandering gaan denken. 'Robben' Veldman scoort in de 54e minuut op vrijwel identieke wijze als de eerdere doelpunten en zijn beroemde naamgenoot (uit Bedum!) zou er veel van zichzelf in herkend hebben.
3-3, weer gelijk en voor de derde keer terugkomend uit achterstand. Bedum oogt nu aangeslagen en Omlandia ruikt de winst.
Vier kansen op rij volgen. De eerste gaat over, de tweede wordt door de Bedum-keeper, Ten Boerster en oud-Omlandiaan Jordy Haveman nog net via de paal tot corner getikt en bij de derde lijkt de bal echt het doel in te gaan. De bal heeft echter zoveel effect, dat hij weer van de lijn wegdraait en kan worden gepakt door Jordy. En hij is ook de hinderlijke sta-in-de-weg bij de vierde poging. Weer is het Robbert, die kan schieten en Jordy dus op zijn weg vindt.

Domper

In de 70e minuut de domper van de wedstrijd voor alle Omlandianen. Bedum lost vanaf de zijlijn een schot richting het doel van Alwin en met een grote boog verdwijnt de bal pardoes over zijn tevergeefs graaiende handen in de verre rechterhoek, 3-4. Wat een geluksvogels onze tegenstanders.

Hoe goed de mentaliteit in het Omlandia-team is, laten ze ook nu weer zien. Ook deze vierde klap incasseren ze als 'Cassius Clay', alias 'Mohammed Ali' (even Google raadplegen) en gaan onverdroten op jacht naar de toch wel verdiende gelijkmaker.
Drie minuten voor tijd maakt de Bedumer verdediging dan eindelijk het door Omlandia zo gewenste foutje. Dit keer is Jeffrey Hoeksema er als de kippen bij om de bal te onderscheppen en deze vervolgens beheerst in het lege doel te schieten.

De gelijkmaker, 4-4 dus, is gezien de betere kwalitet van de Omlandia-aanvallen en kansen absoluut verdiend. De pluim van de dag gaat naar Robbert Veldman (hij scoorde al zijn tweede hattrick), maar ook een pluim voor de geweldige teamspirit en vechtmentaliteit is dit keer op zijn plaats.

Jammer, dat we, hoewel nog steeds ongeslagen, door dit derde gelijkspel al zes punten hebben verloren op koploper GVAV Rapiditas, die vandaag zijn zesde wedstrijd op rij won, maar wel concurrent DVC op achterstand heeft gezet.