woensdag 15 oktober 2014

Guus kom noar huus!

Voor eeuwig verbruid

Netherlands vs England 1996-06-18.svg

Het is 18 juni 1996. Nederland neemt deel aan de EK in Engeland. Op de agenda de laatste poulewedstrijd tegen Engeland. Nederland had drie punten na een schamele winst tegen Zwitserland en een gelijkspelletje tegen Schotland. Tegen Engeland kon en mocht er zelfs verloren worden met drie doelpunten verschil. Schotland had echter ook nog een kans.

Wat kon er nog gebeuren met zo'n gunstig doelsaldo? We hadden Van der Sar immers, Bergkamp, Winter, Cruijff(de zoon van) en ga zo maar verder. Op de bank Patrick Kluivert en Philip Cocu en onze coach Guus Hiddink.

Blitzkrieg

We zullen het kort houden. Het was totale vernietiging vanaf minuut 1 van Engeland richting het doel van Nederland, een walspartij, aanvalsgolf na aanvalsgolf zag keeper Van der Sar op zich afkomen en Nederland was een speelbal van de tegenstander. Een Blitzkrieg pur sang.
Na vijf minuten was zeker al alarmfase 1 van kracht gezien het spelbeeld, Guus deed echter niets. Na een kwartier code rood op alle fronten en Guus deed niets.

Als door een wonder vielen er nog geen doelpunten in de eerste twintig minuten, maar Engeland komt in de 23e minuut verdiend op 1-0 door Shearer (strafschop). Guus, u raadt het al, doet niets. Engeland verplettert speltechnisch Nederland. Een ruststand van 4-0 zou een goede afspiegeling geweest zijn van het spel, maar Guus doet niets. Of het een oefenwedstrijdje betrof.

Dat we de rust halen met deze stand is werkelijk ongelooflijk. In de rust wel een eerste wissel. Waar meer druk in de voorhoede van Nederland nodig en gewenst was, kiest Guus voor een extra verdediger. Geen bal werd er voorin vastgehouden. De wissel heeft geen enkel effect op het allerbelabberdste Nederlandse spel.
Komt daar een trein aan?

Guus Geluk

Na de rust deelt Engeland dreun na dreun uit. In een kleine tien minuten drie doelpunten voor Engeland en in de 62e minuut staat het 4-0 voor Engeland.

Uitschakeling dreigt, nog minder dan een half uur te spelen, maar Guus doet niets. Als een konijn dat in de koplampen van de aanstormende trein kijkt, blijft hij zitten en reageert hij nog steeds niet op de noodsituatie. Het is een catastrofe.

Engeland valt vrolijk verder aan en een 8-0 stand zou niet misstaan hebben op het scorebord, maar Guus doet niets.

Verschrikkelijk

Pas tien minuten later (72e minuut) valt topspits Patrick Kluivert in, gewoon fit in mijn ogen (na een lichte blessure) en ook nog eens de topscorer destijds.

Ruim drie kwartier liep ik inmiddels vanwege totale onbegrip over zulke riskante passiviteit boos door de huiskamer en me afvragen waarom er in vredesnaam niet gewisseld werd in de voorhoede. Erger nog, woest was ik. Sportief woest, dat wel natuurlijk.

Patrick scoort na de invalbeurt binnen een minuut de reddende 4-1. Het bijna onmogelijke wonder is geschied. Met deze stand waren we door als Schotland tenminste geen gekke dingen deed. Dat Engeland het toen wel geloofde was een bijkomende geweldige meevaller. U begrijpt het al. In de stand kwam geen verandering meer en Nederland was door. Guus had geluk. Er is zelfs een stripfiguur naar hem vernoemd. Toch?

In de volgende wedstrijd werd Nederland uitgeschakeld na 0-0 tegen Frankrijk en na strafschoppen. Een redelijk, goede wedstrijd met nu wel Kluivert in de voorhoede, maar het leed was kennelijk al aangericht na ook nog eens allerlei andere incidenten.

Maar Guus heeft het toen voor eeuwig verbruid bij mij. Tactisch, strategisch, maar nog meer vanwege zijn bijna totale passiviteit in deze wedstrijd. Nog steeds heb ik nachtmerries bij herinnering aan deze dag.  Het is inmiddels ruim achttien jaar later ...., ach laat ook maar.

De goede lezer begrijpt dit stukje wel een beetje, denk ik. Eindelijk heb ik het van me af kunnen schrijven.

Wikipedia schrijft:

De laatste groepswedstrijd speelde Nederland tegen het gastland Engeland. Op het heilige gras van Wembley werd Nederland weggeveegd door de spitsen Shearer en Sheringham (beiden 2 doelpunten). Vlak voor tijd wist invaller Patrick Kluivert nog tegen te scoren. Achteraf bleek dit zeer belangrijk, want als dit doelpunt niet was gevallen, dan was Nederland uitgeschakeld geweest.