zaterdag 4 oktober 2014

Omlandia B1 trekt aan langste eind in Siddeburen

Kansenfestival

De herfst trok vandaag 4 oktober weer alle mooie registers open. Goldenes Oktoberwetter zeggen onze Oosterburen, Indian Summer in Amerika en wij in Nederland hebben de geweldig toepasselijke naam 'oudewijvenzomer'.

We zijn in Siddeburen waar de plaatselijke bewoners alles uit de kast trokken om het de gasten zo aangenaam als mogelijk te maken. De hele week feest, een feesttent, popgroep Normaal, originele straatverlichting en vlaggetjes, zagen we. En dat allemaal voor de jongens van Omlandia B1 in hun wedstrijd tegen Siddeburen B1.

Hekken, bewaking met gevaarlijke herdershonden (onder de naam 'Dog prevention') moest het publiek en de supporters op afstand van onze Ten Boerster idolen houden. De hekken hielden het nog net.

Beide teams maakten er dan ook terecht een festival van, een kansenfestival.

Weergaloze opening, kans op kans

De aftrap
Omlandia opende het spetterende bal op weergaloze wijze. Drie minuten gespeeld, de eerste aanval, de eerste corner van Roy Boer, de fraaie voorzet en Remco Bolhuis, die er als de kippen bij is en de 0-1 voor Omlandia scoort.
Ook de tweede aanval heeft haast succes, maar gaat net naast. Siddeburen is totaal niet aangeslagen en gaat onbevangen op jacht naar de gelijkmaker. Een enorme fout in de Omlandia-verdediging had afgestraft kunnen worden ware het niet, dat Koen Maatman op het juiste moment op de doellijn had plaatsgenomen en de 1-1 verhindert.

Even later gooit Omlandia de doellat in de strijd, het spel golft in een enorm hoog tempo heen en weer en de kansen volgen in serie elkaar op. Aan beide kanten dus. Eigenlijk is het een wonder dat er niet vele doelpunten vallen.

Omlandia-aanval. Rechts oud-Omlandiaan Siem Bijman, nu grensrechter en leider Siddeburen B1
Na twintig minuten mag Omlandia weer eens aanvallen. Dit keer over rechts via Guus Kuipers. Een perfecte pass naar de linkervleugel richting topscorer Robbert Veldman volgt. Hij neemt de bal goed aan en poeiert hem hard in de rechter hoek, 0-2. Een niet helemaal correcte stand van de krachtsverhoudingen op dat moment.

Vrolijk gaan de heren verder met aanvallen en fouten maken. Na een klein half uur is het de beurt aan Siddeburen. Ze maken het wel spannend, want ze hebben er drie dotten van kansen voor nodig. De derde is dus raak met een aanval dwars door het centrum, die goed wordt afgerond, 1-2.

Vlak voor de rust mag Omlandia het nog twee keer proberen. Beide schoten gaan van dichtbij over.

Betere tweede helft

Na de rust krijgt Siddeburen al snel de kans op de gelijkmaker, maar het schot gaat voorlangs. Dan neemt eindelijk Omlandia het heft wat meer in handen en trekt het spel meer en meer naar zich toe. Zes kansen in een klein kwartier volgen met de nodige succesjes. Erwin Bos scoort in de 53e minuut op enigszins dubieuze wijze de 1-3.
Robbert bekroont zijn goede spel nogmaals in de 60e minuut en scoort op aangeven van Jeffrey Hoeksema (perfecte pass) de 1-4. Jeffrey had even later ook zijn goede spel kunnen bekronen, maar schiet weer over.
De 1-4 van Robbert Veldman
Siddeburen probeert met de moed der wanhoop het tij te keren, maar is minder gevaarlijk dan in de eerste helft. Toch hebben ze regelmatig mogelijkheden, maar ook keeper Alwin Potgieter, het moet gezegd worden, heeft een topdag en voorkomt menig doelpunt.

Een strafschop voor Siddeburen in de 72e minuut (tikje tegen voet van een Siddebuurster, aldus de scheidsrechter) is echter te veel voor onze Potgieter en dat betekent de 2-4.

Siddeburen ziet de bal voorlangs gaan bij Alwins's doel
In de slotfase nog een laatste kans voor beide teams en beide keren staat de keeper in de weg. Daardoor wint Omlandia dus met 2-4 door voornamelijk efficiënter met de kansen om te gaan. Met deze score staat het team voorlopig wel derde, maar er zijn nog wel wat dingetjes voor verbetering vatbaar. Ook vandaag was het weer geen wedstrijd uit één stuk, waarmee ik wil zeggen dat je achteraf absoluut nog niet gevoel hebt gehad, dat alles gedurende de wedstrijd onder controle was. Toch staat er een team met fighters-spirit en dat is superbelangrijk als je wilt winnen.

Volgende week zaterdag spelen we thuis tegen de nummer twee op de ranglijst, het nog ongeslagen Bedum B1. Hier staat een ijzersterke verdediging in het veld met oud-Omlandiaan Jordy Haveman in het doel. Hij hoefde nog maar twee keer de bal uit het net te halen tot nu toe.

Statistieken Siddeburen B1 - Omlandia B1 (1e+2e helft, resp.totaal)

Kansen: 9+5=14 resp. 8+7=15
Corners: 2+2=4 resp. 1+4=5
Doelpunten: 1+1=2 resp.2+2=4
Efficiency: 14% resp. 27% (goed)