zaterdag 25 oktober 2014

Actief de gelukkige tegen Omlandia B1

Eelde, het schitterende Actief-complex
Eelde is de bestemming van het Omlandia B1-team deze zaterdag 25 oktober. Actief B2 de naam van de tegenstander. Weer is het optimaal voetbalweer met wolken, zon, een paar spetters en weinig wind.
De tegenstander, met een wedstrijd minder gespeeld, staat op zes punten achterstand, heeft een negatief doelsaldo en een niet al te veel scorende voorhoede. Aangezien die van Omlandia er lustig op los scoort, zou in theorie Omlandia zich vooraf niet al te veel zorgen hoeven te maken.

Het is 12.12 uur als de scheidsrechter fluit voor het beginsignaal. De praktijk is als zo vaak weer net even anders als de theorie vooraf. Fysiek lijkt Actief als een reus tegen klein duimpje te spelen in de beginfase. Toch weten ze eerst maar nauwelijks dichtbij keeper Alwin Potgieter te komen, maar dan gaat het mis ....

Hectische drie minuten

Een zeldzame Omlandia-aanval in opbouw
Zoals gezegd, fysiek en ook qua spel was Actief beter in met name de eerste helft. Ze waren scherp, sterk, straften foutjes goed af en stonden positioneel ook beter te spelen. Na drie minuten werd de eerste waarschuwing uitgedeeld met een kopbal, die Alwin nog net op de lijn weet te onderscheppen. Na twaalf minuten het eerste wapenfeit van Omlandia. Michael de Vries zet goed door, maar schiet recht in de handen van de Actief-keeper.

Er is exact een kwartier gespeeld als Actief op 1-0 komt. We zien een goed schot, Alwin die tegenhoudt, maar vervolgens de hard ingeschoten bal over zijn handen langzaam het doel ziet inrollen. Omlandia schrikt even, maar zet een dikke minuut later er een mooie aanval tegenover. Op de linkervleugel wordt Robbert Veldman gelanceerd. Die tikt even later de bal keurig in de voeten van Kevin Potgieter, die de bal ook hard langs de keeper rechts in het doel schiet, 1-1.

Een volgende aanval van Omlandia

Twee minuten later de tweede dreun van Actief. Ik zit nog wat te noteren, kijk op en zie plotseling een Actief-aanvaller volledig vrij net binnen de 16-m staan. Niet erg als er geen bal was geweest, maar die lag voor zijn voeten. U raadt het al, hij poeiert hem hard in het doel van Alwin. Het staat 2-1 na een hectische drie minuten.

Het zit niet mee vandaag voor Omlandia, het is een moeizaam geworstel verder in de eerste helft. Alle klutsballen vallen ook nog eens verkeerd en kansen worden er niet of nauwelijks geschapen. De verdediging oogt inmiddels wel een stuk scherper en ook Actief wordt nog maar sporadisch gevaarlijk.

Robbert ziet na een uitstekende assist van Bodhi Prenger zijn eerste goede mogelijkheid net tot corner verwerkt worden en Kevin ziet een kopbal in de handen van de keeper belanden. Hetzelfde beeld zien we bij Actief.

Mart van Sleen moedigt de jongens aan
Geen bordjes verhangen

Na de rust verwacht je een Omlandia die op jacht gaat naar de gelijkmaker. Actief, dat moet gezegd, verstoort echter continu de opbouw bij Omlandia en onze aanvallers worden niet of nauwelijks bereikt.
Ook het tempo ligt aan beide zijden enorm hoog door de vele onderscheppingen, waardoor het spel tot de 16-m-lijn vrijwel de hele tweede helft heen en weer blijft golven. Dat de 'bordjes zouden worden verhangen' was al helemaal geen sprake hoe graag ik het ook anders had gezien.

Alwin hoeft nog maar één keer goed op te treden en verder wordt met keihard werken alles door Robert Dijkhuizen, Koen Maatman, Vincent Jonkman, Erwin Bos en Liam van Galen al het gevaar telkens op tijd gekeerd.

Het wachten is op die ene goede uitbraak van onze snelle spitsen Robbert en Jeffrey Hoeksema, maar het lukt gewoon niet vandaag. Ook vele corners aan beide zijden leveren niet of nauwelijks gevaar op.

Pas vier minuten voor tijd krijgt Omlandia een geweldige mogelijkheid voor de verdiende gelijkmaker. Jeffrey lijkt simpel in te kunnen tikken, maar naar eigen zeggen glijdt hij op het beslissende moment net even weg en is het tikje net te zacht.

De laatste kansen voor Omlandia in de slotfase

Guus Kuipers mag het als laatste nog eens proberen, maar ook zijn schot treft geen doel en gaat net naast. Het mocht vandaag gewoon niet, de stand bleef dus 2-1 voor Actief en het eerste verlies voor Omlandia in de competitie een feit. Een zuur verlies, dat wel.
Ook koploper GVAV Rapiditas verloor vandaag voor de eerste keer en zo zie je maar weer, het kan de beste overkomen.

De statistieken van Actief B2 - Omlandia B1: (1e helft+2e helft=totaal):

Corners: 3+3=6 resp. 1+4=5
Kansen: 5+1=6 resp. 5+2=7
Doelpunten: 2+0=2 resp. 1+0=0
Efficiency: 33% resp. 14%