zaterdag 21 september 2019

Omlandia 1 met geluk naar gelijkspel tegen Helpman 1

"Hands up" - Omlandia 1 in de verdediging

Zaterdag 21 september. Een strakblauwe lucht met een aangename 21º het decor in Ten Boer. De dag voor heel voetballend Nederland waarop de gewone competitie weer van start gaat.

Ruim drie maand geen blog geschreven. Het is ook voor mij even weer op gang komen. Er is nog niet echt een 'honger naar de blog gevoel'. Het op gang komen geldt ook voor Omlandia 1. Een nieuwe trainer, veel nieuwe spelers, en direct al wat blessureleed. Het zou een wonder zijn als er al direct sprake zou zijn van goed ge-oliede aanvalsmachine.

Drie moeizame bekerwedstrijden mocht ik de afgelopen weken aanschouwen. Hoewel er twee daarvan werden gewonnen, was het spel niet om over naar huis te schrijven, laat staan een blog.

Vandaag is alles anders, vanaf vandaag gaat het weer om het 'echie'. Helpman 1 is de eerste tegenstander. Helpman 1 kende wel een redelijke start met drie ruime bekeruitslagen, allemaal gewonnen.

Onder leiding van scheidsrechter Secer werd er om 14.38 uur afgetrapt.

'Drie keer is scheepsrecht'

Zoals zo vaak begonnen beide ploegen voorzichtig. Omlandia mocht zelfs even het gevoel hebben het betere van het spel te hebben in de eerste tien minuten. Het resulteerde in een klein kansje voor nieuwkomer Max Martoredjo in de 7e minuut. Zijn voorzet werd dichtbij het Helpman-doel nog net tot corner teruggebracht.

Het goede gevoel duurde ook maar tien minuten. Direct de eerste keer, dat Helpman eens goed de overkant bereikte, waren ze gevaarlijk. Een uitbraak over links werd door de verdediging verkeerd ingeschat. Het mooi indraaiende schot van Helpman werd gelukkig door keeper Jasper Kromdijk onderschept.

Na een kwartier wordt door Helpman de tweede waarschuwing uitgedeeld. De verdediging staat niet goed opgesteld en wordt er op snelheid uitgelopen. Jasper redt echter weer. Hierna is het even gedaan met de kansen en hobbelt het spel tot de 33e minuut heen en weer op het middenveld.

Maar.... zoals het spreekwoord al zegt, is 'drie keer scheepsrecht'. Dat gold ook weer vandaag. We zien weer bijna exact dezelfde situatie als bij de tweede kans van Helpman, weer een snelle uitbraak. Nu wordt behalve de verdediging ook de keeper eruit gelopen. De bal ligt even later in het doel, 0-1.

In de 41e minuut mag dezelfde aanvaller zelfs nogmaals hetzelfde kunstje herhalen. Het staat 0-2 voor Helpman en de Omlandia-verdediging oogt nog steeds niet als een degelijk bolwerk.

0-2 is ook de ruststand.

Na de rust staat het na slechts enkele minuten spelen plotseling 1-2. Een vrije trap van Kees van der Wolde vanaf links wordt naar mijn mening slechts licht geschampt met het hoofd door Dennis Loer, maar verdwijnt wel in het doel. Een meevallertje kun je wel zeggen.

Tijd om de mouwen nu eens op te rollen en uit een ander vaatje gaan tappen, denk je dan als supporter van Omlandia. Tot op zekere hoogte gebeurde dat ook, maar dan in negatieve zin.

Achterin werd namelijk een kleine twintig minuten lang 'open huis' gehouden, Leuk voor de huizenkoper, maar niet voor de supporters van Omlandia. Het was eigenlijk een niet al te fraai schouwspel wat er op de grasmat werd neergezet. De verdediging kreeg het verbaal behoorlijk te verduren.
Natuurlijk worden er ook door de laatste linie fouten en bloopers gemaakt, maar vaak is er dan ook al eerder op het middenveld iets goed mis gegaan waardoor deze jongens het extra zwaar krijgen. Dat laatste wordt wel eens door sommigen uit het oog verloren.

Feit is wel, dat Helpman volgens mijn notities vijf droomkansen op rij krijgt. Jasper keept deze middag gelukkig een uitstekende wedstrijd. Bij de eerste kans voorkomt hij op het nippertje een doelpunt. De tweede bal wordt van dichtbij keihard op de lat geschoten en bij terugkeer in het veld naast gekopt. Een gelukje.

Bij de derde kans is het weer Jasper die op de juiste plek staat. De vierde is een dikke blunder achterin, maar Jasper weet weer samen met de collega-verdediging nog net te redden. De vijfde kans is een schot van ver dat gewoon naast ging. Een 2-4 voorsprong voor Helpman was op dat moment niet onredelijk geweest.

Omlandia knokt wel voor wat het waard is. Het is ook Jan Oosterbeek, die opeens zelfs bijna de 2-2 scoort, maar ook zijn bal belandt op de lat. Bij Helpman gaat langzaam aan het vuur uit. Het lukt de Omlandianen na wat omzettingen en invalbeurten zich zelfs om zich wat aan de druk te ontworstelen en de situatie achterin te verbeteren, maar het blijft voor de toeschouwer toch voornamelijk moeizaam geworstel.

In de 82e minuut krijgt Dennis wel de bal door het centrum goed aangespeeld. De keeper lijkt de bal te kunnen onderscheppen, maar aarzelt. Zijn treuzeling duurt net lang genoeg om hem te omspelen en te scoren. Het is zowaar 2-2. Een beetje tegen de verhouding in, maar wat kan het schelen. Zonder geluk vaart niemand wel.

Helpman probeert het in de slotfase toch nog even, maar de scherpte is er ook bij hun af.  Het eindresultaat is dus 2-2.
In het kader van Prinsjesdag de staat van Omlandia-land samenvattend: "er zijn nog wel wat verbeterpuntjes".

Statistieken Omlandia 1 - Helpman 1: (1e +2e helft=totaal)

Corners: 4+2=6 resp. 1+5=6
Aanvallen: 2+3=5 resp. 4+7=11
Doelpunten: 0+2=2 resp. 2+0=2
Efficiency: 40% resp. 18%