zondag 29 september 2019

Machteloos Omlandia 1 gaat nat in Zuidlaren

Zaterdag 28 september. Met een minuut stilte voor de deze week overleden Omlandiaan en oud-jeugdleider Alfons Riesebeek, echtgenoot en vader van drie kinderen, begon de wedstrijd even na drieën.

Unieke dag

Het is herfstweer. Dikke plensbuien zagen we voor en na de wedstrijd, verder af en toe een zonnetje, maar de wedstrijd zelf verliep redelijk droog. FC Zuidlaren 1 was de tegenstander in deze tweede competitiewedstrijd. Vorige week hadden ze gewonnen met 3-4, na een 3-0 achterstand na zes (!) minuten.
 'Ze moesten even wakker worden', kreeg ik te horen. Met doelpunten maken lijkt het wel goed te zitten bij hun. Het is het manco van Omlandia 1 tot op heden.

Omlandia begon met een iets gewijzigde opstelling achterin verder in nagenoeg dezelfde opstelling als vorige week (2-2 tegen Helpman). Om 15.08 werd er afgetrapt. Het zou voor uw blogger statistisch gezien een unieke dag worden.

Focus

'Net' niet. Keeper Jasper Kromdijk (1).

Zuidlaren was dit keer zeker wakker. Direct na het begin werd met name over de rechtervleugel de ene aanval na de andere opgezet. Dit resulteerde al na een paar minuten in een schot op het doel van Jasper Kromdijk, maar deze wist gelukkig de schade te beperken tot een corner.

Drie corners op rij volgden er zelfs. Het Omlandia-team oogde voornamelijk achterin fragiel, maar ook op de rest van het team zijn er wel wat op- en aanmerkingen te maken bleek later.

In de 13e minuut werd voor het eerst benadrukt. Weer een bal van rechts, een Zuidlaren-aanvaller die alle vrijheid krijgt om dwars door het centrum schuin over te steken en daardoor werd Jasper in laatste instantie opgezadeld met een 'stop'-opdracht. Dat mislukte volgens de regels van de FIFA, want de aanvaller ging neer in het strafschopgebied. Strafschop.

Zuidlaren komt op 1-0

De strafschop werd door Zuidlaren onberispelijk ingeschoten, 1-0. Zou Omlandia deze klap te boven komen was vervolgens de vraag. Eerst even een terugblik in de tijd.

Ooit heb ik voor de jeugd een stukje geschreven. Zelf leef ik er wedstrijdtechnisch al een dikke 50 jaar naar, als schaker nog altijd wekelijks. Eén keer aangeleerd, dan vergeet je het nooit meer. Het heet focus. Schrale troost, het gros van de mensheid mist het, voetballend zeker zoals de profwereld wekelijks aantoont.

Voor de wedstrijd begint het al lichtelijk. Zenuwen, maar de basis van de concentratie tijdens de wedstrijd, en vanzelfsprekend zonder heavy metal music vooraf.
In het veld (vroeger) en nu achter het bord vergeet ik bij aanvang vrijwel alles om me heen. Niets leidt me bijna af, de tegenstander interesseert me geen fluit, en bij een overtreding van de tegenstander zonder fysieke schade kijk ik in een flits om me heen of de vrije trap niet snel met verrassend effect genomen kan worden (vanzelfsprekend m.b.v. medespelers, jouw team).

Werkelijk maar één ding vond ik belangrijk t.w. de eindstand. Overtredingen (zolang het geen doodschoppen zijn) en rare scheidsrechterlijke beslissingen, ze waren natuurlijk frustrerend, maar verder totaal onbelangrijk. Geen aandacht aan besteden.

In het vervolg van de wedstrijd zien we, dat deze noodzakelijke instelling er bij een groot aantal Omlandia-spelers niet in zit.

In de rest van de eerste helft kwam Omlandia er niet aan te pas. Zuidlaren gaf achterin niet veel weg en met grote regelmaat kwamen ze met fraaie aanvallen en combinaties naar voren. Gelukkig waren ze wel wat slordig in de afwerking. Het gemak echt waarmee dit team een aanval wist op te zetten, biedt ze perspectief voor de competitie.

Het resulteerde ook in veel kansen voor Zuidlaren. Omlandia maakte daardoor veel overtredingen in de buurt van het strafschopgebied. Zoals gezegd, gelukkig was Zuidlaren wat slordig in de eerste helft. Het betekende nog een beetje hoopgevende 1-0 ruststand.

Bar en boos
Veelvuldig hectisch voor het Omlandia-doel

Ja, dit was de weersvoorspelling voor de zondag en de lezer raadt misschien al wat ik ga schrijven. Inderdaad, het was ook het verloop van de 2e helft voor ons 'cluppie', bar en boos.

Bij de eerste goede aanval van Zuidlaren is het weer raak. 2-0 in de 48e minuut, de verdediging oogde als los zand. Hierna gaat het helemaal mis bij Omlandia. Het is aanval na aanval van Zuidlaren, resulterend in een schot op paal (52'), en schoten net naast (54' en 56').

Met enige goede wil noteer ik een positief feit voor Omlandia in de 57e minuut. Een veel te harde voorzet voorlangs het doel van Zuidlaren vanaf de rechtervleugel.

Weer een overtreding dichtbij het Omlandia-doel

58': weer een Omlandia-overtreding, weer een vrije trap vlak bij het 16-m-gebied. Nu is het wel raak. De bal verdwijnt met een goed genomen vrije trap via de handen van Jasper met enig geluk voor Zuidlaren in het doel, 3-0.

Hierna ontmoet ik een mede-verslaggever. Een leuk gesprek volgt. Hij bleek de clubverslaggever van FC Zuidlaren te zijn.
De rillingen liepen hem over het lijf toen hij in augustus de competitie-indeling zag met indeling bij Omlandia. Dat zou wel eens een zware competitie worden was zijn eerste indruk. Hij begon zelfs over neef Jeroen in positieve zin. Dan heb je het wel over een reputatie als club. 'Ja, we hebben nog steeds heel gevaarlijke spelers', zei ik nog, 'achterin !'.

Ik kon hem geruststellen. Zuidlaren zal het niet zwaar krijgen deze competitie zoals ik het beoordeelde.

Ondertussen op het veld..... geen focus, 3-0 en dus de frustraties stapelden zich op. Het vertaalde zich in de ene, totaal onnodige, gele kaart na de andere, mij als penningmeester straks weer opzadelend met de tijdrovende incasso.
Omlandia stond inmiddels vanaf de 62e minuut met tien man te voetballen na een tweede gele kaart voor aanvoerder Jan Oosterbeek.

Op het veld was het inmiddels complete chaos. Het betekende de 4-0 in de 66e minuut. Het team was rijp voor de slacht. 'Op naar de dubbele cijfers', zou ik als coach van Zuidlaren gedacht hebben.

Gelukkig was Zuidlaren met deze stand kennelijk wel tevreden. Zij lieten de teugels na de 4-0 enigszins vieren en op nog wat gele kaarten na werd dit ook de eindstand.

Tsja! Rasoptimist als ik ben, denk ik nog steeds dat Omlandia de spelers heeft om een beter draaiend team op het veld neer te zetten en dat het opeens redelijk klikt, maar het is wel een puzzel en moeilijke opgave dit keer om dit tot stand te brengen.

Dan de bovenin de blog genoemde 'unieke dag'. Voor het eerst in mijn inmiddels 14-jarige-verslaggevers- en blogcarriëre ga ik bij één onderdeel hieronder namelijk een beschamende 0 neerzetten bij de statische cijfers (kansen) van Omlandia. Het was letterlijk en figuurlijk een trieste dag.

Het is inmiddels zondag, 24 mm regen in de laatste 24 uur en 13º, het hoogtepunt van de neerslag en toenemende wind volgt tegen zessen vanavond. Bar en boos dus, hondenweer, en toch .... wil de kat naar buiten.  Ook hij gaat nat.