zondag 6 oktober 2019

Omlandia 1 houdt ook open huis tegen Holwierde

Zaterdag 5 oktober. Het is weer eens "Open Huizen Dag" in Nederland. 's Ochtends mocht ik in het kader van een studie-opdracht van dochter Angela, een redelijk comfortabel betonbakje in het water van een half miljoen euro in Meerstad bezoeken. "Geen cent te veel hoor", het motto van de verkoper en makelaar.
Hoewel de ligging en omgeving nagenoeg perfect was, had ik over de prijs mijn bedenkingen. En nu begrijp ik nog beter hoe ze aan de naam "Meer"-stad zijn gekomen. Gelukkig scheen de zon weer eens volop na een kletsnatte herfstweek.

In de tweede competitieronde ontving Omlandia 1 in Ten Boer Holwierde 1 als tegenstander. Beide ploegen hielden vorige week al open huis en gingen respectievelijk met 4-0 en Holwierde zelfs met 9-0 onderuit. Natuurlijk zullen de heren zich vooraf hebben voorgenomen, dat dit geen tweede keer zou gebeuren.

Beide trainers zullen lange tijd gepiekerd hebben over wat er mis ging. Wie mogelijk toch niet de juiste man in het team is en wat een mogelijk alternatief is. Wie mogelijk niet op zijn vroegere, oude en vertrouwde plek staat waar hij zijn aanvalslust beter kan uiten en regelmatig een doelpuntje meepikte en daardoor niet met dezelfde passie speelt als destijds. Vele puntjes en vragen zijn er aan toe te voegen. In dit geval heb ik het voornamelijk over Omlandia vanzelfsprekend.

Om 14.35 uur werd er afgefloten.
Lars Renkema in de achtervolging

Met inmiddels een waslijst aan niet spelende spelers a.g.v. totaal onnodige kaarten en blessures begon Omlandia aan de wedstrijd.

En de wedstrijd begon weer eens dramatisch voor onze jongens. Na vijf minuten mag Holwierde de eerste corner in de wedstrijd nemen en het is direct raak. De corner van Holwierder Thijs Stoppels zeilt met een mooie boog vanaf rechts over de tevergeefs graaiende vingers van keeper Arjan Riesebeek links in het doel, 0-1.

Hierna denk je dan als argeloze toeschouwer, dat de thuisclub wel met wat meer agressie van zich af zou bijten. Daar was echter geen sprake van. Zelfs na de 0-1 werd geduldig bij de middellijn de tegenstander opgewacht. Deze afwachtende opstelling wierp 'zijn vruchten' af. Holwierde bepaalde het spel gedurende vrijwel de hele eerste helft. Omlandia was niet bij machte om ook maar enig tegenspel te ontwikkelen.

Is er eens sprake van een goede bal van Guus Kuipers op verzoek van een medespeler in de diepte dan wordt er tot mijn verbazing niet op gelopen. Conditiegebrek?

Niet dat Holwierde kans op kans creëerde, maar af en toe gevaarlijk waren ze zeker. In de 24e minuut kregen ze al weer een superkans op 0-2, maar gelukkig voor Omlandia werd deze niet benut. Eerder werd met moeite een hard schot op doel pas in  tweede instantie moeizaam door de verdediging gepareerd.

Dan komen we in de 40e minuut. Er was absoluut nog geen sprake van een sprankelende Omlandia-aanval, maar wel kwam de bal plotsklaps voor de voeten van spits Wester de Roo. In plaats van een ogenschijnlijk simpel intikkertje werd de bal recht op de keeper afgeschoten.

Het zou een dure misser blijken. We zijn al in de blessuretijd van de eerste helft wanneer er weer van alles misgaat bij Omlandia en Thijs Solleveld zijn tweede goal laat aantekenen, 0-2.

Rust

De tweede helft begint beter voor Omlandia. Na dertien jaar linkshalf of linksvoor gespeeld en al die jaren menig doelpuntje te hebben meegepikt, graag aanvallend speelt, laat de tot verdediger 'omgebouwde' Kevin Potgieter zien, dat hij het nog niet is verleerd.
Van dichtbij en goed mee opgekomen wordt in de 48e minuut de 1-2 ingekopt.

In een eerdere bekerwedstrijd werd hij uitgefoeterd, omdat hij ruwweg acht keer een voorzet gaf, die volgens de 'deskundige' niet precies genoeg was. Hierbij had de laatstgenoemde zich kennelijk niet gerealiseerd, dat dit toch voornamelijk een taak van de voorste linies was. De rest van de linkervleugel was echter maar nauwelijks bij machte een aanval op te zetten.
Het team mocht toen toen blij zijn, dat er überhaupt van links iets voor het doel kwam naar mijn bescheiden mening na een energieverslindende rush over een veel grotere afstand dan die van een linksvoor.
Net zoals in de oorlog lopen vaak de meeste aanvallen dood doordat de aanvalslijnen te lang worden met als resultaat energietekort. 'Da's logisch', zou onze grote filosoof Cruijff weer zeggen.

Terug naar de wedstrijd. Met wat noodzakelijke wissels voorin kreeg Omlandia toch iets beter spel in het begin van de tweede helft. Toch ook nu weer geen zee aan kansen, maar Holwierde werd duidelijk meer op eigen helft teruggedrongen.

Guus Kuipers kreeg de bal hard in het gezicht

Desondanks lukte het Holwierde er toch met enige regelmaat gevaarlijk te worden met snelle uitbraken. Arjan weet in de 62e minuut maar nauwelijks de bal over te tikken, ook een Holwierder kopbal is even later een prooi voor hem. Dan komen we in de 71e minuut, de verdediging was gedeeltelijk onbemand. Als er dan ook nog geschutterd wordt achterin, straft Holwierde dit middels Robbie ten Hove keihard af, 1-3.

Vrije trap Omlandia met redding Holwierde.

Juist op het moment, dat er mogelijk nog een 2-2 in zou zitten, kwam er dus weer de bekende mokerslag. Ondanks dat er nog een dik kwartier te spelen is, zag je het geloof in een goede afloop op dat moment al verdwijnen.  Toen kwelgeest Thijs Stoppels in de 77e minuut weer koelbloedig toesloeg was het helemaal gedaan. Omlandia verloor met 1-4.

Het lichtpuntje van de dag om toch nog enigszins optimistisch naar de thuiswedstrijd tegen koploper Be Quick 1887 toe te leven is, dat Omlandia in tegenstelling tot vorige week (nul) zich nu drie kansen heeft weten te scheppen.