zondag 27 oktober 2019

Omlandia 1 krijgt de wind van voren van HFC'15

Omlandia 1 - HFC'15 1 in de slotfase
Een krachtige ZW-wind stond er deze zaterdagmiddag, 26 oktober, over de lengte van het Omlandia-veld in Ten Boer. Dan kun je vaak op verrassingen en verrassende uitslagen rekenen. Kortom, het is opletten geblazen voor iedereen op het veld.

De tegenstander was HFC'15 -1, gecoacht door oud-FC-Groningen-speler Hugo Alves Velame, maar ook zijn team was ook geen hoogvlieger in de competitie tot nu toe.
Dus dat bood kansen voor onze Ten Boersters om bij winst zich wat hogerop in de ranglijst te nestelen. Wie de toss won, weet ik niet, maar HFC'15 had de wind in de rug in de eerste helft. De wind bleek ook deze dag weer eens een ongelooflijke factor van belang te zijn.

Onder leiding van scheidsrechter A.Bijker wordt er even na half drie afgetrapt.

Out of the blue

In de eerste tien minuten zien we weer het gebruikelijke voorzichtige aftasten van de tegenstander. Pas in de elfde minuut lukt het HFC als eerste zich een kans te scheppen. Een schot vanaf de rechtervleugel is geen probleem voor keeper Arjan Riesebeek.

Twee minuten een vreemde situatie in de linkerhoek bij het strafschopgebied van Omlandia. Opeens wordt een bal bij de cornervlag zo'n twintig meter de hoogte in getrapt en deze gaat met een grote boog richting het Omlandia-doel. De wind, de felle zon komt er dan nog als handicap bij en opeens ligt de bal zomaar in het doel.
'Out of the blue' (uit het niets), het zou een mooie kreet zijn voor Omlandia vanwege de clubkleuren, staat het team voor de zoveelste keer weer snel op achterstand. 0-1.

Omlandia recht de rug en staat met name achterin nauwelijks kansen toe voor de tegenstander. Dat betekent echter ook niet dat er een zee aan kansen is aan de overkant. Weer gaat het voorin te moeizaam en duurt het veel te lang voordat iemand ook maar iets gevaarlijks voor elkaar krijgt in het strafschopgebied wat ook maar iets van een doelkans oplevert. De ballen worden te vaak te snel weer ingeleverd of spelers gaan gewoon te lang door, terwijl afspelen geboden is.

Het is al de 30e minuut wanneer het eerste schot door Omlandia op doel wordt gelost door Bodhi Prenger. De HFC-keeper behoedt zijn team voor de gelijkmaker.

Drama optima forma

Het laatste kwartier gaat in. Uit niets blijkt op dat moment, dat HFC in staat zal zijn het Omlandia moeilijk te maken. Dat ze voor staan was gewoon geluk. De geluksemmer bleek echter nog niet leeg te zijn. In de 33e minuut krijgen ze een vrije trap ver van het Omlandia-doel. Natuurlijk wordt deze met wind mee richting doel geschoten. Weer is het raak, 0-2. In de 35e minuut heeft Bodhi tussendoor weer pech met een schot op het HFC-doel. Met de vingertoppen wordt de 1-2 voorkomen.

Dezelfde situatie als bij de eerste vrije trap zien we voor HFC in de 38e minuut. Weer is de plek ver van doel, het schot ook weer hard op doel. Dit keer redt Arjan wel in eerste instantie, maar de weggetikte bal komt direct voor de voeten van een HFC-er. Hij schiet hard van dichtbij de bal in het net, 0-3.
Drie vrije trappen, drie keer raak. Hier de 0-4.
Minuut 41: u begrijpt het al, we gaan weer op herhaling. HFC krijgt opnieuw een vrije trap vanaf links. Ook dit keer zwaait opnieuw van ver het doel in.

Opnieuw ben ik, en vele Omlandia-supporters met mij, en net als in sommige weken ervoor, in shock. In feite viel niemand iets te verwijten. Het waren vrije trappen van ver, misschien had er toch vanwege de harde wind iemand naast Arjan moeten gaan staan, maar het is allemaal achteraf  'de koe in de kont kijken'.

Feit is dat Omlandia met 0-4 achterstaat tegen een tegenstander, die geen enkel doelpunt via een aanval heeft gecreëerd en tot op dat moment maar één kans had gehad.Het is haast niet te bevatten. We gaan de rust in.

Na de rust wordt gelukkig één ding duidelijk. Het betreft Kevin Potgieter, die als wissel linksvoor invalt. Volledig ten onrechte is hij vorig seizoen tot 'linksachter' gebombardeerd en daarom gedeeltelijk ook in het huidig seizoen. Kevin speelde zijn hele leven in de jeugd op het linker middenveld en / of linksvoor en maakte op zijn tijd belangrijke doelpunten. Zo scoorde hij twee jaar geleden nog 14 keer en was daarmee tweede op de topscorersranglijst achter Remco Bolhuis (23 dpt.)

Hij zorgt verder als linksvoor simpelweg voor veel meer druk op de verdediging van de tegenstander, schept veel gevaarlijker kansen dan anderen op die plek, en nu komt bijna het belangrijkste, hij ontlast hiermee de Omlandia-verdediging enorm.
Daardoor ontstaat er weer ruimte voor anderen, en het team gaat haast als vanzelf beter draaien. Hij bewijst ook vanmiddag deze stelling. En zoals al gezegd, Kevin kan scoren en heeft er de juiste winnaarsmentaliteit voor.

Vanmiddag doet hij dat twee keer. Beide keren op vrijwel identieke wijze t.w. met een kopbal in de 60e en 82e minuut. Omlandia probeert er verder in de tweede helft alles aan te doen zich terug te knokken, maar de kloof van vier doelpunten is gewoon te groot.

Max Hofstra kreeg nog een superkans, Bodhi en Ferry Knol met schoten van afstand, en als laatste Dennis Loer in de slotfase. Allen missen. Het blijft 2-4. Frustrerend, want een punt op zijn minst had het team dit keer wel verdiend.

Lichtpuntjes van de dag: de eerste heb ik hierboven al genoemd. De andere is het aantal kansen wat op de mat is gelegd. Voor het eerst dit seizoen is de score boven de tien uitgekomen.