zaterdag 19 oktober 2019

Omlandia 1 al in Sinterklaasstemming bij Stadspark

Stadspark 1 - Omlandia 1 - bijzonder verloop
Zaterdag 19 oktober. Een minuscuul streepje licht meende ik te bespeuren in de wedstrijd tegen Be Quick vorige week bij Omlandia 1. Het betrof het wat beter gestructureerde spel gedurende een groot deel van de wedstrijd.

Vandaag was Stadspark de tegenstander. Met slechts twee gelijke spelen wordt dit ook geen hoogvlieger dit seizoen zoals het zich nu laat aanzien.
'Kon Omlandia 1 dus misschien tegen Stadspark eindelijk de weg omhoog vinden?', was de vraag vooraf.

Even leek het er op, dat dit deze zaterdag wel het geval zou zijn. In een waar foutenfestival van beide kanten zagen we een bijzonder wedstrijdverloop.
Met eindelijk weer eens spits Remco Bolhuis in de basis ging de wedstrijd van start. In een lekker herfstzonnetje gingen we er eens goed voor staan.

'De hand van Bolhuis'

Keeper Jasper Kromdijk zijn eerste redding

Met weer wat wijzigingen in de basis ging Omlandia 1 van start. Stadspark begon direct met een flitsende opmars richting het 16-m-gebied. Om deze te stuiten moest er op zodanige snelheid ingegrepen worden, dat de betrokken Stadsparker aanvaller direct het veld moest ruimen. Het was overigens zo te zien een correcte, maar stevige sliding en onderschepping van de bal.

Speltechnisch was de wedstrijd niet van een hoog niveau. Beide ploegen deden stinkend hun best om een goede aanval op touw te zetten, maar dit lukte niet of nauwelijks. Omlandia begint als eerste met iets wat op een doelpoging leek. De bal zwaait via een Stadspark-verdediger over het doel. Even later onderschept keeper Jasper Kromdijk een zelfde type spelsituatie.

Als ik deze middag kansen noteer vloeien ze niet voort uit mooie aanvallen of zijn ze bijvoorbeeld onder druk afgedwongen. Het waren vrijwel aldoor toevallige spelmomenten uit het niets vooraf gegaan door foutjes en blunders. Eerst krijgt Stadspark wat kansjes, dan is het weer Omlandia.
Bodhi Prenger lijkt na weer een blunder in de 20e minuut Omlandia op voorsprong te zetten. Het wordt hem net niet.

Dan is het even later wel raak. Een vrije trap vanaf links komt voor het Stadspark-doel en ligt opeens zomaar in het net. En wie scoort er? Juist, Remco. Met de hand naar horen zeggen. Geen Omlandiaan of Stadsparker die echter protest aantekende. Het staat dus 0-1. Omlandia op voorsprong, wat een weelde. Dat is namelijk dit competitieseizoen nog niet gebeurd.

Zoals zo vaak, was het ook nu niet van lange duur. Stadspark breekt in de 30e minuut door. Hoewel een Omlandiaan op tijd lijkt om hem te stoppen met zijn hele ziel en zaligheid, kiest onze ten Boerster voor een duidelijke overtreding. De toegekende strafschop wordt onberispelijk ingeschoten.

Lars Renkema scoort de 1-2

Het is de 41e minuut als Sinterklaas arriveert. De laatste man van Stadspark schuift de bal pardoes in de voeten van Lars Renkema. Die pakt het cadeautje direct uit met een mooie, harde poeier rechts in de hoek. Weer staat Omlandia voor. Met 1-2 gaan we de rust in.

Rust
'De Zwarte Piet uitdelen'

Omlandia neemt na de rust de draad van het spel goed op. Remco jaagt op een verdediger en frommelt hem de bal af. Een klein gaatje is verder genoeg om de bal met een mooie lob over de keeper in het doel te krijgen. 1-3 voorsprong, en Omlandia lijkt toch echt gevaarlijker en doeltreffender voorin op dat moment. Maar...., ja, ook nu is er natuurlijk weer een maar.

Ik zou als volgt denken als Omlandia-team. Hoe we het doen, kan ons niet schelen, desnoods trappen we de bal naar de maan, maar de drie punten slepen we binnen. Dat scenario was echter even te veel gevraagd van de Ten Boersters.

Stadspark had namelijk wel een paar bonkige en snelle spitsen voorin, en die stonden er nog steeds. Het lukte tot op dat moment deze jongens redelijk onder controle te houden, op de strafschop na vanzelfsprekend, maar vanaf de 1-3 gaat dat eigenlijk opeens niet zo goed meer en dan druk ik me nog 'zachtjes' uit.

50' en twee minuten na Remco's goal staat het al weer 2-3. Geschutter achterin, slecht wegwerken van de bal en daarmee de basis voor een mooie boogbal over Jasper heen. Maar goed, Omlandia staat nog steeds voor.

De wedstrijd lijkt gezapig verder te gaan. Twintig minuten voetbal en het grootste gevaar alleen nog maar een schot van ver wat net naast ging van Stadspark.We belanden dan in minuut zeventig.
Stadspark komt van rechts met een hele, hoge voorzet, Robert krijgt een smak in de rug, zijn belager kopt de bal voor het doel, en een andere Stadsparker knikt de bal er rustig in. 3-3. De scheidsrechter keurt het goed.

72': De schok is nog steeds groot bij Omlandia en kennelijk nog niet verwerkt. Weer klutst Stadspark in het Omlandia-doelgebied de bal tot drie, vier, vijf keer toe van de medespeler naar tegenstander, maar geen Omlandiaan die hem goed weet weg te werken. De afstraffing betekent de 4-3 voor Stadspark.

In de 78e minuut lukt het Remco weer een superkans te scheppen. De bal gaat via de lat over, de kans op 4-4 daarmee verkeken.

Als Stadspark in de 80e minuut weer weet te scoren in de chaos achterin, is de wedstrijd gespeeld. Het staat 5-3. Ondanks nog wat dappere slotpogingen in de slotfase lukt het Omlandia niet om nogmaals zich op te richten. Tsja, en dan kunnen we nu wel allemaal Zwarte Pieten uitdelen, maar dat weiger ik te doen. Nog steeds heb ik het gevoel, dat met wat geschuif het beter gaat klikken en dan komen de resultaten ook wel.

Van de schok gaan we vol ongeloof  'in shock', ook uw blogger. Totaal onnodig naar mijn gevoel, het waren teveel en ogenschijnlijk voorkoombare dure fouten.

Drie punten als Sinterklaascadeau het eindresultaat voor Stadspark, maar ook zei hebben eruit gehaald wat er inzat.

De lichtpuntjes van de dag: Ik telde voor het eerst drie doelpunten, de terugkeer van Remco is een duidelijke verbetering, en er waren zowaar een redelijk aantal doelkansen. Ook een andere rechtsvoor levert vermoedelijk meer aanvallend spel op waardoor mogelijk de druk op verdediging wordt verlicht.

''t Is natuurlijk maar een mening', zei koning Willem-Alexander ooit, en zo is dat vanzelfsprekend ook die van uw blogger. Volgende week HFC'15 thuis, slechts één plaatsje hoger op de ranglijst.