'U hebt uw doel bereikt'

Zaterdag 2 november. De horror-herfst gaat zijn laatste maand in. Het is rustig, zonnig, droog en dus gewoon goed voetbalweer. Wat zou ons Omlandia-clubje ons vandaag weer laten zien? Vijf nederlagen op rij noteerden we. Het dal zal toch ooit eens in zicht zijn, hoop je. De onderkant van de ranglijst in elk geval wel.

Aduard trok alle registers open om 'buitenlanders' tegen te houden. Wegen waren opgebroken of compleet omgelegd, vele hekken geplaatst, blokkeer-Groningers en modder, gevallen blad en water het randdecor. Het voetbalveld werd uiteindelijk via een onnavolgbare route via Noordhorn, Den Ham en spoorloos verdwenen brug bereikt.
De navigatie-software was vanzelfsprekend 'up-to-date' met een 'recente' versie van twee jaar geleden. Software die me ook nog eens bijna het Van Starkenborghkanaal in liet rijden en mij tegelijkertijd meldend dat ik mijn doel daarmee had bereikt. Ook nog eens aan de verkeerde kant van dit watertje.

Als er iets goed voor je humeur is, dan zijn het dit soort zaken wel. We gaan naar het voetbal. Aduard stond iets hoger op de ranglijst met twee gewonnen wedstrijden. Een moeizaam scorend elftal en een redelijk goede verdediging de indicatie vooraf volgens de statistieken. Hieronder de realiteit van deze dag.

Geniale goal

Na een niet al te enerverend begin stond Omlandia na een kleine twaalf minuten al met tien man te voetballen. De scheidsrechter constateerde van dichtbij een overtreding zonder bal van de Omlandia-aanvoerder, die dus kon vertrekken.

Het zou dus weer een zware wedstrijd worden. Speltechnisch had Omlandia desondanks vandaag meer in zijn mars naar mijn bescheiden mening. Of de energie aanwezig was om dit de volle speeltijd vol te houden, was de vraag. Even later haakt middenvelder Bodhi Prenger af met blessure. Zijn vervanger is de 17-jarige aanvaller Wouter Hoek, die al een wedstrijd achter de kiezen had.

In de wedstrijd gebeurt er lange tijd niets noemenswaardigs. Voor beide teams geen kansen in het eerste half uur. Wel lijkt Remco Bolhuis te worden vastgehouden in de 22e minuut in het strafschopgebied. De scheidsrechter constateert geen overtreding. Remco gaat echter op herhaling in de 30e minuut, weer een overtreding van Aduard, nu levert het Omlandia wel een strafschop op.

Remco benut de strafschop. Met enig geluk kaatst de bal via de paal alsnog het doel in, 0-1.

Strafschop voor Omlandia; Remco Bolhuis schiet de 0-1 in.

Aduard ziet een minuutje later een bal naast gaan. Dan is Omlandia weer aan de beurt. Het is Guus Kuipers, die aan de basis er van staat.

Vanaf de middellijn aan de rechterkant geeft hij een strakke en perfecte pass op Wouter Hoek. Die rukt op richting achterlijn in het strafschopgebied. De keeper als laatste sta-in-de-weg. Uit ogenschijnlijk onmogelijke positie lobt hij de bal over hem heen in het net. Een onwaarschijnlijk mooie en moeilijke goal.

Wouter Hoek (zwart) in actie
Het doet me denken aan Cruijff in een wedstrijd tegen België. Ik heb het nog even gecheckt. Zie wedstrijd 22 mei 1976. Gewoon even kijken, want die moet je gezien hebben. Link >: de-geniale-goal-van-cruijff-tegen-belgie
De hoek (what's in a name) van Wouter was zelfs moeilijker dan die van Cruijff. Dus .....vult u maar zelf in.

Aduard worstelt en worstelt. Veel vloeiende aanvallen leggen ze niet op de mat. De Omlandia-verdediging staat eindelijk eens als een huis. Aduard probeert het voornamelijk met schoten van ver. Keeper Jasper Kromdijk redt bijvoorbeeld nog formidabel bij een hard schot in de 36e minuut.

Ik kreeg al vertrouwen in de goede afloop op dat moment. De rust gaat in met 0-2.

Kevin Potgieter versus Aduard-keeper
The only way is up

Na de rust zien we niet veel verandering in het spelbeeld. Ondanks dat Omlandia maar met twee aanvallers speelt, Remco en Wouter, heeft de Aduard-verdediging de handen vol aan dit technische en snelle duo. Toch heeft Omlandia dit keer wel eens wat gelukkige momenten in vergelijking met de vorige wedstrijden.

Een kansrijke kopbal van Aduard gaat net over in de 48e minuut, een hard schot even later rakelings voorlangs. Ook in de 60e minuut redt Jasper weer knap.
Dan volgt er een corner voor Aduard. We hebben het dit seizoen inmiddels al een aantal keren vaker gezien. Ook nu verkijkt iedereen zich weer op de hoge bal, maar de tegenstander niet. Ook nu is het weer raak met een schot van zo'n tien meter door een kluwen spelers. 1-2 en Aduard is weer in de race.

Beide ploegen knokken verder en ploeteren voor wat ze waard zijn. Fraai spel is het niet, maar het is wel echt een gevecht op leven en dood. Eindelijk zie ik onze jongens zwoegen en strijden met hun hele ziel en zaligheid. De bal wordt richting einde regelmatig richting de maan geschoten. Dat mag in zulke omstandigheden. Koste wat het kost moeten de drie punten worden binnen gesleept.

Een kwartier voor tijd staat Jasper gelukkig weer op de goede plek bij een hard schot op doel. We zien blessures, wissels en de scheidsrechter telt vele minuten bij. In de slotfase zien we zelfs weer kansen voor Omlandia. Remco is dichtbij de veilige 1-3 in de 83e minuut na een mooie aanval, maar de keeper en vermoeidheid het laatste struikelblok.  De seconden tikken verder, minuten lijken op slakkensnelheid voorbij te gaan, allemaal in het voordeel van het Aduarder elftal. Het Omlandia-team loopt inmiddels op stokjes.

Het is al de 98e minuut als het Omlandia lukt om nogmaals Remco te lanceren. Vele meters naar het doel zijn het nog, maar dit keer omspeelt Remco de keeper met een lange schuiver rechts in het doel. Het is 1-3, de wedstrijd is gespeeld, de scheidsrechter fluit het eindsignaal. 'Yes', roep ik dan keihard in gedachten.
Remco wordt 'begraven'na de 1-3

De pluspunten van de dag: de eerste winst natuurlijk, de inzet, strijdlust en collectief, gezien de tien man een redelijk aantal kansen en dan de doelpunten natuurlijk. Stijgende tendens bij aantal doelpunten voor (gemiddeld) en aanvallen en dalende bij het aantal tegendoelpunten. "The only way is up" het motto voor de volgende 19 wedstrijden.