zaterdag 30 november 2019

Omlandia 1 zet positieve trend in Loppersum voort

Loppersum 1-Omlandia 1 met regenboog
30 november, de laatste dag van de meteorologische herfst. Nagenoeg windstil, een felle, laagstaande zon onder de rook van de Lopster toren, en een zwaar, zompig kleiveld naast de ijsbaan zijn het decor bij de voetbalwedstrijd Loppersum 1 - Omlandia 1.

Sporthal De Boshal staat naast het voetbalcomplex. Vermoedelijk is deze in plaats van het bos gekomen of een grap, want de resterende bomen in de omgeving zijn haast op één hand te tellen.

Loppersum stond vooraf met vijf gewonnen wedstrijden en een gelijkspel in de subtop. Omlandia moet nagenoeg uit het graf komen na een desastreuze competitiestart. De laatste weken zit er echter een duidelijke verbetering in het spel van de Ten Boersters. De kunst is om nu deze opgaande lijn door te trekken. Ik heb er vooraf wel vertrouwen in. Dit op basis van statistieken (zie hieroder), maar ook enigszins logisch als je optimist bent.

Volgens de eerste Twitter-berichten begon de wedstrijd dodelijk saai. Tot op zekere hoogte klopte dit wel, maar onze Twitteraar vergeet iets belangrijks te melden. Het is voor het eerst dit seizoen dat de wedstrijd zich met name op de helft van de tegenstander afspeelt. Natuurlijk wel uit het oogpunt van de Omlandia-supporter bekeken. Dat is toch wel positief nieuws.
Steekpass op Jan Oosterbeek
Het betekende nog niet, dat er sprake was van veel aanvallen of kansen. Wel wat meer druk en balbezit van Omlandia's kant. De eerste kans krijgt Jan Oosterbeek na een mooie steekpass door het centrum. De Loppersummer-keeper staat echter een doelpunt in de weg.  Ook wordt even later een doelpunt afgekeurd, die via het hoofd van Kevin Potgieter op een moeizame manier in het doel werd gefrommeld.

Afgekeurd frommeldoelpunt Omlandia 1
Loppersum lukt het maar nauwelijks kansen te scheppen. Het blijft beperkt tot een afstandsschot wat hoog over gaat en een direct schot op het Omlandia-doel, die voor keeper Jasper Kromdijk geen problemen oplevert.

Een half uur passeert. Dan is Omlandia opeens toch weer dicht bij een doelpunt met een kopbal op de paal,  in de rebound gevolgd met een schot in de handen van de keeper.

We zijn al in de 43e minuut als Omlandia zijn laatste kans krijgt deze eerste helft. Het is een aanval over links, de bal belandt bij Remco Bolhuis helemaal rechts in het strafschopgebied. Hij omzeilt een Loppersummer, hierna resteert nog slechts een split-second voor een schot op doel. Hij maakt er gebruik van. Met een harde boogbal wordt de bal over de keeper schitterend links van hem in het doel getrapt. 0-1 voor Omlandia, gezien het spelbeeld een verdiende voorsprong.

9. Remco Bolhuis, 0-1
Rust.

Ook na de rust gaat Omlandia op de ingeslagen weg verder. Fel verdedigen en snel druk zetten  betekende ook al snel weer een kans. Op aangeven van Remco wordt Ferry Knol goed aangespeeld. Hij kan vrijwel alleen op de keeper afgaan. Ferry blijft rustig en scoort ook beheerst de 0-2.

Vlak hierna is Loppersum dichtbij de aansluittreffer. Een hard schot gaat via de lat over. De sfeer wordt ook af en toe wat slechter en er volgen kleine irritaties over en weer. JO19-1 keeper Luuk Bergman, die voor een duizelige Jasper was ingevallen, wordt pardoes onder de voet gelopen met de bal in zijn handen. Luuk kan, hoewel aan de niet al te lange kant, terugkijken op een prima invalbeurt. Met een paar geweldige reddingen staat hij zijn mannetje deze tweede helft.

Aan de overkant soleert Remco door de Loppersum-verdediging. Ongeveer drie verdedigers worden op het verkeerde been gezet. Op het moment dat hij ook lijkt te kunnen scoren, geeft hij toch de bal aan de vrijstaande Wouter Hoek. Zijn schot gaat jammer genoeg over.

Even later een mooie aanval over rechts. Lars Renkema wordt goed aan de zijlijn aangespeeld, een zuivere voorzet volgt, een mooie kopbal van Kevin komt dan al bijna in het doel, maar wordt nog net weggetikt. Dan is de uitstekend mee opgekomen Jan Oosterbeek er als de kippen bij om de bal alsnog in het doel te tikken. 0-3 in de 77e minuut. De winst zou toch nu zeker geen probleem meer moeten zijn.

Loppersum probeert het nog wel in het laatste kwartier. Krijgt ook best nog wel wat mogelijkheden, maar het gaat allemaal zonder al te veel overtuiging. Omlandia sleept de 0-3 winst dan ook inderdaad zonder al te veel problemen binnen.

De pluspunten na vandaag:

• Omlandia stijgt van plek 12 naar 9
  • Omlandia scoort inmiddels 1 doelpunt op 3 kansen (bijzonder goed). Trend ook nog eens stijgend. Norm: 20-25%.
  • Gemiddeld aantal kansen inmiddels verdubbeld t.o.v. de eerste vijf wedstrijden
  • Gemiddeld aantal doelpunten verdubbeld t.o.v. dieptepunt.
  • Gemiddeld aantal tegendoelpunten gezakt met 42% t.o.v. dieptepunt (3,8 dpt.)
  • 100% score in stand 2e periodetitel.
Verbeterpunten:
  • Meer aanvallen op de mat leggen (10-15), nu bijna 8 gemiddeld. Het gaat allemaal nog te langzaam. De snelheid moet omhoog.
  • Het aantal tegendoelpunten (2,2 in laatste 5 wedstrijden) is nog steeds te hoog.