zaterdag 27 oktober 2012

Omlandia C1 ook tegen Roden C1 met lege handen

Dreigende luchten en zon, het is herfst (klik voor vergroting)
Zaterdag 28 oktober. Al om 9.00 uur in de ochtend staat Omlandia C1 - Roden C1 op het programma. Het is even weer wennen aan dit vroege F- en E-team-tijdstip. Ook komt de winter al even voorzichtig om de hoek kijken. Sneeuwbuitjes aan de kust, een wit bevroren veld en in de verte grijze wolken en buien afgewisseld met felblauwe luchten. Dit alles is vandaag het decor van een sportieve wedstrijd met op de achtergrond ook nog eens een schitterende herfsttooi in de bomen- en struikenrij aan beide zijden van het voetbalveld.
 Ondanks de kille ochtend, maakte het vrijwel windstille weer en de zon de voetbalomstandigheden toch nog tot een nog redelijk aangenaam geheel. Alleen het vochtige, zware kleiveld maakte het voor onze voetballers een stukje moeilijker.

Goede start
Carlos aan de bal

Dan de wedstrijd. Het eerste kwartier was redelijk in evenwicht. Kansjes aan beide kanten en zelfs even een technisch overwicht in mijn ogen voor Omlandia. Kevin Potgieter had na drie minuten misschien de 1-0 kunnen scoren en dan hadden we misschien een heel andere wedstrijd gezien, maar hij mist. Roden krijgt na een kwartiertje spelen zijn eerste kansjes, maar de brilstand blijft nog even op het bord staan. Uw blogger ziet het tevreden aan en heeft er nog vertrouwen in.

Zeven minuten

Vanaf de twintigste minuut lijkt er plotseling sprake van een bomaanslag in het team van Omlandia. Een klein kwartier lang is het chaos, paniek, veel balverlies en dus slecht voetbal. Kortom, een foutenfestival alom. Natuurlijk dwong Roden C1 dit ook met goed spel, goed storen en veel jagen op de bal af.

In slechts zeven minuten loopt Roden C1 uit naar 0-5. Alle fouten worden knap afgestraft, een schitterend afstandsschot tussendoor, technisch goede aanvallers komen er plotsklaps wel tussendoor en stichten zeven minuten lang telkens brand in de achterhoede met vijf doelpunten op rij als resultaat. Daarnaast nog eens een geweldige mentale klap uitdelend.
In de laatste acht minuten van de eerste helft (35 minuten) volgen nog meer kansen voor Roden, maar het Omlandia-team herpakt zich enigszins en weet zelfs door knap doorzetten van Carlos Chrysotome over de rechtervleugel nog in de laatste minuut te scoren. Zijn voorzet werd door Robbert Veldman fraai in het doel gekruld.

Heerenveen - Ajax - scenario

In de rust herinnerde ik me direct de memorabele wedstrijd uit het verre verleden, t.w. op 7 mei 1950. Heerenveen staat ook met 1-5 achter in de rust en zelfs nog na een kwartier in de tweede helft. Maar in een half uur tijd buigt Heerenveen, met Abe Lenstra als geniale man en met twee doelpunten, de stand om naar 6-5. Als je er maar in geloofd en dat deden ze toen in Heerenveen, destijds ook wel Abeveen genoemd.

Op basis van het vertoonde spel van het eerste kwartier en de mentale veerkracht in de laatste minuten van de eerste helft had ik nog een sprankje hoop op dit scenario voor onze Omlandia-jongens in de tweede helft.

Het klinkt misschien gek, maar Omlandia C1 heeft de hele tweede helft redelijk tot goed gevoetbald. Met bezieling werd op doelpunten gejaagd. Dit spel betekende echter wel, dat er achterin ook risico's genomen moesten worden. Qua kansen was het in deze helft uiteindelijk wel weer redelijk in evenwicht, maar de cornerverhouding met 9-2 duidelijk in het voordeel van Omlandia. Wat effectiviteit van de aanvallen betreft was Roden toch ook nu weer iets beter. Wel was het Omlandia die als eerste scoorde. Uit een corner belandde de bal ergens bij de 16-m-lijn en Carlos aarzelde dit keer niet en haalde uit, 2-5. We lagen nog even op schema van het gewenste 1950-scenario.
Carlos heeft zojuist de 2-5 gescoord
Roden had zijn huiswerk echter niet gedaan en gooide roet in het eten en wel met een doelpunt vlak na dat van Carlos en dus 2-6. Weer volgden er een aantal goede kansen voor Omlandia. Robbert ziet zijn kopbal net naast gaan, later ook een schot, Jeffrey Hoeksema zijn schot belandt rechtstreeks in de handen van de keeper en hetzelfde doet Carlos ook nog eens.
Aan de overkant moet keeper Jordy Haveman ook nog eens twee keer attent optreden, maar bij de derde keer is het weer raak voor Roden. De stand is daarmee 2-7 en de wedstrijd kan met nog vier minuten te spelen definitief als verloren worden beschouwd. Nog drie corners volgen voor Omlandia en ook nog een goede kans, maar het geluk was vandaag niet aan onze jongens hun zijde.

Weer een afgeslagen aanval van Omlandia
Afgezien van de verschrikkelijke zeven minuten zou het 2-2 zijn, maar Roden zat natuurlijk na de 0-5 al op rozen en hoefde niet meer voluit te gaan. Toch kan Omlandia C1 beter. Dat lieten ze vandaag zien in de tweede helft, ook al in Leek in de tweede helft, maar het komt er jammergenoeg nog niet in doelpunten uit. Ondertussen groeien vele van de jongens met vele centimeters per maand en worden fysiek telkens sterker. Ik ga er van uit, dat er nog daarom toch nog een mooie reeks gaat komen dit seizoen.

Statistieken: (1e helft; 2e helft; totaal resp. Roden):