zaterdag 2 november 2013

Omlandia B1 neemt revanche op Bedum

1e helft Omlandia B1-Bedum B1 ( klik voor vergroting)
Voor het eerst met een filmpje (zie onderaan, ongecensureerd)

Na de domper vorige week tegen De Fivel was het voor velen de vraag of Omlandia B1 zich over die teleurstelling heen kon zetten. Voor de Ten Boerster Omlandia-supporters kan ik melden, dat ze daarin redelijk tot goed in geslaagd zijn. Na een niet al te beste eerste helft werd door het team in de tweede helft alle frustraties van zich af gevoetbald en de wedstrijd met 5-3 gewonnen.

Een echte derby was het vandaag 2 november, want Bedum B1 was op bezoek in Ten Boer. In augustus waren ze in de bekerwedstrijd nog duidelijk de betere ploeg en wonnen toen met 4-0. Revanche voor deze nederlaag en revanche op zichzelf voor de nederlaag van vorige week zou vandaag dus het motto moeten zijn.

Slordig spel

Windstil weer, een November-grijze herfstlucht, tien graden en dus goed voetbalweer, maar mogelijk was het toch wat lastig voetballen vanwege een redelijk zwaar veld door de regen eerder in de week en de nacht ervoor.

In de eerste helft zag het er nog lange tijd niet naar uit, dat Omlandia er met de winst vandoor zou gaan deze dag. Het begin was duidelijk voor Bedum, Omlandia kwam slechts af en toe in de buurt van de 16-m-lijn, maar echt gevaarlijk werden ze maar één keer.

Sporadisch in de buurt van het
strafschopgebied in de eerste helft
Bedum was dus gevaarlijker en loste ook als eerste een schot richting keeper Alwin Potgieter, maar de bal ging naast. In de 10e minuut voorkomt Robert Dijkhuizen mogelijk nog net een doelpunt bij de tweede Bedumer aanval. Er volgt een corner voor Bedum, de bal wordt wat rommelig weggewerkt en Bedum zet daarom nog wat extra druk op de ketel. Een kleine minuut later is het wel raak. Slordig spel in het centrum zorgt voor een doorbraak van Bedum en met een strak schot staat het 0-1.

Wat een teleurstelling. Ook zag ik op dat moment nog geen enkel lichtpuntje in het algehele spel wat enige hoop voor het verdere wedstrijdverloop zou kunnen bieden.

De jongens lieten echter het hoofd niet hangen en begonnen wat meer van zich af te bijten. Toch leverde het in eerste instantie nog steeds niet echt veel gevaar op voor Bedum. Uit drie vrije trappen in de buurt van het strafschopgebied werd geen enkele keer een mogelijke doelrijpe situatie geschapen. Alleen Ricardo van Coevorden probeerde op een voorzet van Jeffrey Runhart met een mooie volley het net te vinden, maar de bal ging hoog over.

Vlak voor tijd krijgt Bedum nog een dot van een kans om de score uit te breiden, maar Alwin tikt op geweldige wijze de bal nog net over. Met 0-1 wordt dan ook de rust bereikt.

Carlos aan de bal
Rood

In de tweede helft loopt het opeens een stuk beter bij Omlandia. Met mooie, diepe passes en combinaties worden de flanken van de voorhoede regelmatig bereikt en op snelheid de Bedumer verdediging nu regelmatig geklopt. Centrumspits Ricardo is degene, die het team weer in zichzelf laat geloven. Hij wordt goed aangespeeld door het midden, speelt zich vervolgens op pure klasse goed vrij en scoort heel beheerst de 1-1.

Aanval over de rechtervleugel
Bedum geeft zich op dat moment absoluut nog niet gewonnen en komt direct al weer met een gevaarlijke tegenaanval opzetten. Weer redt de verdediging en als laatste Alwin pas op het laatste moment. Ook een vrije trap gaat even later maar net over.
Na een klein kwartier zijn ze Omlandia ook eens goed gezind. Een slechte uittrap van de Bedum-keeper belandt bij Ricardo. Hij neemt dit cadeautje in dank aan en scoort koelbloedig zijn tweede doelpunt. Het staat 2-1 voor Omlandia op het juiste moment.

Eén Bedumer ontneemt zijn team vlak hierna bijna alle kansen door met een wilde tackle Robbert Veldman neer te leggen. Hij kon met rood en veel verbaal en fysiek misbaar gaan douchen.
 Dankbaar profiteert Omlandia van de vrijgekomen ruimte. Robbert krijgt nu echt vleugels op de linkervleugel en scoort met een schitterende boogbal in de 58e minuut de 3-1.
Ook Jeffrey doet drie minuten later mee met de feestvreugde en scoort, na eerst een verdediger op het verkeerde been te hebben gezet, fraai de 4-1.

Hierna onderschatte Omlandia de aanvallers van Bedum een beetje. De lange spitsen bleven echter loeren op hun kansen en het iets slordiger spel in de verdediging betekende even later een onnodige 4-2.

Juweeltje

Robbert deelde de knock-out vandaag en op bijna identieke wijze als bij zijn eerste goal. Ook nu weer een snelle aanval over de linkerflank, naar binnen draaiend en met alweer een juweel van een boogbal de keeper passerend. Zijn tweede dus en de 5-2.
Dat Bedum met een laatste aanval en met een mooie kopbal Alwin ook nog eens wist te passeren, mocht de pret niet meer drukken.

Samenvattend denk ik, dat het al met al toch een dure rode kaart voor Bedum is geworden, want kansen wisten ze zich genoeg te verschaffen.
Een compliment is op zijn plaats voor het gehele Omlandia-team voor met name het spel in de tweede helft. Goed samenspelend, grote inzet in de verdediging en middenveld, scherpe aanvallen over de vleugels en hard werken voor elkaar en met een duidelijke winst als resultaat.
Ik wist en ga er nog steeds vanuit, dat jullie elke keer zo kunnen spelen. Nu deze goede lijn doortrekken, jongens!

De statistieken:    Omlandia B1 - Bedum B1 resp. 1e+2e helft=totaal

Kansen: 3+7=10 resp. 4+3=7
Corners:2+2=4 resp.5+1=6
Doelpunten: 0+5=5 resp.1+2=3
Efficiency: 50% (ongekend hoog) resp. 43%

Hieronder de laatste aanval van Omlandia met Nieck Baljeu aan de bal.