zaterdag 16 november 2013

Omlandia B1 houdt stand tegen koploper NEC

Zes keer paal en lat staan hogere score in de weg

SJO NEC B1 is de lastige naam van de tegenstander van Omlandia B1 deze zaterdag 16 november in Ten Boer. Waarom de afkorting SJO er bij vele clubs bij moet, is mij een raadsel. NEC Delfzijl is helderder en duidelijker, want Nijmegen is het eerste waaraan je als voetballiefhebber denkt bij NEC.

Het beruchte ´veld 3´ is het speeldecor op het Omlandia-complex op deze herfstdag. Zompige, natte klei de ondergrond en dus zware speelomstandigheden voor de jongens, zeker voor de snelle lichtgewichten onder hen. Een fris zonnetje bij aanvang compenseert het slechts ten dele.

Geluk was dit keer eens aan de zijde van Omlandia (zie de subtitel) al mocht NEC de handen dichtknijpen in de laatste minuut.
En ook nu weer startte Omlandia met het langzamerhand bekende spel na het eerste fluitsignaal. Bijna traditie inmiddels is een snelle achterstand.

Feestjes en partijen en een korte nachtrust vooraf zijn natuurlijk niet de beste ingrediënten voor een goede voetbalwedstrijd, maar ja, ook dat soort dingen horen bij het leven. Het was af en toe zichtbaar in het spel, maar eigenlijk viel het me nog dik mee wat de boys op het veld lieten zien. Door de ogen van een volwassene gezien eigenlijk een topprestatie deze dag van degenen die eraan deelnamen.

Onoplettendheid in het begin was ook nu weer aan de orde. NEC kreeg binnen een minuut een kans, maar schoot over. De tweede kans volgde in de 7e minuut. Een goede aanval over links met wisselend positiespel bracht de Omlandia-verdediging in chaos wat betreft de positionele opstelling. Een NEC-aanvaller profiteerde uitstekend en schoot met een fraaie curve vanaf de 16m-lijn de bal langs keeper Alwin Potgieter. Ik heb als supporter echter grote moeite met zulke tradities, zeker tegen koplopers.

Na de 0-1 ging Omlandia beter spelen, maar waren zeker niet overheersend. Wel zag Ricardo na een klein kwartier een bal smoren in de verdediging. Alwin had vandaag een engeltje op de lat zitten en ook nog eens tegen de paal hangen. Ze komen in actie bij de eerstvolgende kans van NEC, want een schot op de linkerpaal stuitert het veld weer in.

Jeffrey Runhart komt even later in kansrijke positie voor Omlandia. Ook zijn bal belandt naast het doel. Nog eens een kans volgt voor Ricardo, die alleen op de keeper afstormt en ook naast schiet. Dan is het weer de beurt aan NEC. Nu met een vrije trap. De bal komt dit keer op de rechterpaal en gaat naast.

De paal is ook een hindernis in de 35e minuut voor Omlandia na een schot van Ricardo. De slotfase is ook weer voor Omlandia. Vier corners op rij leveren continu rommelige situaties op en bij de laatste legt de NEC-keeper een aanvaller van Omlandia neer. Nick Oostland schiet de strafschop onberispelijk in.
Het staat 1-1, toch nog wel een redelijke afspiegeling van het algehele spelbeeld.

1e helft; kansrijke situatie voor Omlandia.
Zoekplaatje: zoek de bal van Robbert Veldman onderweg naar Jeffrey

Kunst- en vliegwerk

NEC is in de tweede helft speltechnisch overheersend. Dat getuigt uit het aantal corners en uit het feit dat ze de bal gemakkelijker voorin kregen. Sporadisch werden de Omlandia-spitsen nu nog van munitie voorzien.

De Omlandia-verdediging vocht vandaag echter ook weer voor wat ze waard was en gelukkig hadden we verder natuurlijk nog het aluminium van het doel achter Alwin, dat ook zijn steentje bijdroeg aan het eindresultaat.

Toch was de eerste kans in de tweede helft voor Omlandia. Nu belandde een schot in de handen van de keeper. Ook een vrije trap na een klein kwartier levert jammergenoeg niets op. Nieck Baljeu verdient even later 'de pluim van de dag' in de 60e minuut toen hij met een geweldige krachtsinspanning een zeker lijkend doelpunt voorkwam.

Dan zijn er drie grote kansen voor NEC op rij. U raadt het misschien al, dit keer voorkwam de lat tot tweemaal toe een 1-2 achterstand. Met kunst- en vliegwerk, maar met grote strijd werd een achterstand voorkomen. Ook redt Alwin katachtig op een volgend schot en toen de kopjes al bijna moegestreden gingen hangen, deed hij hetzelfde nog eens vlak voor tijd.

Grote twijfels had ik over de juiste beslissing bij de laatste kans van Omlandia. In mijn ogen loopt Ricardo achter zijn man weg en onderschept de bal en kan vrij richting doel opstomen. Een 2-1 zege zou misschien onverdiend zijn geweest, maar hoe je het doet en wint, doet er niet toe als het maar sportief en volgens de regels geschied.

Maar ..., de jonge NEC-grensrechter zag het dus anders en vlagde 'zonder twijfel' en de Ten Boerster scheidsrechter floot. Alles volgens de regels.
Einduitslag dus 1-1 en vandaag gold voor beiden zeker weer eens de regel 'zonder geluk vaart niemand wel'.

Mogelijk hebben we vandaag een unieke wedstrijd gezien in de voetbalgeschiedenis. Zes keer paal en lat in één wedstrijd zal niet vaak voorgekomen zijn. Wie zoekt het uit?