zaterdag 23 november 2013

Omlandia B1 verrast Hoogezand in tweede helft

Wedstrijd met twee gezichten

Ook Sinterklaas juicht voor Omlandia B1
Alle voetbalclichés kunnen weer uit de kast worden gehaald vandaag. Het is zaterdag 23 november, traditie- en surprisetijd, en de voetbalwereld past zich al dan niet met tegenzin aan door het strooien met cadeautjes, maar dan op het groene laken. Ook het cliché van ´na de rust werden de bordjes verhangen' was weer eens van toepassing en we kunnen met enige goede wil er nog wel wat aan toevoegen.

Met dank aan keeper Alwin Potgieter, die met drie magistrale reddingen zijn team voor een dikke achterstand bij rust behoed, weet Omlandia B1 na de rust de wedstrijd volledig op zijn kop te zetten en te winnen met 5-3.

Handen dichtknijpen
Beeld uit 1e helft

Fantastisch herfstweer, lekker fris, volop zon en windstil, en daarmee dus prima voetbalcondities deze ochtend. Ook het hoofdveld was beschikbaar, hetgeen een stuk beter voetbalt als het zware veld drie in vochtige omstandigheden zoals de week er voor.

Hoogezand B2 waren de bezoekers. Dit team stond een plaatsje (vijfde) hoger op de ranglijst met drie punten voorsprong. Winst voor Omlandia zou het team weer een stukje dichter in de buurt van de top brengen, maar het zag er in de eerste helft niet naar uit dat dit ging gebeuren. Hoogezand B2 was vrijwel bij elke aanval sneller en gevaarlijker. De Omlandia-verdediging was dit keer echter goed wakker en speelde eigenlijk behoorlijk goed en vocht voor wat het waard was.

Omlandia had als eerste wel een uitstekende kans in de 4e minuut om de score te openen. Jurry de Boer wist zich goed in stelling te brengen, maar zijn schot ging net naast.
Hoogezand, met zijn snelle en goede spitsen, is hierna drie keer gevaarlijk, maar ziet de kansen smoren in de verdediging en twee schoten naast gaan. Omlandia moest continu op zijn hoede zijn en had zijn handen vol deze eerste helft aan deze tegenstander.

Kevin Potgieter (rechts)
Twee speldenprikken van Omlandia volgden, maar Ricardo van Coevorden en Nick Oostland stonden te ver weg om het de keeper echt moeilijk te maken.
In de 27e minuut is het wel raak voor Hoogezand en wordt Omlandia op de bijna traditionele achterstand gezet. Het 'pluspunt' dit keer was dat het pas na een klein half uur spelen gebeurde.
Een mooie aanval van Hoogezand werd op de mat gelegd via het middenveld en de linkervleugel. Daarna werd knap het strafschopgebied binnengedrongen en een strak schot gelanceerd. Alwin had het nakijken en het stond verdiend 0-1.

Aangeslagen heerst er enige tijd wat chaos in het Omlandia-team. Hoogezand had de wedstrijd op dat moment kunnen beslissen met vier hele grote mogelijkheden op rij. Alleen Carlos Chrysotome kopt tussendoor een corner nog net naast.

Bij de eerste aanval van Hoogezand is het Alwin, die magistraal en katachtig redt op twee schoten vanaf korte afstand, waarvan de tweede op de rebound na de eerste redding. Vlak er na ziet Hoogezand een aanval smoren in de verdediging. De laatste kans vloeide voort uit een snelle counter na een corner voor Omlandia. Vrijwel op dezelfde wijze als hiervoor ranselt Alwin de bal weer uit het doel. Het blijft dus 0-1.

Omlandia kreeg via Robbert Veldman tegen de rust plotseling toch nog weer een kans om de zaak recht te trekken, maar hij zag zijn schot in de handen van de keeper belanden.

Bordjes verhangen
Begin 1e helft
Toevallig zei ik in de rust, dat we een wedstrijd met twee gezichten moesten zien als we een heel andere uitslag wilden zien deze dag. Het leek wel of onze boys het gehoord hadden, want het werd dus een wedstrijd met twee gezichten.
Na een kleine tien minuten begon opeens alles lekker te lopen bij het team, maar Hoogezand bleef telkens gevaarlijk bij de aanvallen, die gelukkig in kracht en aantal afnamen.

Robbert Veldman brak de ban en scoorde de 1-1 ook nu weer eens met een mooi boogje in de 50e minuut. En weer gooide Hoogezand roet in het eten. Alwin redde eerst nog met een geweldige reactie en dus al voor de vierde keer op een mooie kans voor Hoogezand, maar op een kopbal uit een corner is hij even later ook kansloos, 1-2.

"En nu is het genoeg!", leek Carlos Chrysotome toen te denken. Hij stoomde op onnavolgbare wijze vanaf de middenstip naar het strafschopgebied en schoot twee minuten later hard de 2-2 binnen.

Geen twijfel? De bal is al lang onderweg en de Omlandia-spits nagenoeg op één lijn zijn verdediger op snelheid passerend. Hij moet er haast wel achter gestaan hebben. Twijfel is er dus zeker wel en vlaggen dus niet aan de orde bij de overigens zeer correct vlaggende grensrechter van Hoogezand.
 Omlandia beheerst opeens het spel en ook Nick Oostland leek een poosje later hetzelfde te denken als Carlos. Ook hij stoomt dwars door het centrum naar voren en lost een ziedend afstandsschot. Enigszins van richting veranderd verdween ook zijn bal in het doel. Het staat opeens 3-2. Robbert ziet vlak hierna nog een mooie kans over gaan.

In de slotfase is het de 'Ricardo-time'. In de 70e minuut wordt hij perfect door Jurry gelanceerd en scoort beheerst de 4-2. Ook Robbert danst hierna nog eens door de verdediging, maar mag niet het genoegen proeven nog een keer te scoren.

Dan slaat opeens Hoogezand weer toe, maar ook nu weer moest Alwin eerst weer fraai in actie komen om een eerder doelpunt te voorkomen. De pluim van de dag is dan ook voor hem, vind ik. Op de volgende aanval moest hij echter het antwoord schuldig blijven. Dus toch nog  plotseling 4-3.

Voor het eerst zag ik toen het team met de instelling in het veld staan van 'vandaag gaan we zeker niet meer verliezen'. 'De dood of de gladiolen' was het dit keer zichtbaar het motto in de slotfase. Het werden dus de gladiolen. Als slagroom op het toetje (zoals gezegd alle clichés vandaag)  gaf Ricardo nog eens zijn visitekaartje af en scoorde twee minuten voor tijd de veilige 5-3.

Enig geluk in de eerste helft had Omlandia misschien, maar overtuigend en geweldig geknokt en tweemaal teruggekomen van achterstand in de tweede helft. Toen stond er een team.

Nog zeven punten achterstand op de koploper.

De statistieken van Omlandia B1-Hoogezand B2 (1e resp. 2e helft=totaal)

Corners: 3+2=5 resp. 3+2=5
Kansen: 7+6=13 resp.8+4=12
Doelpunten: 0+5=5 resp.1+2=3
Efficiency: 39% resp. 25%