donderdag 28 november 2013

Schaakclub Ten Boer boekt eerste zege tegen J.H.Kruit



Een slechte competitiestart met twee nederlagen tegen Roden en Lewenborg kende het achttal van de Schaakclub Ten Boer.
 De derde tegenstander was afgelopen dinsdagavond 26 november J.H.Kruit uit en in Stadskanaal. Op papier qua rating zwakker aan de meeste borden, maar dat is natuurlijk nog geen garantie voor winst. De praktijk wil nog wel eens weerbarstiger zijn dan de theorie, maar het zat ons deze avond eens niet tegen.

 De echte liefhebber kon het al lezen op Alberts Schaakblog -zie link. Hier mijn impressie.


Snelle voorsprong

Gerard Zijlema (bord 7) was de eerste die al snel een stuk in de schoot werd geworpen. Zijn tegenstander zag het niet terug en moest na enig gespartel opgeven. Jammer genoeg zagen we de voorsprong ook al snel weer verloren gaan, want Ad Mertens (bord 8) kon geen potten breken tegen zijn tegenstander en delfde het onderspit, 1-1.

De stand bleef ook gelijk nadat Harm Buter (bord 6) uit was. Hier met remise als resultaat. Toevallig volgden de uitslagen elkaar deze avond vrijwel bordsgewijs op. Aan bord 5 zat onze 'beer uit Wirdum', Marten Berends. Hij probeerde lang de partij te winnen, maar moest plotseling een stuk offeren om verlies te voorkomen. Toch speelde hij goed verder en had kennelijk geluk, want ook zijn tegenstander zag zich gedwongen een stuk te offeren. Na dit geweld werd ook hier enige tijd later de vrede gesloten. Stand 2-2.

Aan de bovenste vier borden moest dus de beslissing vallen. Piet Beetsma (bord 3) had zijn tegenstander vanaf de opening bij de lurven. Gevoelsmatig had de beslissing in Piet's voordeel ook snel moeten vallen was mijn oordeel na een wandeling en blik over de borden. Toch duurde het nog tot het verre eindspel, voordat de winst aan de horizon begon op te doemen. Piet haalde het belangrijke punt even later binnen en zet Ten Boer daarmee weer op voorsprong, 2-3.

Ondertussen in India de afgelopen maand
Magnus Carlsen (rechts) de nieuwe wereldkampioen
na een 6-3 zege tegen Anand
Naast mij zat Jan Pilon aan bord 2. Ook hij probeerde lang de partij te winnen, maar ook hem lukte het niet om door de verdediging van zijn opponent te breken en ook hier een remise. Tussenstand 2,5 - 3,5.

Albert Prins ( bord 4) beschikte over bijna 500 ratingpunten meer dan zijn tegenstander. Een makkie op papier, maar lang ging het in hun partij nog gelijk op. Opeens boekte hij een pionnetje winst en veroorzaakte een tochtige koningsstelling bij zijn tegenstander. Deze voordeeltjes liet hij zich niet meer ontnemen en won na zo'n drie uur dus de voor de clubwinst bepalende partij.

Daarmee waren in elk geval de belangrijke eerste wedstrijdpunten voor de SC Ten Boer binnen. Albert en Jan mogen zich daarnaast met hun score van 2,5 uit 3 ook nog eens bij de voorlopige topscorerselite scharen in onze klasse.

Ondertussen zat ik toen nog te ploeteren. Na twee keer remise te hebben gespeeld na soms kansrijke stellingen, wilde ik nu wel eens winnen. Gerard van der Lei heette de tegenstander en met een rating van 2017 iets sterker op papier, want zelf ben ik in het bezit van 1953 puntjes.

In de opening moest ik met wit wat moeilijkheden overwinnen, maar opeens stond ik duidelijk beter. Van der Lei stond onder grote druk, beschikte over weinig ruimte en moest zijn enige verdediger van de koningsstelling ruilen. 'Rijp voor de slacht.', was mijn gedachte.

Lang nadenken leidde echter niet tot een beslissende doorbraak. Wel een geforceerde doorbraak, maar niet beslissend of tot voordeel leidend. Thuisgekomen vond ik natuurlijk wel snel de goede zet, die ook al tijdens de wedstrijd door de hersenpan was gegaan, maar om onbekende redenen was afgeserveerd. Het zou een fraai en beslissend einde geweest zijn van een mooie partij ware het niet, dat ik dus een andere en onjuiste keuze maakte.

Erger werd het zelfs nog, omdat ik in grote tijdnood belandde en de tegenstander zich onder de druk uit wist te worstelen. Ik voelde de wedstrijd zelfs kantelen in mijn nadeel en in vliegende tijdnood was het alle hens aan dek om verlies te voorkomen. Met nog slechts 39 seconden op de klok werd nog net de eerste tijdcontrole na 40 zetten gehaald.
Het bord raakte hierna leger en leger. Met nog een paard en een vijftal pionnen moesten één van ons beiden een winstweg zien te vinden. Wie er op winst stond was echter de vraag en een remisevoorstel van mijn kant werd tot mijn vreugde aangenomen, waarmee de eindstand 3-5 voor Ten Boer werd.

Persoonlijk teleurgesteld en licht gefrustreerd, dat voor de derde maal op rij de winst was gemist, maar blij voor de club en team werd vermoeid de lange, lange Kielsterachterweg richting huis weer ingeslagen.

De nieuwe stand:    (de derde kolom de gemiddelde teamrating)

r3 Klasse 1B                 Rav    Mp Bp
1. Roden                 1735 6 16                 
2. Groningen                 1714 5 14½                    
3. Lewenborg               1679 4 15½            
4. Middelstum               1717 4 10                        
5. Ten Boer                 1590 2 11
6. DAC                 1632 2    
7. Staunton 4                1497 2 9                
8. HSP/Veendam 3 1723 2 8,5         
9. Bedum                 1706 1 11                   
10. JH Kruit                 1511 0 7                    





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...