zaterdag 30 november 2013

Winst in Bellingwolde voor Omlandia B1

Bellingwolder voetbalcomplex
Zon, bewolkt, lichte nevel, motregen en regen. Dit fraaie en steeds vochtiger herfstweer toonde de meteorologische herfst ons op de laatste dag van november in Bellingwolde gedurende de wedstrijd vandaag.

'Doet er niet toe hoe je het, als je het maar doet.', is één van mijn motto's. Omlandia B1 deed het weer, namelijk winnen en wel van het onderstaande Bellingwolde B1.
De uitslag 1-6, een makkie zou je denken, maar dat is een misvatting.

Vraag dus niet hoe er gewonnen is, want alweer zagen we vandaag in het langs de Duitse grens gelegen Bellingwolde een wedstrijd met twee gezichten. Tenenkrommend spel, apathisch, te afwachtend, kortom onherkenbaar was het team in de eerste helft om vervolgens in de tweede helft ongenadig toe te slaan.

De Galliërs
Onze blauwwitte Galliërs

Zoals Asterix, Obelix en de Galliërs de Romeinen aanpakten, dat verwacht ik van dit team. Overtuigd van eigen kracht, een geheimzinnig drankje en een onoverwinnelijke uitstraling.
 Misschien val ik in herhaling, maar de spelers zijn er voor aanwezig in dit team, de techniek is er, het goede samenspel op momenten, inmiddels de beste en misschien wel de snelste voorhoede, een geweldig centrum en een uitstekende verdediging. Wat wil je nog meer als speler, coach en toeschouwer?

De absolute wil om te winnen is daarnaast vanzelfsprekend een vereiste, maar winnen zal niet lukken met het spel zoals in de eerste helft.

Jurry wordt 'opgewarmd'door Geert Bakkelo
Vandaag zagen we dus weer een afwachtend team in de eerste helft. In alle rust kreeg de tegenstander de kans om de zaak op te bouwen en het resultaat was een zee aan kansen voor Bellingwolde. Keeper Alwin Potgieter liep bij de warming-up een blessure op en werd vervangen door Jurry de Boer. Bescheiden als de laatste is, vond hij het logisch wat hij deed als keeper. Een standbeeld van de jongens verdiende hij echter voor zijn werk in de eerste helft.

Het apathische spel van Omlandia leverde Bellingwolde in totaal een tiental kansen op. Omlandia wist hoegenaamd niets hier tegenover te zetten.
 Bellingwolde staat onderaan, de reden is niet eens zo zeer de aanval, die lijkt goed wat het aantal gemaakte doelpunten betreft. Het is voornamelijk hun verdediging, die zwak lijkt volgens de statistieken en die had onder druk moeten worden gezet wat een hoop problemen had voorkomen.
Omlandia mag dan ook van geluk spreken, dat ze in de eerste helft er niet een stuk of drie, vier goals om de oren kregen.  Nu stond het bij rust zelfs 0-2 in het voordeel voor Omlandia. Hoe was dat mogelijk?

Veel balverlies en gevaar in 1e helft;
Bellingwolde in de aanval
Bombardement

Bellingwolde had in het eerste kwartier al drie keer verzaakt te scoren, één keer een schot over en twee keer redt Jurry in laatste instantie. In de 20e minuut komt Omlandia voor het eerst in het strafschopgebied en scoort direct door Roy Boer. Vijf minuten voor tijd staat het plotseling zelfs 0-2 na een fraaie, kromme trap van Ricardo van Coevorden in de verre hoek na een aanval over links.
100% rendement uit twee aanvallen, dat zijn nog eens efficiency-cijfers.

In de laatste vijf minuten een bombardement van aanvallen van Bellingwolde. Jurry is ruwweg 4 tot 5 keer paraat en onverzettelijk gooit zoon Robert Dijkhuizen ook nog een keer met hart en ziel zijn rug in de baan van een schot en beide voorkomen daarmee dat Bellingwolde terugkomt in de wedstrijd.
Bellingwolde countert weer na een spaarzame aanval van Omlandia

Waardoor dit kon gebeuren?

Ik zie vaak een middenveld bij Omlandia, dat bij balbezit in de voorhoede telkens veel te snel gezamenlijk ook de aanvalslinies in schuift, terwijl de verdediging te vaak met te veel man bij die laatste aanvaller blijft staan, samen op de middenlijn. Balverlies in de voorhoede betekent direct veel ruimte voor de tegenstander tussen 16m-lijn en middenlijn en goede mogelijkheden om te counteren. Levensgevaarlijk als je goed wil spelen en wil winnen. Dat moet beter dus de tweede helft van de competitie.

Het team 'ontwaakt'

Ook na de rust duurt het nog even, voordat beseft wordt dat er uit een ander vaatje moet worden getapt. Bellingwolde mist tussen door kans twaalf en schiet voorlangs. Jeffrey Runhart krijgt nu ook eens een kans, maar stuit op de keeper.

Dan lichte onenigheid, irritatie en geknoei achterin bij aanval nummer dertien van Bellingwolde. Dit keer is het wel raak en scoren ze de verdiende 1-2.
Hierna neemt de werkelijk overal aanwezige Carlos Chrysotome het team op sleeptouw. In de 57e minuut breekt hij op karakter en techniek goed door richting linker achterlijn, zet voor en laat de attente Roy Boer zijn tweede goal maken.
De ban is gebroken bij Omlandia evenals de vechtlust bij Bellingwolde. Plotseling is het een gatenkaas achterin bij de laatste en Omlandia profiteert telkens uitstekend.
2e helft; corner voor Omlandia

Een corner in de 60e minuut komt in een kluwen 'Romeinen en Galliërs' terecht en Melvin Bakkelo tikt opeens in. Het staat opeens 1-4.
Jeffrey breekt ook weer eens uit en wordt neergelegd, eerder werd hij al eens aan zijn shirt vastgehouden trouwens. De strafschop wordt onberispelijk door Melvin in de rechterhoek geschoten, 1-5.

Een minuut later kan een eerbetoon aan Roy gegeven worden. Hij krijgt de bal even voor het 16m-gebied in de voeten en scoort met een schitterende boogbal de 1-6.

In de slotfase nog een kans om de score uit te breiden. Jeffrey wordt weer eens foutief vastgehouden en dat betekende de tweede strafschop. Dit keer mist Melvin de strafschop en de herkansing er uit.

Tevreden en ontevreden terug naar huis
Positief

De efficiency-cijfers zijn dit keer om te likkebaarden (15-25% is normaal). Omlandia heeft de  best scorende voorhoede sinds vandaag in de competitie en is weer een plaatsje gestegen op de ranglijst.

De statistieken: Bellingwolde B1 - Omlandia B1 (resp. 1e, 2e helft, totaal):

Corners: 0+1=1 resp. 2+2=4
Kansen: 11+2=13 resp. 2+8=10
Doelpunten: 0+1=1 resp. 2+4=6
Efficiency: 7% resp. 60%