zaterdag 7 december 2013

Stoomwals Omlandia B1 dendert over Hoogezand heen

Stoomwals Omlandia B1,
soms onherkenbaar
Een met de week beter spelend Omlandia B1 was vandaag 7 december op bezoek bij Hoogezand B2. Het was de eerste return van de competitie. Hoogezand was ook de tegenstander van pas twee week geleden.

Toen won Omlandia in Ten Boer na een moeizame eerste helft in een onherkenbare, maar goede, tweede helft met 5-3. Winst vandaag voor Hoogezand zou hun weer naast onze jongens op de ranglijst kunnen brengen.

Het Omlandia-team had er andere gedachten over op deze kille, vochtige en grijze decemberdag.

Foto's ontbreken vandaag door een foutje mijnerzijds. Het verslag wordt dus wat saaier. 'Nog saaier', zullen sommigen denken, maar stoïcijns ga ik er desondanks natuurlijk mee door.

Verdediging is bij de les!

De grabbelton van vandaag bij Hoogezand
Ondanks de regen en de nog zichtbare sneeuw was het veld in Hoogezand goed bespeelbaar. Even na enen de aftrap. De trouwe meegereisde supporters zagen eindelijk eens een betere start van Omlandia dan in menig eerdere wedstrijd.
Voor het eerst zien we ook een verdediging, die vanaf het eerste fluitsignaal goed bij de les was en bleef. Wel mocht Hoogezand nog als eerste een schot op het doel van de weer herstelde Alwin Potgieter lossen, maar de bal belandde in het zijnet. Een paar minuten later het eerste wapengeroffel van Omlandia, maar spits Ricardo van Coevorden schiet eerst nog eens hoog over.

Met zijn tweede kans sprong hij een stuk beter om, want met een mooie boogbal is het raak na een goede assist van Jurry de Boer dwars door het centrum, 0-1. Hoogezand doet zijn best om in de wedstrijd te blijven. Na een klein kwartiertje moet Alwin met een uiterste krachtsinspanning de bal naast het doel tikken.

Omlandia legt tussendoor af en toe mooie aanvallen op de grasmat. Na een mooie combinatie tussen Jeffrey Runhart, Carlos Chrysotome wordt de bal vlak bij het doel op het hoofd van Ricardo gelegd, die de kopbal in de handen van de keeper ziet verdwijnen. Kansjes volgen voor Nick Oostland, Nieck Baljeu en nogmaals Ricardo, maar geen doelpunten.

Ook Hoogezand probeert nog steeds hier iets tegenover te zetten, maar het vizier van het team staat niet op scherp. Na een half uur volgt weer een keurige aanval over de vleugels van Omlandia. Uit de corner volgt veel heen en weer getik, maar Jurry tikt als laatste en de bal verdwijnt in het doel van Hoogezand, 0-2.

Vlak voor tijd is Hoogezand nog een keer dicht bij een tegendoelpunt, maar de kopbal is te slap.
Na de rust komt de thuisclub er niet meer aan te pas en Omlandia heerst op het veld. Binnen een minuut na de hervatting staat het 0-3 door alweer Ricardo na ook nu weer een goede assist van Jurry. Ricardo maakt zijn hattrick compleet door vlak er na weer te scoren met een kopbal na een uitstekende voorzet van Jeffrey.

Rijp voor de slacht

0-4 en de tegenstander is murw en nu rijp voor de slacht. Tijd om het doelsaldo op te vijzelen, dacht ik. Alleen dat moet ook nog even beseft worden in het veld. Hoogezand gelooft het wel en ziet even later een bal van Jeffrey net over doel gaan. Na een kwartier zien we een mooie combinatie met de goed opstomende Nieck over rechts, die naar binnen draait richting strafschopgebied en schitterend afrondt. Het staat 0-5 voor Omlandia.

Kevin Potgieter en Jurry krijgen de kans van dichtbij om de score verder te verhogen, maar de Hoogezandster keeper redt dit keer uitstekend. Ook Alwin moet toch nog twee keer heel alert zijn om voor de eerste keer deze competitie de 0 op het scorebord te houden en tikt eerst een goed schot nog net over het doel en grijpt goed in bij de tweede.

62 jaar geleden, Raid on Hoogezand, eh Pearl Harbor
 ( 7 december 1941; USA doet sinds die dag mee aan de 2e WO)
In de slotfase is er dan nog een juweeltje van een doelpunt. Weer voortvloeiend uit een uitstekende assist van Jeffrey over rechts die de bal naar de linker doelpaal stuurt, waar Kevin zwevend in de lucht de bal hard in het doel tikt. Het staat 0-6. Het is mooi geweest.

Het spel van vandaag samenvattend. Nog niet helemaal perfect, maar vandaag wel bij vlagen. De dekking achterin bij balverlies is nog steeds een duidelijk puntje voor verbetering, het positionele spel op het middenveld oogde vandaag ook een stuk beter (resulterend in vloeiende aanvalspatronen met veel vrijstaande spelers) en natuurlijk de opstelling bij de corners (Zeven man in de 16-m en de verdediging op de middenlijn met daar tussenin tientallen meters niemandsland. Dat kan uit positioneel oogpunt en vanuit de kans op balverlies echt niet).

Ik rust verder niet eerder, voordat de corner op tientallen combinaties wordt ingestudeerd met als voorbeeld de hockeywereld. Elke coach weet inmiddels nu toch wel, dat er slechts hoogstzelden uit gescoord wordt en balverlies vaak een feit is. Zo dichtbij het doel van de tegenstander en zoveel risico nemen. Ik blijf liever in balbezit en studeer iets moois in en met meer kans op een doelpunt. Een schrale troost: Omlandia 1 gooit ook nog consequent de bal hoog voor het doel, alsmede vele slechte profclubs.

De statistieken: Hoogezand B2 - Omlandia B1 (1e, 2e helft resp. totaal)

Corners: 3+2= 5 resp. 2+1=3
Kansen: 5+3=8 resp. 7+7=14
Doelpunten: 0+0=0 resp. 2+4=6
Efficiency: 0% resp. 44% (super!)