zaterdag 14 december 2013

Winst voor Omlandia B1 na zinderend duel tegen Noordster

De beginopstelling bezorgde uw blogger al de eerste lichte hartkloppingen bij het duel tussen Omlandia B1 en Noordster B1. Het is 14 december en op deze grauwe decemberdag vindt in Ten Boer de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop plaats.

Een nat, maar goed bespeelbaar hoofdveld is het decor en vooraf een minuut stilte voor de deze week overleden Theo Janssen, ruim dertig jaar actief bij Omlandia als jeugdscheidsrechter en allerlei andere functies.

Mijn licht angstig voorgevoel inzake de opstelling werd min of meer al na een kleine twee minuten bevestigd.

Zware start en hoog tempo

Noordster was voor aanvang van de wedstrijd de nummer twee van de ranglijst met twee punten voorsprong en een wedstrijd minder gespeeld als Omlandia. Dus een niet te onderschatten tegenstander met oersterke en lange spitsen voorin en een goed en beweeglijk middenveld.

Ook in Oude Pekela was het bij de eerste ontmoeting (2-2) al vaak levensgevaarlijk voor het doel van keeper Alwin Potgieter. Vandaag bevestigde Noordster weer zijn aanvalskracht en de Omlandia-verdediging heeft zich dan ook weer geen minuut verveeld.

De wedstrijd is in een ontzettend hoog tempo van beide kanten gespeeld. Werkelijk niemand kon het zich veroorloven zijn tegenstander ook maar een seconde uit het oog te verliezen. Gebeurde dit wel dan was het gevolg direct weer een rush richting het doel van Alwin met veelvuldig voorkomende levensgevaarlijke spelsituaties.

Geknoei langs de zijlijn na twee minuten betekende weer eens een onnodige snelle achterstand. De bal kon door Noordster met een grote boog worden voorgezet en die rolde pardoes in het doel van Alwin, 0-1.
Twee minuten later schoten ze al weer voorlangs. Omlandia kon pas na vijf minuten er iets tegenover zetten met drie corners op rij.

Na acht minuten mocht Omlandia zijn handen al weer dichtknijpen, dat het geen 0-2 werd toen de bal door Noordster keihard tegen de paal werd geschoten. Achterin was de verdediging in mijn ogen niet in balans en daardoor was het met kunst- en vliegwerk, pompen of verzuipen en een kwestie van hopen, dat de score niet verder in het nadeel van Omlandia zou oplopen.

Gelukkig was ook de Omlandia-aanval verder goed bij de les. Jeffrey Runhart werd in dezelfde minuut gelanceerd, vliegt het strafschopgebied in en wordt neergelegd. Uit de toegekende strafschop schiet Melvin Bakkelo de 1-1 in.
Trouwe supporter Jan Veldman

Mokerslag

Het spel golft in een ongekend hoog tempo heen en weer met goede kansen voor beide teams. Een kopbal van Omlandia gaat net naast, Jurry de Boer voorkomt op miraculeuze wijze een bijna zeker doelpunt voor Noordster, even later ziet Alwin de bal al weer over gaan, Robbert Veldman schiet in de handen van de keeper, Jeffrey schiet van dichtbij net naast en Alwin tikt een vrije trap op geweldige wijze over de lat.

Twee minuten voor rust deelt Omlandia een mokerslag uit. Jurry lanceert spits Ricardo van Coevorden door het centrum, die de bal goed aanneemt, zijn tegenstander omspeelt en de 2-1 intikt.

Offensief Noordster

Na de rust heerst Noordster gedurende zo'n twintig minuten, maar gelukkig is nu de verdediging meer in balans en staat iedereen gewoon beter opgesteld. Omlandia ziet eerst nog wel een schot voorlangs gaan, maar dan mag het team Alwin weer eens in serie gaan bedanken na drie goede reddingen op rij. Ook vier corners leveren geen resultaat op voor Noordster.

Logisch is het bijna, dat er dan toch plotseling ergens iets mis gaat vroeg of laat onder deze geweldige druk van de tegenstander. Dat gebeurde dus ook na een kleine twintig minuten. Een misser in de verdediging op de rechtervleugel, een doorbraak richting doel en de stand staat 2-2. Op dat moment toch wel een terechte afspiegeling van de krachtsverhoudingen.

Beide teams denken de wedstrijd nog te kunnen beslissen, maar de 2-2 was voor Omlandia weer eens een wake-up-call. Opeens regent het kansen voor Omlandia. Jeffrey strandt eerst nog eens op de keeper, Carlos Chrysotome schiet een niet-te-missen bal toch naast, Kevin Potgieter schiet even later naast en Jeffrey krijgt twee twijfelachtige buitenspelvlaggen op het moment, dat hij vrij kan opstomen richting doel.

Jeffrey op jacht naar de goal
Tussendoor is Noordster nog weer even gevaarlijk met twee ballen over en naast. Dan een kleine vijf minuten voor tijd. Ricardo is alert bij een aanval. Zoals Marco van Basten scoorde in het Europees kampioenschap van 1988 in de wedstrijd tussen Duitsland en Nederland laat hij de bal, nadat hij deze nog net met zijn rechter grote teen om de keeper wist te krijgen, van een kleine tien meter tergend langzaam in het doel rollen. Het staat 3-2. Het stadion staat op zijn kop, het dak er af. Yes!

Nog twee kansen krijgt Omlandia om de score te verfraaien, maar ze worden beide gemist. En Alwin zet de slagroom op de taart met een laatste goede redding vlak voor tijd. De winst is binnen en Noordster, hoewel misschien tijdelijk, is gepasseerd op de ranglijst. De missie naar de top kan ongeschonden worden voortgezet.

Wat een wedstrijd, passie en inzet. Gefeliciteerd jongens! Op moment van schrijven is plaats 2 in beeld op de ranglijst, twee plaatsen gestegen dus.

Statistieken Omlandia B1-Noordster B1: (1e + 2e helft =totaal)

Corners: 5+3=8 resp. 2+7=9
Kansen: 6+8=14 resp. 8+6=14
Doelpunten: 2+1=3 resp. 1+1=2
Efficiency: 21% resp. 14%