zaterdag 10 november 2012

Zwaarbevochten gelijkspel Omlandia C1 tegen koploper Peize

Op jacht naar de 1-1 (klik voor vergroting)
"Ik weet, dat dit team veel beter kan", schreef ik vorige week naast wat tips. En dit team kan veel beter. Dat bleek vandaag, 10 november, in de uitwedstrijd tegen koploper Peize C1.
In het hol van de leeuw werd er met ziel en zaligheid gestreden voor elke centimeter en grasspriet op deze grijze en vochtige herfstdag. Voor de collectieve inzet en strijd is een "tien met een griffel"  voor elke speler dit keer dan ook op zijn plaats. De beloning was een punt dankzij een zwaarbevochten 1-1 op de nummer één van de ranglijst.

"Spelen zoals Celtic tegen Barcelona afgelopen woensdag, geloof in eigen kunnen, wat geluk en geloof in het ongelooflijke zou het motto moeten zijn." zei ik tegen mijn zoon Robert en een aantal spelers. En dat hebben ze gedaan. De spelers, leiders en ouders kunnen trots zijn op hun kroost.

Peize C1 was dus de koploper. We wisten vooraf niet wat we van dit team moesten verwachten. Zo'n beetje de beste verdediging en een redelijke, maar niet de beste, voorhoede volgens de ranglijst-doelcijfers. Op het veld zag ik vooral een tegenstander, dat juist verdedigend kwetsbaar leek, ware het niet, dat de druk achterin bij Omlandia zo groot was, dat er maar nauwelijks een bal in de voorhoede belandde. Ook het Omlandia-middenveld, vaak sterk spelend, kon de bal dit keer niet goed onder controle krijgen door goede mandekking van Peize. Daardoor was het voor de aanvallers lang wachten op de kansen en moesten ze zelfs vaak assisteren in de verdediging.

Het werd daarom twee keer 35 minuten een spervuur aan aanvallen van Peize. Een team wat vooral fysiek een voorsprong leek te hebben op Omlandia. Meer lengte en body in alle linies, dus gewoon meer kracht en daarnaast een redelijke techniek vanzelfsprekend. Dat betekende van de kant van Omlandia vooral tegenhouden vandaag.
 Dat deden ze dan ook uitstekend. Korte mandekking, weinig kansen geven op combineren in het strafschopgebied en weinig kansen geven op gerichte schoten op het doel van keeper Jordy Haveman. Het werd de wedstrijd van hun leven.

"Hier die bal", denkt Jeffrey Hoeksema
De aanvallen kwamen vaak hoog door de lucht of via corners in de buurt van Jordy. "Alle hens aan dek" was de hele wedstrijd het enige motto, van de eerste tot de laatste minuut.
In de tweede minuut al de eerste kans voor Peize na een kopbal uit een corner die nog naast ging. De tweede was raak. Uit het niets leek een corner zonder iets te raken het doel in te rollen, 1-0. Het team bleef desondanks dit keer mentaal ijzersterk spelen. De corners van Peize stapelden zich op, maar groot gevaar bleef uit of Jordy stond telkens op de goede plek.

Na een kwartier lukte het Omlandia om eindelijk eens te ontsnappen. De aanval over rechts liep op rolletjes en de bal kwam bij Carlos Chrysotome op het middenveld. Zijn pass bereikte Robbert Veldman op links, die direct doortikte naar Vincent Jonkman, net tot aanvaller gebombardeerd na een goede training. Hij benutte zijn eerste en enige kans direct en tikte de bal met een mooi schot langs de verbaasde keeper. 1-1.

Met twee afstandsschoten was Peize even later alweer levensgevaarlijk, maar Jordy redt alweer. Kopballen volgen ook nog eens, maar gaan over of belanden in de handen van wie anders dan Jordy. Zonder verdere schade wordt tenslotte de rust bereikt.

Na de rust mocht Omlandia nog even een schot van ver over schieten. Hierna was Peize weer aan het bewind. Een vrije trap even buiten de 16m scheert over de lat. Vlak daarna was de lat alweer een obstakel voor Peize, gevolgd door een schot ver over het doel. Twee corners volgen, één gevaarlijke kans, maar Jordy is weer de reddende engel. Langzaamaan ontworstelt Omlandia zich aan de druk en komt sporadisch over de middellijn. Peize weet alleen maar corners te nemen.

Plotseling een doorbraak van Omlandia-kant. Robbert Veldman wordt gelanceerd en rent alleen op de keeper af. Zijn schot met een hijgende meute Peize-wolven in de nek gaat jammergenoeg naast. Net geen Celtic-Barcelona-scenario dus.

Peize probeert het steeds moeizamer, maar de verdediging van Omlandia is vrijwel onpasseerbaar vandaag en vecht voor wat het waard is. Slechts één kopbal volgde nog, maar die ging hoog over.
Het verlossende fluitsignaal volgt na 38 minuten. Eindstand 1-1 en gezien de instelling van de jongens ook nog verdiend ook. De blik mag weer naar boven worden gericht wat de ranglijst betreft.

Statistieken: (Omlandia resp. Peize; 1e helft resp. 2e helft)
Aanvallen: 1+2= 3 resp. 8+6=14
Corners: 0 resp. 6+6=12
Doelpunten: 1 resp.1
Efficiency: 33% resp. 7%

De efficiency gaat omhoog, jongens. Ga zo verder!