woensdag 21 november 2012

Besparingstips

Crisis in Nederland en dat merken we in onze portemonnee. Daarom nog snel even wat besparingstips voor het jaareinde. Vaak kunt u juist in deze periode extra winst boeken door de vele aanbiedingen.

  • Energie:   - Probeer de energiekosten te drukken door van leverancier te veranderen. Het eerste jaar is meestal al goed voor € 200- € 400. Kijk op de diverse vergelijkingssites en durf te veranderen. Het is gemakkelijker dan u denkt.

  • Denk ook aan zonnecollectoren. Ze worden steeds goedkoper en beter van kwaliteit en zijn met subsidie (beperkte pot met geld) zeker het overwegen waard.

  • Sport, hobby en overig:   - Neem de post contributies en abonnementen onder de loep. Leest u alles nog wel? Volgt u uw hobby nog wel op papier? Sport u nog wekelijks in uw fitness-centrum? Al gauw goed voor € 50 - € 100. Wettelijk geldt nu (meestal) nog maar 1 maand opzegtermijn. En, laat u niet afbluffen op dit gebied.

  • Verzekeringen:  - Neem de verzekeringen kritisch door. Bent u en uw gezin gezond? Waarom dan aanvullende verzekeringen (tandarts en overig) afsluiten (meestal met vergoedingen, die de premie niet of nauwelijks overstijgen). Zelfs de verzekeringsmaatschappijen zelf zeggen vaak, dat het voor veel, redelijk gezonde, mensen niet nodig is. 

  • Verzekeringen: - Neem een hoger eigen risico. De premiebesparing -op internet meestal zo zichtbaar of uit te rekenen-  zet u eerst op de spaarrrekening, maar dus wel uw eigen rekening.

  • Verzekeringen:  - Kies voor één assurantiemaatschappij. Voordelen: Pakketkorting en kunt u het tijdelijk even missen van uw spaarrekening daarnaast een korting tot 2% bij betaling van alle verzekeringen ineens. Vervolgens bent u natuurlijk 11 maanden verlost van de maandelijkse last. 

  • Verzekeringen: - Onderlinge verzekeringsmaatschappijen kennen ook nog eens een soort winstdelingsregeling.

  • Auto: - Tank niet bij de snelweg, maar bij uw meestal goedkopere tankstation in de buurt. Besparing per keer al snel € 2 tot € 4. Per jaar een besparing van circa € 100 voor een gemiddelde autorijder.

  • Auto: - Gebruik voor de korte afstanden en kleine boodschappen de benenwagen / fiets. Het brandstofverbruik ligt in de stad, of dorp al snel op bijna het dubbele van het gemiddelde. Ook nog eens gezond en ontziet het milieu.

  • Auto:  - Kies voor een zuiniger auto. Besef dat een verbruik 1 : 15 i.p.v. 1 : 12 een besparing betekent van 25%!! Bij 15000 km gemiddeld een besparing van 250 liter of een dikke € 400.

  • Punt van Reide. Grote kans op zeehonden.
  • Vakantie: - Minder vaak, korter en dichterbij zijn natuurlijk gemakkelijk verdiende en mogelijke besparingen. Uw provincie of er vlakbij kent vaak verrassend veel plekken, die u niet of nauwelijks kent. Ooit de "Punt van Reide" bezocht? Of b.v. Noordelijk Scheepvaartmuseum, Menkemaborg, Noordpolderzijl, Borkum, Freijlemaborg, Leens, Leek en de Groninger kloosters?  Of rondgefietst in het Groninger Hogeland, de Groninger maren en meren verkend, Martinitoren beklommen en ga zo maar verder.

  • Hypotheek: - Los uw hypotheek versneld af. Het teruglopen van de maandlast geeft een goed gevoel. Besef ook nog eens, dat de eventuele fiscale teruggave na uw 65e of straks latere pensionering in het algemeen behoorlijk lager ligt.

  • Huishouding: - Mis geen enkele aanbieding en sla gelijk extra in. Pluis de folders goed door en bij grotere aanbiedingen of bij het kopen van meerdere duurdere artikelen is een extra "kwantum"-korting al snel mogelijk bij een beetje onderhandelen.

  • Persoonlijk krediet en leningen: - De rente hiervan ligt op een bijzonder hoog niveau. Vaak is het de hoofdoorzaak van komende financiële ellende. Op dit moment is een rente van 10-18% gebruikelijk. Uw aanschaf verdubbelt (!) daarmee bijna in prijs met het kopen op krediet. Hoe moeilijk het soms ook is, maar ga bij voorkeur ook niet "rood" staan op uw rekening. Op internet is dat gemakkelijk bij uw bank in te stellen of te wijzigen. Een kleine extra reserve-rekening en natuurlijk een beetje saldo voor noodgevallen is de oplossing.
  • Achterstallig onderhoud
  • Huis: - Onderhoud hem goed en doe op tijd de herstelwerkzaamheden. Wassen (1 of 2x per jaar) van het buitenschilderwerk bespaart een grote, dure verfbeurt (al gauw enkele duizenden euro) uit op termijn.

  • Fiets: - De fiscus is soepel als uw regelmatig op de fiets naar uw werk gaat. Omruil van bruto-salaris voor aanschaf van een fiets betekent al gauw een voordeel van 30-40% van de aankoopwaarde. Wel fietsen dus!

  • Reiskosten woon-werkverkeer: - Velen ontvangen nog een OV-vergoeding. Vaak niet meer dan 11 cent per km. De fiscus maakt omruil -onder voorwaarden en voor 31 december - mogelijk van het verschil van al uw woon-werk-kilometers tussen 19 cent en de 11 cent. Uw bruto-salaris wordt ingeruild voor een netto-onkostenvergoeding. Besparing weer 30-40% aan belastingen van het bruto-gedeelte. 

  • Ruilen en verkopen: - Verkoop uw overbodige inventaris of ruil ze.
Hoe moeilijk het voor steeds meer mensen ook is. Gewoon alert blijven op koopjes en uw gezond verstand blijven gebruiken. Weersta de koopverleiding en zorg, dat u de touwtjes financieel in handen houdt.

 Los problemen zo snel als mogelijk op. Vooruitschuiven verergert het vaak alleen maar. En het spijt me te zeggen voor de verkopers, maar de meeste huizen zijn nog steeds te duur. Ik schreef het zelf al eerder en de RABO zei het gisteren nog. 7% gaat er nog wel af waarschijnlijk in 2013.
Mocht u dus nog een huis willen kopen dan kunt u deze € 14.000 - € 20.000 zeker niet laten liggen in deze tijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...