donderdag 2 februari 2012

Winter stijgt met stip op ranglijst


Winter 2010 - Garmerwolde, Damsterdiep

Op moment van schrijven vriest het 8,7º en aan de grond inmiddels meer dan 10 graden. De vierde, bijna vijfde ijsdag op rij, maar zondag begon het pas tegen twee uur 's nachts te vriezen en mag je eigenlijk niet meetellen. Het Damsterdiep is vannacht geheel van ijs voorzien en ook daar kan nu ook in hoog tempo het ijs aangroeien.
Gisteren gooide een maximum van -0,3º bijna de serie ijsdagen aan diggelen, maar de koudegolf herstelde zich nog net op tijd. Een koudegolf na een krimpende wind (over zuid naar oost), die zich zo het zich nu laat aanzien toch doorzet na het weekend. Dat biedt perspectief op toertochten volgende week.
Een rare winter deze winter kun je al wel vaststellen. Een rustige en superdroge November met overwegend Oostenwind wordt vanaf de eerste Decemberdag gevolgd door een zondvloed aan regen, Westenwinden met stormdepressies en zeer zachte temperaturen. De warmste Kerstdagen in de meethistorie konden we tevens op de lijsten bijschrijven als bijzonderheid. De sneeuwklokjes en andere voorjaarsplanten schieten al in Januari de grond uit en dan plotseling dit ijskonijn uit de hoge hoed van Koning Winter. Gisteren de "Hel van 1963" op de tv, alleszins kijkwaardig vond ik. Zou het een voorbode zijn van iets wat nu in theorie mogelijk lijkt. Eerdere koudegolven leverden ook na zo'n 14 dagen al een Elfstedentocht op. Een blik naar boven op de Buienradar toont een wolkenzone vanaf het Noord-Westen, die tegen elven of iets eerder ons mogelijk wat sneeuw oplevert. Dat zal het winterse plaatje nog weer wat mooier maken. Het gekke aan dit frontje is, dat de temperatuur hierop vooruitlopend meestal iets begint te stijgen, maar tot 22.00 uur is daar nog geen sprake van.
Vanzelfsprekend stijgt de winter met stip op de ranglijst. Kort voor deze week was ze nog vertoevend bij de warmste winters sinds de metingen zijn gestart in 1906. Na gisteren opgeklommen naar positie 96 op de ranglijst (Hellmann-koudegetal). Mochten de verwachtingen uitkomen dan is een stijging naar de 70e plek al snel een feit. "Het kan verkeren", zei / schreef Bredero al in de 17e eeuw. Hij zakte in December 1617 trouwens door het ijs wat hem kennelijk heeft geïnspireerd tot ongekende productie op schrijfgebied. Wat zou hij een blog geweldig gevonden hebben.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...