zaterdag 28 januari 2012

Winterbanden


Het sneeuwt, weliswaar licht, maar toch. Zaterdag 28 januari, 's avonds, is het dan eindelijk zover. De meeste meteorologen en weeramateurs hebben een speciale "winterband" met de winterperiode. Het begint al te kriebelen met de eerste melding van sneeuw en kou in Rusland in oktober. Vestigt er zich mogelijk dan ook nog een hogedrukgebied ter hoogte van Helsinki dan hopen ze allemaal op een herhaling van 1962-1963 of erger.

En natuurlijk het liefst vanaf november tot en met half maart of iets dergelijks. Zo ook nu. We moesten er even op wachten, maar alle tekstuele sensatietitels worden inmiddels uit de kast getrokken om de komende winterweek onder woorden te brengen. Wat we in elk geval kunnen verwachten is één week barre kou.
Tegen half drie vanmiddag draaide de wind pardoes naar het Oosten en begon de temperatuur die vandaag nog de +6,2º bereikte te zakken. Voor middernacht zal het onder nul zijn en zeer waarschijnlijk zal dit een week zo blijven. Uitschieters in de nacht tot beneden de tien graden onder nul liggen mogelijk in de tweede helft van de week in het verschiet. Mogelijk ook nog een vlok sneeuw op maandag, maar gezien de enorm hoge luchtdruk zal het geen spectaculaire hoeveelheid zijn. Blijft er desondanks toch een laagje sneeuw liggen dan zal dit de uitstraling versterken en zijn er bijzonder lage temperaturen te verwachten in met name de nachtelijke uren.

Schaatsen
Schaatsen lijkt met een dergelijke spectaculaire temperatuursdaling vanaf woensdag wel te kunnen op de ijsbaan en donderdag of vrijdag waarschijnlijk ook al wel op het Damsterdiep en de grotere waterplassen. Wel dient er rekening gehouden met het effect van de sterkere zonkracht in Februari en de mogelijke windeffecten, zeker bij de grotere wateroppervlakten.

Krimpende wind
In mijn vorige weerblog meldde ik al het feit van de verwachte krimpende wind (de wind draait tegen de wijzers van de klok in) naar het Oosten. Zo is het vanmiddag dus ook gegaan. Ik loop inmiddels ruim een halve eeuw op deze aardbol rond en mij staat me bij dat dit zelden of nooit een bijzonder lange wintersituatie heeft opgeleverd. Sommige weercomputers hebben na volgend weekend ook al weer oplopende temperaturen en dat komt aardig overeen met al mijn ervaringen in voorgaande jaren. Als winterliefhebber hoop ik natuurlijk wel op een voortzetting en de eventuele mogelijke Elfstedentocht, maar dan moet er denk ik een tweede, ook weer koude, weersverandering voor nodig zijn. Laten we maar gewoon optimistisch zijn. In Friesland zijn de gemalen inmiddels voor de zekerheid stilgezet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...