maandag 2 januari 2012

2011- Het weer in Ten Boer

Altijd al aan het water willen wonen?
Een terugblik op het weer van het jaar 2011 in Ten Boer laat ons een beeld zien van uitersten en vele bijzonderheden.


Winter
De winter startte in 2010 nog met een koude december, maar exact bij de jaarovergang naar 2011 ging hij als een nachtkaars uit en verdween met de noorderzon. Toch leverden januari en februari nog een redelijk aantal vorstdagen op, maar schaatsijs was er niet meer bij. Slechts één ijsdag werd er genoteerd t.w. op 29 januari.
Ook 18 februari - 24 februari was nog even fris met vorst en behoorlijk wat wind, maar het was eigenlijk slechts een laatste speldenprikje van Koning Winter.
Lente
De zomer viel dit jaar in de lente en dan met name in april en mei. Eind maart was het ook al mooi, maar nog fris. April was ronduit schitterend met veel zon en zelfs een hoger maximum dan die van juli. Regen viel er maar weinig en zeker in April, welke maand de droogste van het jaar werd. Met iets meer regen, maar zeker zo mooi en zelfs iets warmer dan in April bleef Mei hier niet veel bij achter. Respectievelijk 3 en 4 dagen boven de 25 graden en 10 en 13 boven de twintig was het uiteindelijke resultaat en dus vele terrasdagen.
Zomer:

Menig weerman ging weer onderuit met de voorspelling, dat er een grote kans was, dat de lentetrend door zou worden getrokken naar de zomer. We hebben het geweten, want de herfst begon dit jaar ook al vroeg. Juni werd al vochtiger, maar nog een redelijke maand met zelfs een tropische dag in de laatste week. Toen was echter ook al het kruit van de zomer verschoten, want juli en augustus vielen compleet in het water met talloze regendagen, plensregens, wind en koele temperaturen.
Str...weer 2011
Uiteindelijk leverde de meteorologische zomer 66 dagen met regen af van de 92 en juli en augustus beide met meer dan 150 mm regen. Juli werd zelfs koud met een negatieve afwijking van 0,7° t.o.v. het 30-jarig-gemiddelde over 1980-2010.
Herfst:
"Blij" ging iedereen na deze domper en zijn of haar vakantie weer aan het werk. Vervolgens zette de herfst één van zijn mooiste ooit op het programma en met name in de weekenden. Vrijwel elk weekend stond er een stralende zon aan de hemel tot en met begin november. Alleen de 4-mijl-zondagmiddag werd een kille en natte bedoening. In November werd het wel een stuk frisser. Mist en tien vorstdagen leverde een koude maand op, maar dat het nagenoeg continu droog bleef was een leuke compensatie.
December:
Ook nu weer een bijzondere weersomslag vanaf de eerste dag van de maand. De droogte van november werd gevolgd door 28 regendagen met veel regen. Het resultaat de hoogste maandhoeveelheid van het jaar. De zuidwestelijke winden zorgden ervoor, dat er continu subtropische en vochtige lucht werd aangevoerd en van winterweer is geen moment sprake geweest. Eelde meldde nog een vorstdag met -0.1°, maar Ten Boer kwam niet beneden de 0.7° en ging vorstloos het jaar uit op de normale waarnemingshoogte van 1,5 m. Er was nog wel een paar keer sprake van vorst aan de grond.

Over lange-termijn-voorspellers (horror-winter) zal ik het maar niet meer hebben.

Het jaar in cijfers:
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...