zaterdag 21 januari 2012

Ten Boer - Winter 2011-2012 tussenstand


In aantocht?


We zijn in de tweede helft van de winter beland en tijd voor een tussenstand en wat feiten.


Om met de vooruitzichten te beginnen, er lijkt zowaar iets van kou in zicht aan het eind van komende week.

Twee instituten laten de temperatuur behoorlijk zakken vanaf komend weekend. Jan Visser houdt nog een slag om de arm, ik sluit me bij hem aan. Het lijkt dat de KNMI de wind tegen de klok in naar het Oosten laat draaien (dat betekent meestal hooguit een week in de Oosthoek en vaak weinig spectaculaire, vaak rustige kou), verder beleven ze ook in Oost-Europa een "hete" winter met vorst naar Nederlandse begrippen en gemiddelden die 5 graden of meer boven normaal uitkomen. Ongekend voor Russische begrippen, maar Moskou had tot voor kort nog geen enkele nacht strenge vorst gehad. (* 22-1-2012: uitgerekend op het moment van schrijven vindt er een drastische kouinval vanuit Siberië plaats in Rusland met dagelijks strenge vorst gedurende de komende dagen). Toch moet uit het Oosten ergens de kou vandaan komen en dat betekent dat de kans op diepvriestemperaturen, nodig voor een sterke ijsvloer, met die niet al te strenge kou daar een stuk kleiner is. Maar hopen doen de meteorologen en ijsliefhebbers natuurlijk allemaal en zoals al eerder gemeld 1956 is met de strengste Februari aller tijden (na een wisselvallige december-januari) het mooiste voorbeeld (start met Oosterstorm, gemiddeld -7º, record met -26º in Uithuizermeeden, Elfstedentocht)


Het Hellmann-koudegetal (uitsluitend negatieve 24-uurs-dag-gemiddelden bij elkaar opgeteld gedurende november t/m maart) is met de "enorme" kou van afgelopen week zowaar gegroeid naar 0,7. Ter vergelijking: de strengste winter 1962-1963 ruim 460 punten.
2011-2012 staat als winter verder met een gemiddelde +5,3º (Eelde) op een voorlopige 2e plaats en daarmee bij de zachtste winters van de laatste 105 jaar en zet daarmee vele "lange-termijn-weervoorspellers" voor schut. We zullen maar geen namen noemen. 

Vorstdagen waren er sinds begin november slechts enkele t.w. in totaal 14, November 9 en Januari 4. December bleef in Ten Boer dus geheel vrij van vorst. Bijzonder was verder dat de nagenoeg droge November met 8,3 mm, gevolgd werd door een December met een nieuw record van 174 mm aan regen. Januari blijft tot op heden niet veel achter met inmiddels 104 mm en nog tien dagen te gaan. Sneeuw en hagel is hierbij niet of nauwelijks geregistreerd, mede te wijten aan het feit dat de Noordzee in ruwweg twee keer zo warm was als begin vorige winter (8 tegen 4 graden). 1 mm regen is 1 cm sneeuw. Een dikke 1,5 meter sneeuw had het in theorie dus kunnen zijn.
Qua wind zijn we ook verwend in December en Januari. Op liefst 30 dagen van de 52 zijn windstoten boven  de 40 km p/u geregistreerd (windkracht 6). Het boseffect aan de Z-W-zijde van Ten Boer heeft mogelijk dit getal nog in negatieve zin beïnvloed. Op 8 december werd een hoogste windstoot van 71 en op 5 januari 68 km p/u gemeten (windkracht 8). Opvallend het aantal dagen met daggemiddelden met wind boven de 10 km p/u, namelijk resp. 13 en 8 t/m 21 januari. Kortom, depressie na depressie was het beeld van de afgelopen 7 weken.
Ook records bij de temperaturen op bepaalde momenten. Kerst 2010 is zelden zo zacht geweest met tegen de 10º gemiddeld. De laagste temperatuur werd afgelopen week op 17 januari gemeten, -3,8ºC. November kende nog een -2,8º, maar December scoorde slechts +0,7 als laagste minimum.  
Wordt het nog sneeuw en ijs of toch terrasweer?
Ook de KNMI laat de pluim volgende week nu zakken. Spannende tijden dus voor de kou-liefhebbers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Eenrichtingsverkeer bij Omlandia 1 tegen ZNC

  Keeperswisseling Zaterdag 14 december. Het is de zoveelste kille en grijze decemberdag. Later ook nog een miezerige dag. De laatste offici...