woensdag 28 september 2011

Schuttingtaal



Een niet zo snel verwachte titel in de rubriek financiële tips.


 Een nieuwe woonwijk of een nieuw huis. Je hebt de investering van je leven gedaan en daar een kleine twee jaar of meer veel, heel veel energie ingestopt. En geld natuurlijk, vaak veel geld, maar natuurlijk in een voorlopig waardevaste belegging. Ten minste, dat denk je. De lang verwachte verhuizing volgt, het vele schilderwerk, de inrichting en daar is ie dan, vaak als laatste, de tuin.
Wij Nederlanders zijn soms een raar volk. ’s Avonds laten we veelal de gordijnen open en gunnen iedereen een blik naar binnen. Het lijkt ons totaal niet uit te maken wat de argeloze voorbijganger op de al dan niet platte tv soms ook werkelijk plat in beeld krijgt. Privacy lijkt ver weg en ons niet te interesseren. We genieten ook graag van weidse vergezichten en de natuur, maar kennelijk niet in de achtertuin. Het allereerste wat je vaak in een nieuwe woonwijk ziet verschijnen is namelijk een soort “Berlijnse Muur”. In hoog tempo sleept buurman na buurman een hoop hout naar huis en in eendrachtige samenwerking wordt vervolgens elk gaatje rondom dichtgetimmerd en een houten schutting neergezet.  

"Berlijnse Muur?”

Dat je ergens een kleine schutting plaatst met een bepaald functioneel doel is nog enigszins begrijpelijk. Dat je rondom en geheel vrijwillig een kleine “Gamma, Praxis of Karwei”-gevangenis achter je huis zet en daar ook nog eens gaat zitten. Tsja! Dan moet je een houten uitzicht op zo'n zeven meter wel bijzonder appreciëren.
  "Mooi uitzicht"
Verder is het plaatsen een hoop gedoe, hij rot weg, gaat scheef hangen en is vaak binnen tien jaar aan vervanging toe. Geluiden worden er niet of nauwelijks door tegengehouden en zou geen argument kunnen en mogen zijn. Veiliger, ik zie de voordelen niet. Waarom geen groene haag met een minimum aan kosten en alleen maar wat sportief onderhoud in de vorm van een één- of tweejaarlijkse knipbeurt? Het oogt rustiger en opener en je hebt naar mijn mening een mooier (uit-)zicht. De haag groeit sneller de hoogte in dan je denkt en je huis oogt gewoon mooier en mogelijk ooit beter verkoopbaar. Echter op voorwaarde dat je de zaak strak houd. Uitbundige groei van het groen is namelijk weer funest voor de uitstraling. De expert bewust en anderen onbewust waarderen jouw kostbare investering met schutting namelijk direct lager en zeker als de hele buurt ook nog eens vol schuttingen staat. Kortom, “pimp up your garden”, indirect uw portemonnee en mogelijk later uw pensioen en maak Nederland nog groener. “Weg met de schuttingen in Nederland om te beginnen in Ten Boer” zou het motto moeten zijn. Ten Boer volgens officieel onderzoek nog altijd “one of the best places to be”. Binnenkort toch eens overwegen een tuinartikelenzaak te beginnen. En dat ik een hekel aan schuttingtaal heb, begreep u al. Toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...