zaterdag 7 januari 2012

Nat

Woltersum - Eemskanaal

.

Zekerheidshalve hing de opgeblazen rubberboot al aan de schoorsteen. "Pap, we hebben niet eens een schoorsteen.", roept de jongste direct.
Sinds 1 december 2011 tot en met 7 januari ruim 250 mm regen in Ten Boer en omgeving (174 in december en 77 in deze eerste week). Ik heb niet kunnen bevroeden, dat de foto van het voorgaande artikel bijna een voorspellende waarde zou krijgen.
Onze omgeving en met name Woltersum mag zich even het middelpunt van de wereld wanen en twee, drie dagen het mediabeleid bepalen. De dijken staan op het punt van doorbreken en vee- en menstransporten tot diep in de afgelopen nacht waren het noodzakelijke gevolg van overvloedige regenval in de afgelopen vijf weken. Ondertussen dacht menigeen buiten de regio, dat het heel Ten Boer en omgeving binnenkort de Eems of de Waddenzee zou indrijven, maar voorlopig lijkt het weer (letterlijk en figuurlijk) mee te vallen. Inmiddels is het sein "veilig" gegeven en gaat de hele stroom al weer de andere kant op. Toch zal zeker de grond nog lange tijd zompig en drassig blijven.  Van verdamping is in de winter niet of nauwelijks sprake en dus zal het risico van doorbraken en lekkages niet zomaar wegebben.

Wat het winterweer betreft. Ik zag om 13.00 uur zowaar iets van winterse neerslag in de vorm van wat hagel naar beneden komen. Het bestaat dus nog wel. Tot dinsdag dus nog wat buitjes en dan, eindelijk maar toch, mogelijk tot het einde van de week droog en frisser. Temperaturen onder nul lijken echter ook op lange termijn nog niet in zicht. In Moskou regent het inmiddels hartje winter en ook daar is het één van de warmste winters tot toe. Op Jan Visser zijn weersite een melding van een temperatuurrecord in South Dakota (meestal onder nul in januari) waar het dagrecord van 5 januari werd verpulverd van 7,8 naar 23,3° (boven nul wel te verstaan), een verbetering met ruim 15 graden!
Op het hele Noordelijk halfrond is het eigenlijk tot op heden alleen op IJsland kouder dan normaal geweest met veel sneeuw en vorst. De naam zou het niet zeggen, maar zeker Zuid-IJsland met Reykjavik kent normaal in de winter regelmatig perioden met zacht weer door de ligging aan de warme golfstroom.
Kortom, de horrorwinter is in volle gang (wordt vervolgd).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...