zaterdag 4 februari 2012

Koudste nacht van de eeuw in Ten Boer

Meteostation Ten Boer (Z-W)
Min 17,1º registreerde mijn station vanmorgenvroeg, 4 februari, tussen zeven en acht uur als minimum in Ten Boer aan de boszijde. Op klomphoogte werd -18,3º gemeten. Daarmee mag deze nacht zich de koudste van deze eeuw noemen.
Gisterochtend werd net niet de strenge vorst bereikt met slechts -9,9º. De sneeuw die vervolgens viel in Ten Boer leverde geen spectaculaire hoeveelheid op, want met 3-4 cm houdt het op bij ons. Twee tot drie keer zoveel viel aan de westzijde van Groningen in een lange strook naar Zuid-Nederland.  Natuurlijk was de sneeuw wel de medeoorzaak van een scherpe temperatuurdaling. Na een maximum van -3,3º gistermiddag stortte zij zich vanaf vijf uur in een vrije val naar beneden, om half negen werd de min 10 en tegen middernacht de min 15 overschreden. Gedurende de nacht zakte ze langzaam verder naar het minimum van dus -17,1º.
Geen records dus zoals in de polders en op de Veluwe, maar daar zorgde ook nog eens een ijzige mist voor de nodige extra versterking van de kou en kon daarmee gemakkelijk de -20 tot -22 worden bereikt.

Er lijken nog een drietal nachten met strenge vorst in het verschiet te liggen. Pas eind volgende week worden de verwachtingen minder zeker, maar deze week lijkt een ijsweek te worden met dus dagelijks continu temperaturen onder nul. Grotere schaatstochten zouden ondanks de sneeuw toch langzamerhand in beeld moeten komen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...