zaterdag 11 februari 2012

Koning Winter neemt voorlopig afscheid

Afgelopen nacht nog -11,1º in Ten Boer. Weer steken de IJsselmeerpolders ons de loef af met temperaturen tussen de minus 15-18 graden. Eigenlijk al een teken aan de wand, dat de winter zich niet goed in de grond wist te nagelen, want in het algemeen worden gedurende een koudegolf gemiddeld gezien de laagste temperaturen in Noord-Nederland gehaald.
Ook een striemende oostenwind is niet echt aan de orde geweest dit keer. Gisteren even een maximum boven nul van 0,8 en met de binnenkomende bewolking lijkt die kans vandaag ook aanwezig. Mijn weerstation voelt het door alle meteorologen voorspelde einde van de winter nog niet naderen. Zijn metingen leveren op het middaguur de mededeling "partly cloudy and little temperature change" op (gedeeltelijk bewolkt en weinig verandering in temperatuur) en in principe kijkt het station zo'n 48 uur vooruit.  Dat zou dus in de loop van de dag moeten veranderen volgens de actuele stand van zaken. Alle sprankjes hoop op een voortzetting lijken op de lange baan te kunnen worden geschoven.

 Precies twee weken geleden draaide de wind 's middags naar het Oosten en zakte de zaterdag- op zondagnacht onder nul om er vervolgens twee weken lang nauwelijks meer bovenuit te komen. Temperaturen zakten met name na de sneeuwval van vrijdag 3 februari naar nieuwe eeuwrecords (Lelystad -22,9º 5 februari; Ten Boer slechts -17,1º) . Recordhouder was sinds 2005 Marknesse, welke plaats in maart na extreme sneeuwval een nacht met -20,7 had geregistreerd. Dit record voor maart zal voorlopig nog wel even standhouden, denk ik. 

Giethoorn e.o.
Vanmiddag is het voor sport- en schaatsliefhebber genieten. Slechts een licht briesje en een temperatuur in de buurt van min twee tot nul graden. Ga er op uit is mijn advies en wie weet is het voor de "kanjers" morgen ook nog te doen. Zelfs het Duitse weerbericht (www.wetteronline.de) heeft foto's op de website met die ijsgekke Nederlanders op talloze stukken "See" en "Kanälen". Later hoop ik nog een update te geven van alle Ten Boerster feiten in deze koudegolf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...