vrijdag 17 februari 2012

Terugblik op de koudegolf

Ruim 14 dagen duurde de koude van 2012. Een vervolg lijkt er niet in te zitten. De laatste sneeuwrestanten zullen morgen waarschijnlijk het loodje leggen, zodat alleen het smeltende ijs en bij het IJsselmeer het kruiende ijs ons nog enige tijd aan dit relatief korte winterintermezzo zal herinneren.

Koud is het zeker geweest vanaf zondag 29 januari. Zo heb je tot die dag nauwelijks vorst gekend en sta je bij de zachtste winters in de historie en binnen twee week sta je zeventig plaatsen hoger op de ranglijst. Ten Boer verzamelde in deze periode in totaal 82,3 Hellmann-koudegetalpunten.   Daarvoor slechts 0,8. Dit getal, uitsluitende de negatieve daggemiddelden bij elkaar opgeteld, geeft het beste een winter weer is de opvatting van de meeste meteorologen. De officiële koudegolf eindigde op 9 februari toen de temperatuur in Ten Boer nipt boven de 0 graden uitkwam tot 0.8º. Ze zakte echter weer snel om zondag 12 februari om 20.00 uur de strijd definitief op te geven. Zes nachten met strenge vorst, waarvan drie met zeer strenge vorst (beneden de 15 graden). Het laagste minimum werd met -17,1º op 4 februari geregistreerd, het laagste daggemiddelde ook op deze dag met -11,6º. Het gemiddelde over de hele koudeperiode -5,5º, een respectabel negatief getal.
Damsterdiep Ten Boer,  Februari 2012

Natuurlijk valt de kou in het niet bij februari 1956 toen over de volle maand -6,6 werd bereikt met een dieptepunt van -26,8 in Uithuizermeeden, de een na laagste temperatuur in de Nederlandse geschiedenis.
Spectaculaire sneeuwval was er ook niet in 2012. In onze regio was het met 3-4 cm wel gebeurd. In de rest van Nederland in het algemeen een laagje van 5-10 met uitschieters tot 13 cm. De wind maakte het alleen in de eerste dagen van de kouinval koud, maar liet het na drie dagen grotendeels afweten. Dat betekende optimaal schaatsweer in de tweede week voor menigeen en gouden tijden voor de schaatsfabrikanten en bot- en polsbreukspecialisten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...