zondag 30 september 2012

FC Groningen moeizaam langs Roda

Haren, het mooiste dorp van Nederland.
Het WK buxusgooien, fietswerpen en lantaarnpaal knakken in Haren waren vandaag de aanleiding van het feit, dat het hele gezin Dijkhuizen deze zondag 30 september voor noppes naar "de Trots van het Noorden" kon." Zo'n buitenkansje laat je natuurlijk niet lopen.
 De spontane actie van de FC Groningen met de aangeboden kaarten voor gederfde levensvreugde in het vorig weekend waren in Haren echter moeizaam te slijten door Hans Nijland en de zijnen en werden dus ter plekke gedumpt en verdeelt onder de armen. Die armen waren wij dus. 't Is crisis tenslotte. Het werd weer een enerverende middag.

"De groene kathedraal"

De bijnaam van het stadion van de FCG. Nu, als er één ding absoluut niet van toepassing is voor dit stadion dan is dat het woord kathedraal (kerkgebouw). De immense hoeveelheid scheldwoorden, krachttermen en Bijbelse verwensingen van deze middag benaderde het aantal tweets van de Haren-avond, denk ik. Voor het merendeel geuit door liefhebbende "ouders" in het bijzijn van hun eigen en vele andere kinderen. Dezelfde kinderen, die later mogelijk dit voorbeeld en soms ander negatief en bijkomend gedrag zullen overnemen en een tweede Haren is geboren. "Zo vader, zo zoon" is immers het spreekwoord.

Nog voor de aftrap golfde het bekende Noordelijk optimisme al over de tribune. "t Zal wel weer niks worden. Keeper Luciano zou er wel weer niets van bakken, volgende week Feijenoord en dat zal ook allemaal wel niks worden." en ga zo maar door.
 Echte supporters dus, een echte "twaalfde man", maar dan cynisch bedoeld. Waarom gaan ze eigenlijk heen, vraag je je af. In een poging de gang er een beetje in positieve zin in te krijgen begon ik een wave. "Je was de enige", riep mijn vrouw. Ook het brullen van "tien, tien, tien" hielp nog niet echt. Pas toen het bovenlijf werd ontbloot begon de gang er een beetje in te komen.

De wedstrijd

Over de wedstrijd kunnen we kritisch positief zijn. Onze "trots" kwam al snel op voorsprong na een kwartiertje spelen ook al ontsnapte ze in de eerste minuut aan de 0-1. En Omlandia C1-spelers, ook Zeefuik keek niet naar de keeper bij het uitspelen na een afgeslagen aanval. De scheidsrechter was vervolgens ook nog eens zo sympathiek om vlak na de 1-0 er een Roda JC-speler uit te sturen. Mijn "10-0" was dus nog niet eens zo'n gek scenario. Maar...., het kwam er niet van.

Het balbezit van FC Groningen zal wel ergens in de buurt van 65-70% zijn uitgekomen. Toch werd het niet gevaarlijk genoeg in het strafschopgebied. Uit het spel kreeg je ook zelden de indruk, dat het dreigend was of kon worden. Er zat te weinig vernuft en intellect in. Desondanks was de 1-0 verdiend na een goed  ingekopte corner van Virgil van Dijk. Michael de Leeuw tikte de bal nog even aan en krijgt eigenlijk een beetje ten onrechte de 1-0 op zijn naam. Roda kwam er met tien man totaal niet meer aan te pas. Voor de FC volgden voldoende kansen om de score uit te breiden. Geen enkele werd benut. Slechts twee keer werd Roda gevaarlijk in de 1e helft. De tweede keer in de slotminuut met een vrije trap op de 16m-lijn.  De trap richting Luciano verandert van richting en belandt in het doel. Ruststand: 1-1.

Ook in de tweede helft is het eenrichtingsverkeer richting RODA-doel. En na enkele pogingen met resultaat en het is weer De Leeuw die scoort. Wat kan er nog mis gaan? Op naar de 5-1 of iets dergelijks. Dan komt Roda JC toch nog een keer bij het strafschopgebied en lost maar eens een schot. Het is via de vuisten van Luciano raak en dus staat het volledig tegen de verhoudingen in 2-2. De "kathedraal" is nu absoluut niet meer van toepassing, gezien de reacties om mij heen. Henk Bos komt er in en hij zorgt voor meer dreiging. Ook Texeira er bij. De kansen nemen toe, maar de tijd gaat langzaam aan richting de 90e minuut. Twee keer achter elkaar is de lat de spelbreker. Alleen een rasechte optimist, ik dus, gelooft er nog in. Er volgen vier minuten extra. De spanning stijgt en de druk neemt toe. Dan in de 93e minuut een voorzet van rechts richting doelgebied. De bal zwaait af naar links richting De Leeuw. Met een volley neemt hij de bal op de voet, die met een mooie curve rechts in het doel verdwijnt, een hattrick, maar nog belangrijker de 3-2. Een terechte overwinning.

Statistieken:
FCG 19 (9+10) kansrijke situaties, Roda 4 (2+2)
Corners: 9 (6+3) tegen 1
Efficiency: 16% resp. 50%

Algemene indruk: genoeg techniek, te weinig vernuft, Henk Bos verdient meer kans, De Leeuw voorlopig geen twijfelgeval, andere voorhoedespelers wel.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...