zaterdag 1 september 2012

Verdiende zege Omlandia C1 tegen De Pelikanen

Carlos en een bal in de diepte
Zaterdag 1 september 2012. Het was weer even wennen voor iedereen, zowel voor spelers als leiders en als ouders. Vakanties gooiden trainingen in de war en van oefenwedstrijden was al helemaal geen sprake geweest. Zo zal het echter wel bij de meeste Noordelijke clubs zijn gegaan de afgelopen tijd. Dus worden de meeste voetbalteams pas vandaag voor het  eerst voor de leeuwen gegooid. In het geval van Omlandia C1 voor "De Pelikanen" in Appingedam voor de eerste bekerwedstrijd.
Het halve C1-team van vorig jaar was vertrokken naar B1. Maar de meeste jongens van Omlandia C1 kenden de nieuwkomers uit de D-ers nog van een dik jaar geleden. Hieraan toegevoegd zijn Robbert Veldman en Vincent Jonkman. Robbert kon door omstandigheden er vandaag nog niet bij zijn. Verder was iedereen aanwezig.

Na de zondvloed van gisteren in deze regio van Groningen was het de vraag of er nog velden zouden worden afgekeurd, maar dat was gelukkig niet het geval. De wedstrijd kon om 10.45 uur dan ook zonder problemen van start gaan onder zonnige en droge omstandigheden.

Het begin was geweldig. Pen en papier waren nog maar nauwelijks gepakt toen het al in de tweede minuut 0-1 stond voor Omlandia. Een mooie opsteker voor het team. Het was Remco Bolhuis, die een enorme fout van de Appingedammer-verdediging snel en kordaat afstrafte en de keepster wist te passeren. Ook De Pelikanen wilde hierbij niet achterblijven en totaal onnodig stond het plotseling na een corner 1-1. Omlandia beheerste verder het spelbeeld, maar veel kansen leverde het niet op.
Wel moest Remco plotseling na 20 minuten uitvallen met een pijnlijke knie. Ogenschijnlijk zal dat een behoorlijk gemis voor de aanval en andere mogelijke kansen moeten betekenen. Liam van Galen was zijn vervanger, maar ging in de verdediging spelen. Guus Kuipers werd opgeschoven naar de voorhoede.

Vlak na de wissel volgde direct een tweede, grote kans voor Omlandia.
Het Pelikanen-doel wordt belegerd
Na een corner kwam de bal achter Roy Boer terecht, maar met een mooie uithaal achterover hobbelde de bal via de keepster enigszins verrassend in het doel, 1-2.

De Pelikanen wist in de eerste helft hier maar nauwelijks iets tegenover te zetten en de Omlandia-verdediging kwam niet of nauwelijks in de problemen. Desondanks was het nog geen grootse wedstrijd. Het gebrek aan wedstrijdritme, de nieuwe spelers, conditiegebrek, het moet natuurlijk allemaal nog gaan klikken, hopen we.

Weer waren er kansjes voor Omlandia, een kopballetje ging naast evenals een harde trap van Carlos Chrysotome. Carlos lag even later wel aan de basis van de ruststand. Zijn vrije trap kwam bij Guus terecht, die hard op de lat schoot. Jeffrey Hoeksema reageerde, zoals een goede spits betaamt, attent op de terug in het veld stuitende bal en schoot hard de 1-3 in.

Na de rust moest Omlandia weer even wakker geschud worden. De Peli's gingen goed van start en kregen direct goede kansen. Een eerste schot ging naast en binnen een minuut moest keeper Jordy Haveman weer goed opletten op een tweede schot, die hij klemvast wist te vangen.
Omlandia verzuimde vervolgens de wedstrijd te beslissen. Kansen volgden er voor Carlos (keeper redt), via Vincent en Bodhi (corner) en Guus, die naast schoot. En weer maakte Omlandia het zich opeens moeilijk aan de andere kant. De verdedigers werden er op snelheid uitgelopen en een Pelikaan-aanvaller wist  Jordy voor de tweede maal te passeren, 2-3 in de 49e minuut. Toch wisten De Pelikanen er geen slotoffensief uit te persen. Omlandia was daarvoor gewoon te sterk.
Telkens waren er kansen voor een veilige voorsprong, maar het vizier stond deze dag nog niet op scherp. Jeffrey en Kevin Potgieter (naast), Roy op de lat, Bodhi Prenger (naast) en nog twee schoten in de slotfase in de handen van de keepster. Het laatste wapenfeit was voor de Pelikanen, maar Jordy redt weer, maar een 3-3 zou ook geen goede afspiegeling geweest zijn van de krachtsverhoudingen. Het bleef dus 2-3, een terechte en verdiende overwinning.

Statistieken: (resp. 1e, 2e helft en totaal; eerstgenoemde Omlandia)
Aanvallen: 5 +8 =13 tegen 1+3=4
Corners: 2+5=7 en 1+1=2
Score: 3-1 bij rust en 3-2 eindstand
Scoringspercentage: 23% tegen 50%