maandag 3 september 2012

Omlandia C1 delft onderspit tegen Viboa

Een spaarzame aanval van Omlandia
"Voetballen is bij ons aangenaam" is het motto van tegenstander Viboa uit Winsum. Maandagavond 3 september was dat zeker niet het geval voor Omlandia C1. In een wedstrijd met een enorm hoog tempo kwamen onze jongens er eigenlijk niet aan te pas. Vanzelfsprekend kost het enige moeite deze tekst aan het "www-papier" toe te vertrouwen, want uw blogger heeft een voorkeur voor winnen.
Het Winsumer-complex

Het was in elk geval een mooie, warme septemberavond met perfecte voetbalomstandigheden. Tom-Tom liet me vooraf de meest onlogische, maar wel pittoreske, route richting het stadion van Winsum volgen. Natuurlijk had de navigatie weer eens gelijk en werd Winsum tenslotte bereikt.

De wedstrijd. Nieuw deze dag bij Omlandia C1 was Robbert Veldman uit Ten Post, een snelle jongen, die de voorhoede zal gaan versterken. Hij staat op de vroegere plek van uw blogger, bij voorkeur linksvoor of rechtsvoor. Zulke spelers willen een bal in de diepte om vervolgens in hoog tempo richting doel van de tegenstander op te stomen. Vervolgens wordt de bal door hem of medespeler in het doel gelegd. Een simpele en heldere doelstelling.
Spits Remco Bolhuis moest geblesseerd afzeggen. Of hij de uitslag had kunnen veranderen is de vraag. De Winsumers, 2 klassen hoger spelend, hanteerden in de eerste helft een zeer hoog wedstrijdtempo, waren balvaardig en doelgericht. Zo wens je een team als trainer/coach. Welgeteld twee keer wist Omlandia in de eerste helft de overkant te bereiken, resulterend in één schot zonder resultaat van D1-speler R.van Geffen. Viboa zette hier een dikke 13 tot 14 aanvallen tegenover. Met kunst- en vliegwerk werd het Omlandia-doel nog even schoongehouden, maar drie keer was het raak en 0-3 de ruststand.

Na de rust ging de Winsumer storm enigszins luwen en kon Omlandia aan de hand van Carlos Chrysotome wat meer grip op het spel krijgen. Toch stond het nog binnen twee minuten 4-0 voor Viboa na weer een snel uitgevoerde aanval. Jordy Haveman verdient ondanks de uitslag een pluim, omdat hij vele malen het team voor een nog grotere nederlaag heeft behoedt.

En dan plotseling toch nog een tegengoal. Aan de basis een aanval over links van Robbert richting Jeffrey Hoeksema, die zijn voorzet goed inschoot. Viboa raakte even later al weer de lat, maar de vele aanvallen van de eerste helft bleven nu gelukkig achterwege. Gevaarlijk bleven ze desondanks wel. Nog één keer kreeg Omlandia een enorme kans, maar Carlos zijn schot belandde op de paal en stuiterde het veld weer in. In de slotfase was het al weer de tegenstander die scoorde en de eindstand op 5-1 bepaalde.

De les van vanavond, behalve dat Viboa vandaag gewoon beter was. Bij balbezit op hoge snelheid omschakelen en de blik richting overkant richten. Snel tikkend, overspelend, combinerend en niet bang zijn voor balverlies. De ruimten goed benutten, fel storen, de tegenstander niet laten opbouwen en misschien wel de belangrijkste "de wil om te winnen".
 Desondanks werd er redelijk goed gespeeld door de Omlandianen. Techniek is aanwezig, evenals de snelheid voorin. Het was voornamelijk wennen aan het feit, dat op een hoger niveau het voornamelijk gaat om meer handelingssnelheid. Dat kun je leren.