zaterdag 29 september 2012

"Wij waren beter"

De altijd blij kijkende coach van Real Madrid
"En? Wat is het geworden?", was mijn vraag bij binnenkomst. "Wij waren beter.", was het antwoord van zoon Robert, verdediger van Omlandia C1.
 Het is zaterdag 29 september. GVAV Rapiditas C2 - Omlandia C1 staat na het middaguur geprogrammeerd, wat betekende dat ik er tot mijn spijt niet bij kon zijn.

Het antwoord liet al iets doorschemeren over de uitslag. Mijn vermoeden klopte. Even later volgt de mededeling, dat ze verloren hebben. Het werd 1-0 voor GVAV Rapiditas door een benutte vrije trap vlak voor tijd.
"In het eerste kwartier werden we overlopen. Daarna waren wij beter en hadden ze nog maar nauwelijks een kans. Remco Bolhuis lukte het één keer om vrij voor de keeper te komen. De keeper redt.", aldus mijn plaatsvervangende verslaggever met een "woordenstroom" waar geen einde aan kwam.

Het is het beeld van de eerste drie wedstrijden van de competitie. Overheersend technisch spel, redelijk wat kansen scheppend, maar ze minder goed benutten dan in het voorgaande jaar. Het resultaat 3 nederlagen en slechts 1 overwinning.

Toch is het technisch overheersend spel hetgeen waar je je als team aan moet vastklampen. Door de lagere score in de voorhoede moet de verdediging er nog meer op gefocust zijn om geen enkele kans weg te geven.
Het middenveld geeft misschien vaker een steekpass in het diepte. Een goede spits houdt er rekening mee en onderschept de bal. Vaak staat de verdediging helemaal op het verkeerde been en er ontstaat chaos en daardoor weer kansen.

Ook scheldpartijen bij de tegenstander op elkaar is een goed teken. Er is altijd wel iemand, die vervolgens weigert zijn teamgenoten nog te helpen of een bal te geven en het effect versterkt zich. Wees er als de kippen bij om het tempo omhoog te schroeven en de kansen stapelen zich op.

De voorhoedespelers moeten trouwens elke seconde alert zijn en loeren op elke kans, die zich voor kan doen. Een stukje toneelspel hoort er soms bij. Je doet bijvoorbeeld net of je achteloos terugloopt of je veter los zit.

Eén kans kan genoeg zijn
Een voorhoedespeler moet in mijn ogen in elke geval na een afgeslagen aanval zijn ogen op de bal blijven houden. Dat gebeurt soms niet, heb ik gezien. Dit verwijt lever ik echter ook soms aan spelers op hoger niveau tot het eerste toe. In nagenoeg elke wedstrijd maakt de keeper of verdediger namelijk vroeg of laat een fout. Als jij er met de rug naar toe staat, zie je het niet eens en laat je vaak een dot van een kans lopen. Doodzonde en onnodig.

Eén kans kan voldoende zijn voor de winst. Grijp zulke kansen.

Wat de uitslag van vandaag betekent voor de stand op de ranglijst kunt u zien door op de link hiernaast te klikken.

Positief blijven denken. Gedeeld 4e staat C1 dus op ranglijst, best goed. Verder één van de beste verdedigingen tot nu toe. Het doelsaldo is pas bepalend op de laatste wedstrijddag.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...