zaterdag 27 augustus 2016

Omlandia JO19 boekt eerste overwinning tegen ZNC

Moeizame openingsfase van Omlandia in Zuidbroek
De derde en laatste bekerwedstrijd van Omlandia JO19 tegen ZNC stond vandaag, 27 augustus, in Zuidbroek op het programma. Uitschakeling was na twee nederlagen al een feit en dus kon er onbevangen aan de verdere opbouw van het team gewerkt worden. Ook ZNC leek zich niet veel illusies te maken dat ze zouden doorstromen in de beker naar de volgende ronde.
Het weer was weer superzomers te noemen met een dikke 25º en felle zonneschijn. Lastige omstandigheden voor beide ploegen, maar voor de jeugd leek het haast geen probleem te zijn.

We zagen een sportieve wedstrijd waarin Omlandia de tegenstander in de beginfase alle kans bood om allerlei foutjes af te straffen. Na een dik kwartier kwamen de Ten Boersters er achter dat deze methode toch wel 'spelen met vuur' is en namen ze wat meer het heft in handen.

Twee keepers hebben de Ten Boersters en dat betekent dat er gewisseld moet worden om elk een eerlijke speeltijd te gunnen. Vandaag was nieuweling Vincent Schenkel uit Ten Post aan de beurt en het was in de defensie echt even aftasten in met name het eerste kwartier. Ook andere oorzaken als feestelijke verplichtingen tot diep in de nacht zullen aan het niet al te beste openingsspel hun steentje hebben bijgedragen.

De goede lezer begrijpt het al. ZNC krijgt in het eerste kwartier een aantal buitenkansjes op een presenteerblaadje aangeboden door geblunder en onzeker spel in de achterhoede. Ondanks technische en goed jagende ZNC-spelers voorin, lukt het deze toch niet om er van te profiteren. We zagen een slechte terugspeelbal van Omlandia op de keeper, het soms haast achteloos passeren van de halve defensie door de ZNC-aanvallers en een gevaarlijke vrije trap nabij het 16-m-gebied, maar ZNC had geen geluk.
Omlandia eindelijk in de aanval
Na een kwartier begrijpen de Omlandianen dus, dat het over een andere boeg gegooid moet worden. Remco Bolhuis ontworstelt zich als eerste aan de druk van de tegenstander, maar de bal gaat nog voorlangs. De tweede kans voor Omlandia vloeit voort uit een vrije trap voor ZNC. Die gaat direct naar Robbert Veldman, die passt door op Remco en deze maakt het als een echte spits nu wel geweldig af. 0-1, een beetje onverdiende voorsprong op dat moment, maar hij telt wel.

Omlandia schept zich hierna opeens kans na kans. Guus Kuipers schiet in de handen van de keeper, Jeffrey Hoeksema maakt de ene goede rush na de andere deze middag. Zijn eerste goede voorzet is echter ook voor de keeper. Bij de derde kans zijn Robbert, Kevin Potgieter en weer Remco betrokken. Een mooie aanval en ook deze kans wordt weer fraai benut door Remco.

Remco scoort de 0-2.
Dan krijgt ZNC na een half uur spelen weer goede kansen. De linksvoor soleert weer schitterend om de Omlandia-defensie heen, maar maakt het af met een veel te slap rollertje. Op naar het krachthonk voor wat meer body lijkt me een goed advies, want voetballen kan hij.
ZNC had gewoon grote pech deze dag. Nog geen minuut later rekent Jan en alleman van Omlandia al op een goal voor de Zuidbroektsters, maar de bal belandt dit keer op de paal en stuitert het veld weer in. Het moreel leek vervolgens gebroken bij ZNC.

Vanaf dat moment had Omlandia het eigenlijk relatief gemakkelijk en had in de laatste tien minuten van de eerste helft eigenlijk ver uit moeten lopen. Ik telde vijf tot zes goede mogelijkheden en dan worden er twee kansen tot vijf keer toe gemist. Ook omdat de ZNC-keeper vaak een hinderlijke sta-in-de-weg was. Ik vond hem goed keepen dus. De ruststand daarom 0-2.

Remco, uitstekende afmaker van 2 doelpunten
Na de rust wordt direct weer een dreun uitgedeeld door Omlandia. Kevin breekt goed door en wordt in het strafschopgebied neergelegd. Hij neemt zelf de strafschop en scoort beheerst in de rechterbenedenhoek, 0-3.

Jeffrey ziet zijn noeste arbeid eindelijk ook beloond worden. Na acht minuten is het al weer zover, een rush, een mooie aanval en een voorzet via de rechterflank komt ten slotte voor de voeten van Robbert en die scoort met enig geluk in twee keer de 0-4. De tegenstander is op dat moment rijp voor de slacht, maar de warmte doet kennelijk ook zijn werk en het spel verslapt aan beide zijden. Toch is er nog een dik half uur te gaan.
2e helft; sporadische kansjes
Maar de wedstrijd gaat desondanks toch uit als een nachtkaars. Beide partijen geloven het min of meer wel en op wat sporadische plaagstootjes na volgen er niet of nauwelijks meer grote kansen uit voort. Het bleef dus 0-4.

Statistieken ZNC JO19 - Omlandia JO 19: (1e helft + 2e helft = totaal)

Kansen:  5+1 = 6 resp. 11+5=16
Corners: 1+1=2 resp.  1+6=7
Doelpunten: 0 resp. 2+2=4
Efficiency: 0% resp. 25%