Omlandia JO19 verliest eerste bekerwedstrijd tegen DVC

Omlandia - DVC
 (Robert rechts in de omklemming. Strafschop?
 -klik voor vergroting)
Geen A-junioren meer, maar nu JO19 aldus de KNVB. De betekenis is 2e-jaars-A-junioren en het is meer aansluitend bij de internationaal in gebruik zijnde termen en indelingen. Peilpunt is het geboortejaar van de speler. Hier 1998.

Evenals vorig jaar was DVC (Appingedam) vandaag, 20 augustus, één van de drie bekertegenstanders en toen boekten onze gemeente Ten Boersters een magere 1-0 winst. De eeuwige hamvraag: kon Omlandia ook nu op jacht gaan naar hetzelfde of zelfs betere resultaat?

Zoals elk jaar is het voor alle clubs en teams de vraag waar ze nu 'staan'. Er is meestal nog maar een enkele keer getraind, vaak is er een nieuwe lichting spelers bijgekomen en hoe snel ben je als trainer/coach in staat er een collectief van te maken en de meest ideale opstelling te kiezen.

Met het collectief lijkt het bij de Omlandianen wel snor te zitten. Nu de resultaten nog. Onder een aangenaam en waterig zonnetje werd tegen tienen afgetrapt onder leiding van scheidsrechter Peterson. 'Eindelijk weer los', aldus spelers en ook vele toeschouwers.

Donderslag
Omlandia in de aanval
Beide teams waren in de beginfase niet van plan zich het kaas van het brood te laten afpakken. Ruim een dik half uur zagen we een volledig evenwichtig spelbeeld en twee goed opgestelde en spelende teams. Alleen vlak na het eerste fluitsignaal een speldenprikje van Omlandia en ook één van DVC, maar dikke kansen vloeiden er niet uit voort. Het middenveld het voornaamste speelveld.

Pas in de 33e minuut moet keeper Alwin Potgieter voor het eerst attent optreden bij een schot op doel. Twee minuten kopt DVC nog eens vanuit moeilijke positie over.
Omlandia zet er een mooie rush van Jeroen Brookman over de linkervleugel tegenover. Hij strandt op twee meter van het doel.

Jeroen Brookman - lange rush
Ook Robert Dijkhuizen gaat vanuit achteren eens op tournee richting voorhoede, maar ook nu wordt de bal door de uitstekende DVC-verdediging onderschept.

De 0-1 valt als een donderslag bij heldere hemel uit de lucht. Een vrije trap voor DVC op links gaat naar rechts. Een DVC-speler staat slechts even ongedekt en nog op ruim 20 meter voor doel. Hij haalt echter direct uit en met een knal via de lat stuitert de bal tegen het net. Een schitterend doelpunt, dat wel, en Alwin was kansloos. Dat is hij niet wanneer hij even later met een schitterende zweefduik een mooie voorzet van rechts onderschept. Een en ander betekende desondanks een 0-1 ruststand.

Keurig op één lijn
Strafschop?

Na de rust zagen we direct een goede kans voor DVC, maar Roy Boer en Alwin redden in eendrachtige samenwerking. Met een iets gewijzigde opstelling kwam er wel bij Omlandia meer dreiging in het spel. Met resultaat zelfs.
In de 53e minuut kwam de bal na een corner voor de voeten van Robert, die direct doortikte naar Remco links van hem. Kordaat schoof Remco vervolgens de bal in de rechterhoek. 1-1 en de wedstrijd lijkt weer open.
Robert tikt door naar Remco
Omlandia voert de druk verder op met snelle aanvallen over de vleugels. Twee mooie kansen (een kopbal en een mooi afstandsschot van Vincent Jonkman - Remco) vloeien er nog uit voort, maar we zien geen doelpunten.
Remco Bolhuis, maker van de 1-1
DVC komt nog maar sporadisch aan de overkant, maar bij de eerste beste keer in het strafschopgebied ziet de toch wel goed leidende scheidsrechter een overtreding waar velen een correcte onderschepping zagen. Dat betekende dus wel een strafschop, die uitstekend werd verzilverd door DVC. De 1-2 (69') was een enorme mentale dreun voor Omlandia, die juist bezig leek de wedstrijd naar zich toe te trekken.

Toen DVC een kleine twee minuten later weer een slordigheid achterin met een fraaie combinatie vlekkeloos afmaakte was het helemaal gebeurd bij onze jongens. Remco mocht het als laatste nog eens alleen proberen, maar ook hij strandde ver voor doel. Ook drie corners leverden niets meer op en de steeds fellere zon liet verder alle energie wegstromen bij alle spelers. 1-3 werd dus de eindstand.

Samenvattend: een behoorlijk evenwichtige wedstrijd, technisch gelijkopgaand, maar vandaag zagen we een iets doeltreffender tegenstander.

Statistieken Omlandia JO19 - DVC JO19: (1e helft+2e helft = totaal):

Corners: 1+4=5 resp. 0+1=1
Kansen: 3+4=7 resp. 5+4=9
Doelpunten: 0+1=1 resp. 1+2=3
Efficiency: 14% resp. 33%