dinsdag 23 augustus 2016

Omlandia JO19 opnieuw onderuit tegen GRC

Jeroen Brookman (Omlandia in groen)
Het is dinsdag 23 augustus 2016. Een wonderschone, warme zomeravond in Ten Boer. Een fantastisch mooi en nieuw kunstgrasveld. Omlandia JO19 thuisspelend tegen GRC in de tweede bekerwedstrijd. Wat kon er eigenlijk misgaan?

Waarom wint een speler of team? Dat begint niet pas na het eerste fluitsignaal, maar in de hersenpan en al ver voordat de wedstrijd begint.

Verder moet er sprake zijn van wilskracht, agressie, het spel in handen willen nemen, snelheid van handelen, goed communiceren in het veld, goed samenspel, zorgen dat de tegenstander niet gebruik kan maken van je zwakke punten, slim spelen, gecontroleerd risico's nemen, maar vooral ook dat je verliezen haat. Je wil gewoon elk spelletje winnen. Altijd.

Dat is ook simpelweg de basis van een kampioenschap of een goed sportseizoen waarin je meedraait in de top. Vandaag waren er veel van deze ingrediënten soms ver te zoeken bij Omlandia. De gevolgen waren vandaag licht rampzalig te noemen. Het werd 2-9 voor GRC.

Toch lichtpuntjes

Omlandia in de aanval, maar vaak zonder resultaat.
Ik zal er kort en bondig over zijn. De basis van dit slechte resultaat werd in een ontstellend zwak eerste kwartier gelegd. Onbegrijpelijke dingen gebeurden er achterin in vooral de eerste tien minuten. Vier dotten van kansen noteerde ik voor GRC en twee ervan werden benut. 0-2 stond het dus al in de 8e minuut. De wedstrijd leek al weer bijna te zijn gespeeld. GRC was snel, agressief en jaagde de hele achterhoede vanaf de eerste minuut op. De fouten bij Omlandia kwamen dan ook haast als vanzelf. Het spel van GRC zou ik o zo graag ook bij Omlandia zien.

Gelukkig mogen we nog een sprankje hoop hebben voor het komende seizoen. Omlandia herpakte zich hierna en ook GRC liet zien, dat het zwakke punten had in de verdediging. Alleen had Omlandia niet het geluk wat GRC wel had.

Met vooral Roy Boer en Remco Bolhuis aan het roer werden een aantal fraaie kansen gecreëerd. Eerst een schot op doel, maar de GRC-keeper redt. Een boogballetje van Remco gaat even later net over. Vijf minuten later wordt een bal van Remco net van de lijn gehaald. Ook bij zijn derde kans heeft hij pech. Na een schitterende sleepbeweging schuift hij de bal rakelings naast het doel.

GRC bleef af en toe ook best gevaarlijk en is er weer als de kippen bij om in de 36e minuut een bal onder keeper Alwin Potgieter weg te tikken (hand op de bal zou een afgekeurd doelpunt moeten betekenen). De scheidsrechter beoordeelde het anders en keurde het doelpunt goed, 0-3. Een nieuwe dreun.

Toch blijft Omlandia het in de slotfase nog proberen. En nu met meer succes. Na eerst nog een gemiste kopbal van Roy zagen we even later Bram van der Veen hetzelfde doen. Hij leek te scoren, maar Remco schijnt het beslissende tikje in het doel te hebben gegeven. Nog een paar kansen volgden voor Roy en Bodhi Prenger, maar het bleef 1-3 tot de rust.

Open huis

Gezien de slotfase van de eerste helft was er bij mij als rasoptimist toch nog hoop op een goed einde. Dat ging ook nog een kwartiertje in de tweede helft aardig goed. Toch was en bleef GRC nu meer en meer de overheersende ploeg. Dat werd het helemaal toen het 1-4 werd na weer onnodig balverlies in de achterhoede.

Deze laatste dreun betekende 'open huis' achterin, want het moreel was nu compleet gebroken. GRC mocht nog een halfuur prijsschieten en dat deden ze met verve. Waarom de scheidsrechter nog een dikke vijf minuten bijtelde was me een raadsel, maar het betekende wel nog eens twee doelpunten extra.

Erwin Bos verdient nog een dikke pluim. Op karakter, met enorme wilskracht en als generaal Patton in WO II denderde hij in de 90e minuut door de 'Duitse Siegfriedlinie' van GRC, ondertussen Jan en alleman omkegelend, en scoorde nog een mooie goal tegen. Dat zie ik graag. Laten we vanaf nu maar op dit type spel verder borduren. Dan komt alles toch nog goed. De rest vergeten we maar snel.

De statistieken van Omlandia -GRC in het kort:

Kansen: 10 tegen 15; Corners: 2 tegen 7; Efficiency: 20% tegen een ongekende 60% van GRC.