Omlandia - Peize; uitstekende 1e helft (beide teams);
Bodhi Prenger aan de bal
Het is 3 september 2016. De competitie gaat beginnen. Het serieuzere werk dus en beide partijen bleken zich tot diep in de nacht hierop feestelijk en goed te hebben voorbereid.

Perfecter kan het haast niet en de 'twist' - (Iets anders dan ik deze kende. U moet begrijpen dat ik weer een paar jeugdtermen rijker ben geworden op de terugrit) - van de nacht ging naadloos verder op het veld van het rustieke Peize in Drenthe. Een schraal, loom zonnetje, wat wolkjes en weinig wind de uitstekende voetbalomstandigheden. De supporters vleiden zich dan ook relaxed neer op de tribunes en wachten in spanning op wat er ging komen.

Voor het laatst waren onze jongens in november 2012 aldaar. Het werd toen een zwaarbevochten gelijkspel, 1-1, tegen de koploper van destijds. Uit slechts drie aanvallen scoorde Vincent Jonkman één keer. Een bombardement aan aanvallen en twaalf corners leverde Peize toen slechts één doelpunt op. Zullen we deze middag hetzelfde spelbeeld krijgen?

Voor de objectieve toeschouwer was het deze middag echt genieten geblazen. Dus daarom maar gauw naar de wedstrijd.

Vuur en vlam

Na het eerste fluitsignaal bleek al gauw dat beide ploegen goed door de coach waren neergezet. Het eerste kwartier was volledig in evenwicht. Elk gevaar richting strafschopgebied werd voorkomen met strak en positioneel uitstekend voetbal. Perfect allemaal uitgevoerd, maar geen lor aan voor de kijker die doelpunten wil zien. De kijkers hadden geluk. Na het eerste kwartier kwam het veld letterlijk en figuurlijk tot aan het laatste fluitsignaal in vuur en vlam te staan. Er was haast geen schrijven aan.

Vincent
Vincent Schenkel -'Man of the match'
Superkans één was voor Omlandia. Een mooie aanval over rechts via Guus Kuipers belandt vlak bij doel voor de voeten van Remco Bolhuis, maar de bal gaat net over. Dan is het de beurt aan Peize. Speltechnisch zijn ze opeens de sterkere partij zonder dat er iets in de opstelling wijzigde. Het resulteerde in vele corners, kansen en dus ook schoten op het doel van Vincent Schenkel. Zijn voornaam zegt het al, het betekent overwinnen. Vandaag deed hij er alles aan om deze betekenis van zijn naam te benadrukken.

Peize moet er haast moedeloos van zijn geworden en ze werden, hoorde ik achteraf, volgens hun trainer ook haast moedeloos. Vincent keepte namelijk een wereldpartij deze middag. In de eerste helft schept Peize zich elf goede kansen en Vincent zorgt in de eerste helft zeven, acht keer voor redding met klemvaste reddingen, net op tijd een tikje over het doel of het wegstompen van de bal. Ook coachte hij de achterhoede goed naar de juiste posities.

Eerste aanval Omlandia. Remco tikte net over.
Toch was ook Omlandia levensgevaarlijk in de tegenaanval en dat bleek al gauw. Allereerst had volgens velen Omlandia in de 26e minuut een strafschop moeten krijgen. Tallozen zagen een bewuste handbeweging van een Peizenaar naar de bal, maar de scheidsrechter zag er aangeschoten hands in. Even later zien we een uitstekende Omlandia-aanval. Guus, Remco Bolhuis en Robbert Veldman stonden in met name de eerste helft bijzonder goed te voetballen in de voorhoede en waren alert bij elke aanval. Succes is er dan ook na zo'n 28 minuten wanneer Robbert fraai de bal over de keeper in het doel kopt, 0-1.

Peize blijft ondertussen vruchteloos stormlopen op de 'Atlantik-wall' van Omlandia en het is ook Omlandia die in de laatste minuut van de eerste helft zelfs bijna de 0-2 scoort via Remco, maar hij is een fractie te laat bij de bal.

Bijna KO?
Remco Bolhuis op weg naar de 0-2
In de tweede helft lijkt Peize een paar minuten na de aftrap KO te gaan. Een schitterende pass van Koen Maatman bereikt Remco. Die kan de bal op snelheid meenemen en hij scoort een dikke seconde later beheerst in de rechterhoek de 0-2. Gezien het spelbeeld, Peize was duidelijk sterker, speelde ik met de gedachte om nu een extra zwaar ijzeren en betonnen blok achterin neer te zetten en het spel volledig op de counter te gooien.

Tot deze uitvoering kwam het niet meer. Door personele wisselingen om allerlei redenen was plotseling de balans uit het Omlandia-elftal. Blessures volgden, nieuwe wissels en positiewissels, maar het resultaat was complete chaos. Omlandia werd na de 0-2 voorsprong compleet overlopen, want bij Peize draaide het opeens als een trein. Aanval na aanval zagen we en de teller stokte bij mij op papier bij 25, maar uit frustratie zijn er mogelijk nog twee of drie kansen niet genoteerd.

De 1-2 volgde na een mooie Peize-aanval over rechts binnen een minuut na Remco's doelpunt. Roy Boer kan tussendoor de bevrijdende 1-3 scoren, maar de bal gaat voorlangs en naast. Het bombardement van Peize op het doel van Vincent gaat onverdroten verder. Twee minuten is hij weer kansloos nadat eerst de hele verdediging op snelheid door Peize is gepasseerd, 2-2.

Verdiende voorsprong Peize -zie scorebord

Peize komt in de 65e minuut op een toch wel verdiende 3-2 voorsprong. Een bal wordt in de verdediging volledig gemist en door Peize werd dit cadeautje in dank aanvaard. Superkansen volgen nog steeds voor Peize, maar lange tijd geen doelpunten meer. Nog steeds is Omlandia dus in de race, nog steeds krijgt Omlandia best nog goede kansen, maar de energie, snelheid en de kracht loopt wel langzaam uit de aanvallen.

In de slotfase gooit coach Mart van Sleen het met 3-3-4 volledig op de aanval, maar dit keer wordt het risico nemen niet beloond. Met de vele ruimte weet Peize wel raad, krijgt voortdurend goede kansen en scoort dan ook in de 86e minuut de 4-2. De wedstrijd lijkt gespeeld, de voorsprong voor Peize verdiend, maar, o, wat was Omlandia in de laatste drie minuten nog dicht bij doelpunten. Jeroen Brookman kopt net naast en onze tank,Erwin Bos, walst ook nog twee keer de verdediging plat, maar ziet zijn schot beide keren recht op de keeper afgaan. De uitslag blijft dus 4-2 in het voordeel van Peize.

En het algehele plaatje in vergelijking met 2012: nagenoeg hetzelfde spelbeeld, alleen dit keer wat meer doelpunten. Hoe is het mogelijk?

We zagen een enerverende wedstrijd, een goede openingsfase en eerste helft zelfs. We zagen een wervelend Peize in de tweede helft, maar wanneer je als verliezend team tegen zo'n tegenstander toch nog zoveel kansen weet te scheppen dan mag je nog alle vertrouwen hebben in het vervolg van de competitie.