zaterdag 24 september 2016

Omlandia JO19 sleept tegen Gorecht eerste winst binnen

Kevin Potgieter (vliegend) ziet de bal net over gaan
En alweer werd er een mooie zomerweek aan toegevoegd afgelopen week. Ook voetballend Nederland en haar supporters profiteerde dus deze zaterdag, 24 september, opnieuw van weinig wind en zacht, aangenaam zonnig weer.

Vandaag was Gorecht JO19-2 (team 2 dus) uit Haren op bezoek in Ten Boer. Dit team mocht al twee zeges noteren, terwijl onze jongens nog maar één schamel puntje wisten te veroveren. Wil je in de competitie nog wat te hebben betekenen dan moest Omlandia toch wel heel snel daarmee beginnen en bij voorkeur dus deze zaterdag.

Met nog steeds een behoorlijke Omlandia-ziekenboeg werd er om 10.35 uur onder leiding van scheidsrechter Arend Oosterhuis afgetrapt.

(met heel veel foto's van fam. Dijkhuizen en Schenkel)

Pechvogels

Evenals de afgelopen weken kwam ook nu weer de wedstrijd moeizaam op gang. Het was weer eerst voorzichtig aftasten geblazen en een gaatje in beider verdedigingen werd slechts met grote moeite gevonden in de beginfase.
Omlandia kreeg de eerste goede mogelijkheid in de vijfde minuut. We zien een pass van Roy Boer op Jeroen Brookman en de Gorecht-defensie lukt het maar net om er een corner van te maken. Een paar minuten later ziet Gorecht een vrije trap over het doel heen zeilen.

Dit keer heeft Omlandia na een klein kwartier de wedstrijd wel wat meer onder controle. De defensie stond als een huis, het middenveld oogde goed wakker en het resultaat was dat er zich om de zoveel minuten goede kansen aandienden.

In de 20e minuut zien we weer Jeroen, die pas op het allerlaatste moment weer wordt gestopt. Twee minuten is het Jeffrey Hoeksema, die van dichtbij overschiet. Ook bij de volgende is Jeroen betrokken. Nu biedt hij Roy Boer de mogelijkheid om te schieten, maar weer is het niet raak. Gorecht worstelt zich af en toe moeizaam naar voren. Ze lijken een uitstekende en snelle rechtsvoor te hebben, maar die ligt redelijk vast aan de ketting van Robert Dijkhuizen. Trouwens, ook de rest van de verdediging (Koen Maatman, Vincent Jonkman en Guus Kuipers) stonden uitstekend te spelen.
'Aan de ketting' bij Robert Dijkhuizen (geel shirt)
Pas in de 41e minuut zien we uit een eerste goede aanval van Gorecht een schot voorlangs gaan. Even later ziet Gorecht een schot in het zijnet belanden. In de slotminuut van de eerste helft raakt Jeffrey van dichtbij de bal helemaal verkeerd in goede scoringspositie. Met een beetje geluk was Omlandia dus met een voorsprong de rust ingegaan.

Bevrijding

In de tweede helft werd er een tandje bijgezet door Omlandia. Meer druk naar voren en even als vorige week al snel met resultaat. Jeroen is op het nippertje te laat bij de eerste kans en even later ziet Robbert Veldman de bal ook al weer smoren in de taaie Gorecht-defensie.

Robbert Veldman scoort de 1-0
Dan stoomt Guus op tot over het middenveld, een zwieper naar de linkervleugel waar Robbert Veldman de bal goed aanneemt, een laatste verdediger mooi omspeelt en de keeper ook verschalkt. Het is de bevrijdende 1-0 en mijn hoop was nu ook dat het doelpunt voor de spelers als de bevrijding zou komen en het zelfvertrouwen zou toenemen.

Dat gebeurde dus niet echt. Gorecht gooide er een tegenoffensiefje uit en kreeg twee goede kansen om binnen een paar minuten de zaak recht te trekken. Eén van de schoten ging slechts rakelings langs. Toch kwamen ze op 1-1. Het was een cadeautje van de Omlandia-defensie, een kromme bal die voor het eigen doel belandde en simpel werd ingetikt.

Weer moest Omlandia op jacht naar een voorsprong. Ook nu lukte dit aardig, maar het was wel met moeizaam voetbal allemaal. De kopbal gaat net over, twee schoten onnauwkeurig en ook over. Ook vandaag leek het allemaal weer 'net niet' te worden en richting gelijkspel te gaan.
Alweer net over
Dan hebben we in de 85e minuut daar Koen en met hem hadden we allemaal te doen natuurlijk. Dit vanwege het eerdere cadeautje. Maar Koen neemt wraak. Hij mag een vrije trap vanaf de zijlijn nemen, zo'n 40 meter tot het doel. De bal vliegt hoog door de lucht  en ogenschijnlijk lijkt deze een eeuwigheid in de lucht te zweven. Dan begint de bal langzaam aan de afdaling, krijgt nog eens een duwtje van de wind en de keeper taxeert de situatie misschien daarom niet helemaal goed.
De Omlandianen malen er niet om. Tussen de vingers van de tevergeefs grabbelende keeper en de lat door verdwijnt de bal in het doel. Millimeterwerk, maar wel 2-1. Wat een goal.

In de laatste vijf minuten was het nog even stressen, maar Omlandia kwam niet meer echt in gevaar. De eerste winst was eindelijk binnen. En nu naar boven blijven kijken, jongens. Naar de ranglijst dus.

Statistieken Omlandia JO19 - Gorecht JO19-2 (1e helft + 2e helft = totaal):

Corners: 4+3=7 resp. 2+1=3
Kansen: 5+9=14 resp. 2+4=6
Doelpunten: 0+2=2 resp. 0+1=1
Efficiency: 14% resp. 16%