zaterdag 24 mei 2014

Omlandia B1 verslaat ook Lewenborg

Donkere wolken boven Lewenborg (letterlijk en figuurlijk)
De tweede ronde van de nacompetitie stond zaterdag 24 mei in Ten Boer op het programma. Lewenborg was de tweede tegenstander en kenden we al van de gewone competitie. In de competitie eindigde deze tegenstander als derde en noteerde het kleinste aantal tegendoelpunten.

Het schijnt, dat met name de vaste keeper van Lewenborg een belangrijk aandeel hierin had, zodanig dat hij zich daarmee in de kijker heeft gespeeld en zodanig dat de teamleiding hem daarom vandaag kennelijk niet in het doel opstelde. 'Da's logisch', aldus onze beroemde filosoof Johan Cruijff, maar ik had er toch zo mijn bedenkingen bij. Sommige logica gaat kennelijk mijn pet te boven. We gaan naar de wedstrijd.

De eerste klap is een daalder waard

De dag begon met fantastisch mooi zomerweer, maar dat zou vlak na de middag anders worden. Onze jongens hadden echter nog uitstekende voetbalcondities toen de wedstrijd om 10.33 uur begon.

Beide teams stonden goed gemotiveerd in het veld bij de aftrap en waren op en top geconcentreerd. Op wat speldenprikjes na gebeurde er in het eerste kwartier eigenlijk niets spannends. Het papier bleef 16 minuten lang maagdelijk blank.

Dan deelt Lewenborg met een schitterende aanval over de rechtervleugel, een mooie passeerbeweging en een goede voorzet de eerste klap uit. Hoewel de bal nog even werd weggetikt was het in de rebound wel raak en staat het 0-1. Tot dat moment kon Omlandia hier niets positiefs tegenover zetten en het zag er ook nog lang niet naar uit dat ze er iets tegenover wisten te zetten.

Het Lewenborg-offensief ging dus ook verder en Alwin en zijn verdedigers hadden het even heel lastig. Een hard schot kreeg Alwin goed onder controle en een afstandsschot keek hij nog net naast. Elf minuten lang duurde het offensief en toen leek de pijp bij de tegenstander al leeg. De mogelijke oorzaak leest u hieronder.

'Wat zij kunnen, kunnen wij ook', dacht Nick Oostland kennelijk na 25 minuten en hij nam plaats achter de bal voor een vrije trap vanaf zo'n 30 meter. Strategisch stond ik opgesteld achter het doel (zie foto). Volgens mij mikte Nick dus misschien ook niet op het doel, maar op uw blogger, de twaalfde man zeg maar.
De vrije trap werd genomen. De bal ging hoog door de lucht exact in mijn richting, daalde met een mooie curve nog net op tijd en stuiterde onhoudbaar voor de keeper via de lat het doel in, 1-1. Of ik zelf had gescoord.
Vlak na de 1-1 van Omlandia. De keeper verslagen op de grond.
Twee minuten later kon het kunststukje in theorie worden herhaald. Nu een vrije trap op de rechtervleugel en weer is het een perfecte trap met een perfecte afronding. De bal komt nu echter in het doelgebied terecht waar Ricardo van Coevorden met een ogenschijnlijk simpel intikkertje de bal langs de keeper laat verdwijnen. Het staat 2-1. Twee minuten, twee kansen, twee doelpunten en twee enorme dreunen voor Lewenborg. Ze leken gebroken in alle opzichten en het was voor de toeschouwers duidelijk hoorbaar.

De bal onderweg naar de 2-1 van Ricardo.

Omlandia fleurde echter op, mede omdat men er achter kwam, dat de beginopstelling niet getuigde van moed en zelfbewustheid, maar van angst. Hetzelfde beeld zagen we bij de laatste wedstrijd tegen kampioen SJO NEC. Toen stond het team na een klein half uur met 0-2 achter, nu met 0-1 en wist zich tot de 1-1 geen enkele kans weten te scheppen. Genoeg leergeld betaald, hoop ik.

Maar dit Omlandia-team is echt een team de laatste weken, speelt goed en met flair en hoeft qua opstelling geen concessies te doen aan de tegenstander zolang daar geen Messi rondloopt. Naadloos worden door blessures B2-spelers ingepast, die zonder problemen meedoen. Het draait gewoon als een tierelier en achterin staan kanjers, die elk probleem moeiteloos kunnen oplossen, maar bij continu druk van de tegenstander gaat ook deze dijk natuurlijk wel eens lekken.

Met nu sneller en vaker opkomende spelers op de vleugels werd Lewenborg opeens nagenoeg machteloos. In de 35e minuut ontsnappen ze aan de 3-1 na een goed schot van Ricardo. De keeper laat de bal glippen, maar pakt hem nog net terug voor dat deze de lijn passeert.

'Oranje boven' voor Omlandia
Na de ranja

Omlandia blijft na de rust regeren alhoewel Lewenborg het nog even probeert, maar eerst krijgt Omlandia nog twee goede kansen. Dan is het de beurt van Lewenborg met een kopbal en een schot wat over gaat. Omlandia kopt even later net naast.

Na een kwartiertje een pluim voor Nieck Baljeu. Hij komt als rechtsachter vaak goed mee naar voren, zo ook nu. Ricardo lanceert zich zelf en de pass van Nieck is perfect. Ricardo weet een paar seconden later bijna ongehinderd de keeper voor de tweede keer te verschalken. Het staat 3-1.

Lewenborg speelt met de moed der wanhoop verder, verschaft zich soms best redelijke mogelijkheden, maar de Omlandia-verdedigers bijten zich in de aanvallers vast. Niets meer van Lewenborger kant leidt tot succes.

Dat is er nog wel in de laatste seconde voor Omlandia. De net in het veld gekomen Guus Kuipers breekt dwars door de verdediging en tikt met een laatste inspanning de bal nog richting het Lewenborger doel. Langzaam maar zeker gaat de bal naar rechts voorlangs, tikt de rechter doelpaal aan en rolt het veld weer in.
Ook invaller Jeffrey Hoeksema is echter alert en nog net op tijd om het beslissende zetje te geven, waarmee de eindstand op 4-1 wordt gezet. Misschien een enigszins gecamoufleerde uitslag, maar gezien het totale spelbeeld een toch wel verdiende overwinning.

A.s. dinsdag i.p.v. zaterdag lijkt de return op de agenda te worden gezet.

De statistieken van Oml. B1 - L'bg B1: (1e +2e helft is totaal):

Corners: 1+3=4 resp. 1+4=5
Kansen: 3+6=9 resp. 3+5=8
Doelpunten: 2+2=4 resp. 1+0=1
Efficiency: 44% resp 12%