zaterdag 20 april 2013

Omlandia C1 houdt Noordster op gelijkspel

afbeeldingNoordster C1 uit Oude Pekela was vandaag 20 april voor het eerst in dit seizoen tegenstander van Omlandia C1. De zandstormen van donderdag ("de klinkers waaiden de straat uit") waren gaan liggen en perfect en uitbundig lenteweer er voor in de plaats gekomen. Een licht, koel briesje bij volop zonneschijn maakte de omstandigheden voor zowel voetballers en toeschouwers compleet. Jammer, dat er een klein, kleurrijk smetje viel te noteren voor "huize Dijkhuizen".

Overtuigend begin

Stadion Noordster -nagenoeg uitverkocht
Het werd een wedstrijd met twee gezichten deze dag. Omlandia startte uitstekend kun je wel zeggen, overtuigend zelfs, ouderwets haast en bijna het kampioensseizoen 2011-2012 benaderend.  De ene na de andere positieve en kansrijke situatie rolde na de openingsfase uit de bus. Carlos Chrysotome draaide elke tegenstander linksom, rechtsom en soms bijna kruipend horendol, de vleugels werden goed benut, het positionele spel oogde goed en nog mooier een tegenstander die er niet aan te pas kwam.

Na drie minuten werd de eerste kansrijke aanval genoteerd, maar wegens buitenspel onderbroken. Vervolgens de eerste dreun van Omlandia voor de tegenstander. Een vloeiende aanval over rechts via Jeffrey Hoeksema naar Remco Bolhuis. Die schoof de bal door naar Robbert Veldman en dat leverde een fraai doelpunt op van de laatste. Slechts één minuut later alweer een schitterende aanval. Nu belandde de bal in de spits bij Murtaza Mohammadi, die ook de bal perfect voor de voeten van Robbert neerlegde. Met een hard schot in het net liet hij ook het tweede doelpunt noteren. 0-2 voor Omlandia na elf minuten, wat een weelde. Natuurlijk haalde uw blogger er vervolgens het schema met dubbele cijfers bij. Immers, de tegenstanders en hun supporters leken en keken verdwaasd en dus klaar om platgewalst te worden, aldus de bescheiden interpretatie van uw blogger. Het liep iets anders dus.

Kink in de kabel

Vier spelers hadden er al een wedstrijd opzitten bij C2 of B1 vandaag en langzaam zag je dat de reacties wat trager werden. Na een klein kwartier moest Jordy Haveman al attent zijn bij een afstandsschot van Noordster, even later nogmaals bij een vrije trap.
Dat herhaalde zich nogmaals in de 17e en 18e minuut, het team mocht hem toen al dankbaar zijn. Juist die geweldige druk voorin van Omlandia in het eerste kwartier nam steeds meer af en opeens bleek Noordster toch wel gevaarlijk te kunnen worden. Geen vloeiende aanvallen, maar het lukte wel om veel gevaarlijke schoten van afstand te kunnen lossen.

Kink in de kabel; de strafschop; 1-2
Dan een kink in de kabel voor Omlandia. Opeens is er een onbegrijpelijke strafschop voor Noordster. Niemand ziet iets bijzonders behalve de scheidsrechter. De tegenstander profiteert van het cadeautje en scoort de 1-2. Omlandia blijft ondanks de klap redelijk goed spelen en schept af en toe kansen. Jeffrey gaat nog eens op doel af en sociaal als hij is, geeft hij de bal voor, maar had in dit geval waarschijnlijk meer kans gehad als hij alleen op de goal was afgegaan. Nu ging de bal voor langs en achter.

De Omlandia-verdediging had gewaarschuwd moeten zijn met al die harde afstandsschoten. Toch zagen ze onvoldoende het gevaar er van in en in de 34e minuut betekende dat een tweede grote schok. Een aanval van Noordster over de linkervleugel bracht weer een aanvaller op de 16-m-lijn in geschutstelling en ook nu weer volgde een hard schot. Onhoudbaar voor Jordy bleek een seconde later. Daarmee stond het 2-2 en dat bleef het tot de rust, nadat Noordster eerst nogmaals even ver over had geschoten.

De bordjes verhangen
Na de rust

Onherkenbaar was het Omlandia-team na de rust, herboren denkt u misschien, maar dat was absoluut niet het geval. Jordy mag achteraf de "speler van de dag" genoemd worden vandaag.
Vlak na rust redt hij om de twee minuten drie keer op rij bij voornamelijk schoten vanaf de rand van het strafschopgebied. Omlandia komt er eigenlijk totaal niet meer aan te pas. Buitenspel was het in de 48e minuut, maar Jordy had ook hier inmiddels alweer gered.

Smetje

Het duurde tot de 22e minuut voordat Omlandia weer eens de overkant bezocht en het was zowaar Robert Dijkhuizen, die bij een goede aanval een schot van even buiten het strafschopgebied lanceerde. De bal ging jammergenoeg hoog over. Hij zou in familiezin echter op andere wijze zijn naam vestigen deze dag.
Twee minuten later maakte hij namelijk een foutje en zijn tegenstander kon alleen op Jordy afgaan. Snel is Robert echter wel, achterhaalde de Noordster-speler en gaf hem een "stevige hand". Zodanig stevig, dat deze viel. De beloning was slechts "geel" waar een andere kleur mogelijk in aanmerking kwam. Het was de eerste kaart in de (eigen) familie Dijkhuizen waar toppunt van sportiviteit en sportief gedrag tot erecode was verheven. Namens uw blogger nederige excuses aan de rest van de wereld voor deze smet op ons blazoen en op dat van de sportwereld.

Desondanks, en zo zie je maar hoe dun de scheidslijn tussen eerlijkheid, oneerlijkheid en gerechtigheid is, had ik er vanwege de mogelijk (!), ogenschijnlijk onterechte strafschop in de eerste helft niet veel moeite mee. Er was nu, weliswaar op incorrecte wijze, een bepaald evenwicht ontstaan, die meer recht deed aan de stand op de scorebord.

Boeiende slotfase

In de laatste tien minuten speelden beide teams volop de winst en er volgden nog vele enerverende minuten. Eerst was Noordster aan de beurt met een schot dat naast ging. Toen Omlandia met een kansrijke aanval, maar waar niets zinvols mee werd gedaan. Toen weer Noordster, die miste. Twee minuten voor tijd had Kevin Potgieter de beslissing kunnen vellen, maar hij had alle pech van de wereld met een schot dat via de paal voor langs weer het veld in stuiterde. Noordster was de laatste met een poging, maar ook nu weer wisten ze het net niet te vinden.

2-2 bleef het dus en nadat de rookwolken waren opgetrokken en neutraal de kansen geteld zijn, mag Omlandia toch wel blij zijn met de uitslag. A.s. dinsdag al de herkansing, maar uw blogger kan er niet bij zijn.

Statistieken: (1e, 2e helft resp. totaal; resp. Noordster-Omlandia)

Kansen: 6+8=14 resp. 4+3=7
Corners: 1+0=1 resp. 3+1=4
Doelpunten: 2+0=2 resp. 2+0=2
Efficiency: 15% resp. 29%