zaterdag 13 april 2013

Ook Omlandia C1 lukt het niet op de Langeleegte -update

De Langeleegte

Verlies tegen Veendam 1894

Slechts vier minuten duurde de brilstand vandaag 13 april in Veendam. Op het oude complex had het Omlandia-team een volslagen off-day.

De hoofdoorzaken waren dit keer bijzonder slecht positiespel op het middenveld en het niet vast kunnen houden van de bal in de voorhoede. Ook de afstanden tussen de diverse linies waren vaak te groot. Middenvelders liepen te dicht bij de voorhoede en ondanks het balbezit blijft de hele achterhoede op de middellijn staan en dus ontstaat er een te groot gat tussen 16m-lijn en middencirkel. Op zo'n moment moet één of zelfs twee van de verdedigers toch echt het gat gaan opvullen en de aanvallers van de tegenstander zullen dan toch ook echt mee terug moeten. Op dat moment bepaalt jouw team immers het spel en niet dat van de tegenstander. Het gevolg zal zijn, dat de druk op de tegenstander groter wordt, dat je fouten afdwingt en de kansen op doelpunten drastisch stijgen.

Kansen kwamen nu te moeizaam tot stand. Het slechte positiespel had ook tot gevolg, dat er telkens onnodig balverlies werd geleden, spelers te ver verwijderd stonden van de bal en dus niet aanspeelbaar en daarom van hot naar her gerend moest worden. Excuus jongens, maar af en toe moet er ook een kritische noot geschreven worden.
Gevaarlijk was de tegenstander niet of nauwelijks al zou je dat vanwege de einduitslag (3-0) niet gauw zeggen.

Bodhi Prenger jaagt op de bal
1-0 dus voor Veendam 1894 na vier minuten. Tot dat moment was er nog niets bijzonders gebeurd, maar toen kreeg de Veendam-aanvoerder het even op zijn heupen. Over de rechtervleugel passeerde hij knap de ene na de andere Omlandiaan. Toen nummer vier was gepasseerd was stond hij bij de achterlijn en gaf de bal voor. Er was geen medespeler voor doel te vinden, maar Guus Kuipers onderschepte de bal ongelukkig en liet de bal met een klein boogje in het doel van Jordy Haveman verdwijnen.
De gifbeker moet door Omlandia C1 werkelijk helemaal leeg gedronken worden dit seizoen. Zelden valt er een meevallertje te noteren en pech en ongelukkige situaties volgen wekelijks in serie.

Na de 1-0 hadden de keepers een kwartier lang rust. De bal bleef op het middenveld en beide teams lukte het niet om enig gevaar te stichten. Na twintig minuten nam Omlandia speltechnisch echter toch het heft in handen. Vijf kansen, waarvan twee grote kansen, volgden op rij.

Robbert Veldman is de eerste, maar schiet naast. Eén minuut later krijgt hij een nog betere kans, maar mist weer. Jeffrey Hoeksema volgt met een kopbal ver over doel, Roy Boer doet hetzelfde met een hard schot en nogmaals Jeffrey weer met een kopbal, nu in de handen van de keeper. Veendam mist tussendoor ook nog een kans en Roy schiet nogmaals over. Beide teams lijken zonder al te veel overtuiging te spelen, het vizier staat niet op scherp en bij rust staat het nog steeds 1-0.

Na de rust

Guus gooit in
De frustraties bij sommigen namen toe na de rust door het moeizame spel en door gebrek aan focus op het eindresultaat. In plaats van dat iemand het team of nog beter het team zichzelf op sleeptouw neemt, lieten steeds meer spelers de schouders hangen. En dat tegen een tegenstander, die werkelijk geen fatsoenlijke aanval tot stand heeft gebracht en net zo moeizaam voetbalde als onze jongens. Maar Omlandia was in mentale zin al weer geveld en geloofde er niet in. Kansen waren er ook niet of nauwelijks, Roy schoot weer eens naast, de goed spelende Remco Bolhuis had een kansje, maar beide hadden geen succes. Veendam zette er ook twee keer iets dergelijks tegenover, maar ook zonder resultaat.

Hard werken

Dat is het enige wat je kunt doen in zulke worstelwedstrijden en dan als team. Dat ging ondanks alles nog redelijk tot halverwege de tweede helft, maar opeens werd de handdoek dus totaal onnodig in de ring gegooid. Ergernissen en zaken die er totaal niet toededen, gingen de boventoon voeren en de gevolgen laten zich raden.
 In de 60e minuut mag Veendam een losse flodder afschieten en de bal belandt op de lat, stuitert recht omhoog naar de andere kant van het doel en een Veendam-speler kan hem simpel inkoppen, 2-0. Het team was nu helemaal gebroken.
De KO volgde drie minuten later, weer geen vloeiende aanval, maar een vrije trap op zo'n 20 meter van het doel van Jordy. Op moment van schieten springt de muur omhoog en de bal er onderdoor en verdwijnt nogmaals onhoudbaar in het doel, 3-0. Omlandia wist er niets meer tegenover te zetten in de laatste minuten.

Uw blogger, onverwoestbaar optimist, liefhebber van spelen op winst met alle risico's van dien,  verdwijnt teleurgesteld als één van de eersten van het veld.