zondag 6 januari 2013

Voornemens



In wat voor toestand uw blogger zich ´s ochtends op 1 januari ook bevindt, hij gaat hardlopen. Dat was met name in zijn "wilde" tijd niet altijd een gemakkelijke opgave, maar inmiddels desondanks zo'n 25 jaar traditie.

Rust, reinheid en regelmaat zijn met een gezin nu de slogans en het echte nachtbraken is al lang geschiedenis. De laatste jaren is het dus eigenlijk wel relatief gemakkelijk te doen.

Daarnaast kon voor het eerst afgelopen Nieuwjaarsdag eens gelopen worden op nagenoeg schone wegen. Waar het volgens de media meer verkochte vuurwerk is gebleven is mij een raadsel. Waarschijnlijk heeft het regenachtige en winderige weer er voor gezorgd, dat veel vuurpijlen en knalwerk niet zijn afgestoken.
 Qua euro's zal er inderdaad wel meer zijn verkocht, maar qua volume vraag ik me af of de trend niet al enige tijd dalende is. Belachelijk veel geld soms voor een pijltje wat slechts enige seconden, met de vraag al dan niet tegenvallend, in de lucht is. In crisistijd dus.

Voornemens - afvallen


Bij `ERROR` is het echt mis.
Ook bij uw blogger komt er het nodige decembervet bij. Meestal zo'n 2 kg of iets meer. Vrijwel een natuurlijk gevolg in de wintermaanden a.g.v. minder beweging door duisternis en slecht weer, maar ook gewoon lekker eten in deze feestmaand natuurlijk. Ook in de dierenwereld zie je hetzelfde gebeuren.

"Geniet jij wel eens?", wordt mij vaak gevraagd als ik weer eens iets lekkers weiger i.h.a. een calorierijke en zoete hap. De vragensteller geeft daarmee te kennen dat je kennelijk "geniet" door (veel) te eten en te drinken en absoluut geen acht te slaan op gewicht of gezondheid.
Alle tussendoortjes in vorm van koek, chocola of frisdrank worden bij ondergetekende tijdens werkdagen op 0 gezet. Fruit zorgt voor 100% compensatie van het "hongergevoel". De compensatie van je elke dag fit en energiek voelen, de discipline om te rennen, het voldane gevoel na afloop van het rennen en mede hierdoor hopelijk wat minder ziek zijn (of worden), is echter in mijn ogen vele malen meer waard.

Door rustig deze zelfdiscipline te handhaven, verdwijnen de extra KG's vrijwel altijd weer vanzelf. De langere dagen (licht) zorgen vanzelf voor meer energie, de tuin voor nog eens extra beweging etc.

Weight Watchers - grootste catastrofe

Tot mijn verbazing zeggen mensen van de Weight Watchers dat hun afvalmethode niet hoeft te betekenen, dat je nooit eens een frietje mag eten. Voor deze club is dit zo te zien de grootste catastrofe die je als mens kan overkomen. Triest, als dit zo is.

Beste WW-ers, als je echt wilt afvallen, is dit het eerste wat nooit meer op het menu staat de komende jaren en vanzelfsprekend alle aanverwante artikelen. Als je na drie jaar weer eens wat proeft, ben je na drie happen voor eeuwig verlost. Hetzelfde geldt voor gebak, trouwens.

"Twee keer per dag vlees eten, geen punt", zei een ooit eens vanwege vele afvalkilo's lichtere en uitgebreid in het zonnetje gezette WW-kennis. "Dat kon echt wel. Het gaat om heel andere dingen."
U raadt het al, binnen twee jaar moesten er voor haar voor de vakantie weer twee vliegtuigstoelen gereserveerd moeten worden. "Dat kon echt wel", zei de vliegtuigmaatschappij. "Geen punt."


Voornemens - afval

Slechts 3 letters minder dan afvallen. Tijdens het hardlopen vandaag telde ik vandaag op het traject Garmerwolde-Ten Boer (ca. 4 km) het volgende:


  • 39 drinkartikelen (blik, pakjes en plastic bekertjes)
  • 11 chipszakken
  • talloze sigarettenpakjes, papiertjes, zakdoeken
"Niemand" heeft het daar neergegooid vanzelfsprekend. Toch was bijna de helft van de drinkartikelen een energiedrankblikje. Menig scholier en minder vaak een volwassene nuttigt zo'n drankje, maar een volwassene slechts hoogstzelden op de fiets.
 Waarom op een kortdurend fietstochtje na schooltijd nog uitgebreid gedronken en gegeten moet worden, vind ik al raar. Zelf kan ik op wat dropjes na mij niet herinneren ooit iets te hebben gegeten op dezelfde route. Dat was natuurlijk al in de vorige eeuw en toen was alles heel anders volgens velen. 
Ontbijt en (lunch)pauzes waren en zijn daarvoor in mijn ogen, maar zo niet meer voor de huidige jeugd. Dan moet ook de mobiel ter hand worden genomen en alles wordt vergeten, zeker het eten.
Dus wordt er op de fiets gegeten en gedronken, maar om de verpakking van het genuttigde vervolgens ook nog eens achteloos in de berm te gooien is schandalig. Kom op dames en heren, het is jullie leefomgeving van de toekomst. Dat kan toch wel anders.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...