donderdag 10 januari 2013

Schaakclub Ten Boer - 12 februari 1948 - 12 februari 1213

De oudste sport ter wereld?
65-jarig jubileum

De plaatselijke schaakclub bestaat over een maand 65 jaar. Opgericht in 1948 door een aantal Ten Boersters waarvan sommige namen velen nu nog bekend in de oren zullen klinken.

Het bestuur bestond uit de heren Bodde, Slagter (meubels), Sijbolts (gemeentesecretaris), Van Bruggen en Woltjer. Leden in het eerste jaar o.a. Noordhof (rijwielzaak), Bolhuis, Dreise, Kalkwiek, Blink en Wijpkema. Namen die in een boek van Bordewijk niet hadden misstaan.


Zie ook "Dorpsbelangen Ten Boer" via de link hiernaast. Op hun website een alleraardigste film over de geschiedenis, opbouw in de jaren vijftig, beginjaren zestig van het dorp Ten Boer, vele bekenden, maar ook een stukje film over de Schaakclub Ten Boer.

Actief bestuur
Het was een actief bestuur in de beginjaren. Wereldkampioen Euwe (als enige Nederlander tot en met de dag van vandaag) werd zelfs in de jaren vijftig gestrikt voor een schaaksimultaan. Grote bloei kende de club in 1972 na de "match van de eeuw" tussen Boris Spassky en Bobby Fischer met een verdubbeling van het senioren-ledental en ook toen vele jeugdleden, die les kregen van de vroeg overleden Derk Schildhuis.

Fisccher - Spassky

Eigen toernooien vonden plaats in met name de jubileumjaren w.v. die van 1998, 2003 en 2008 het meest recent. Voor 2013 moet er nog iets origineels in het kader van het jubileum op de agenda gezet worden. Extra man- of vrouwkracht en dan bij voorkeur senior-schaakleden zijn echter welkom om een en ander mogelijk te maken.

Dinsdag vanaf 19.45 uur is in het Buurhoes de vaste speeldag. Mocht u eens langs willen komen dan bent u van harte welkom. De jeugd is aangewezen op de vrijdag middag vanaf zo'n 15.30 uur.

Grote jeugdafdeling

Ook op dit moment mag de club timmert de club aan de weg. Dit keer ligt de focus echter op het jeugdschaak. Jeugdleiders Roelof Kroon en Jan Pilon zien al enige jaren lang ruim dertig tot soms veertig jeugdleden langskomen. Daarmee is Ten Boer waarschijnlijk één van de grootste schaakclubs in regionaal Nederland.

Velen van deze leden hebben inmiddels al menig diploma verdiend via het "Stappen-programma" van de KNSB. Vanzelfsprekend worden er ook vele toernooien door hun bezocht en ook hier rijgen de successen zich aaneen.

Sinds vorige week mag Gerbrich Kroon, de dochter van Roelof, zich NOSBO-kampioene noemen in haar leeftijdsklasse. Dat betekent deelname aan de Nederlandse kampioenschappen in mei. Ze mag daar toevallig samen heen met dochter Silke van seniorlid Erwin Kok. Samen werden ze gedeeld eerste.
Silke en Gerbrich
Ook jeugdlid Finn van Pijkeren mocht al eens aan het NK deelnemen. En verder is Alfred Rodenboog is bij de oudere jeugd met zijn schoolschaakteam zelfs al eens Nederlands kampioen geweest. Nu begint hij bij de senioren velen angst in te boezemen met zijn goede scores in de externe competitie. Regionale toernooien kennen inmiddels vele Ten Boerster winnaars bij de jeugd.

Kortom, de schaakclub van Ten Boer blaast zijn toontje mee in Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...