zaterdag 26 januari 2013

Winter voorlopig ten einde in Ten Boer

De laatste sneeuwval van vandaag
Dooi
Vanavond 26 januari om 19.05 uur bereikte het kwik, nee excuus, de temperatuur voor het eerst in 9 dagen de 0º en dat betekende dat de eerste winterperiode van dit jaar in de geschiedenisboekjes kan worden bijgeschreven. Ook kwik wordt vanaf dit jaar meteorologische geschiedenis conform nieuwe Europese regels. Het is te giftig en slecht voor het milieu en dient uit de thermometer te verdwijnen.

Juist op het moment dat de gemiddelde temperatuur In Ten Boer richting de nul ging (nu 0,8º), en deze maand daarmee zelfs nog bij de koude toppers zou doen belanden, treedt de dooi in. En dat na een bijna recordwarme start deze maand met in de eerste 10 dagen een gemiddelde van 7,1º !!
 15 dagen heeft de winterperiode dus geduurd. Niet zo extreem koud als de laatste in januari-februari van 2012 (-5,0º gemiddeld over 16 dagen), maar alleszins redelijk met een score van -3,4º gemiddeld en ruim 10 graden lager dan in de eerste decade van deze maand.

Gemiddelde dagtemperatuur
Voor de geïnteresseerden. Het daggemiddelde wordt in de meteowereld berekend op basis van het gemiddelde van 24 uur. Het gemiddelde van uitsluitend hoog en laag zou met name in de winter een erg vertekend beeld opleveren. Immers met één uur zonneschijn zie je in de winter heel vaak een korte en snelle piek naar boven en vervolgens weer een snelle daling naar beneden. Een gemiddelde uitsluitend op basis van hoog-laag geeft dan een heel ander (onjuist) beeld van de werkelijke koude gedurende het grootste deel van de dag.

Weinig spektakel
Veel spektakel heeft de koudeperiode niet opgeleverd al willen de media en vele weermannen je soms anders doen geloven. Veel sneeuw is er ook niet gevallen, zeker niet in onze omgeving. Hier in het noorden was slechts op één dag wat sprake van hinder door sneeuw en een stevige wind, maar extreem was het allemaal zeker niet.

"Kunstsneeuw" (21 januari)
In de eerste week zagen we ook het begin van een fantastisch mooie ijsvloer, maar daar kwam snel verandering in door de sneeuw van maandag 21 januari die verdere aangroei blokkeerde. Ook het ontbreken van enkele nachten met strenge vorst was de hoofdoorzaak, dat schaatsen op meren, maren, diepen en kanalen in onze regio niet echt op gang kon komen.

Meteostatin Ten Boer
De getallen van de afgelopen dagen. Ten Boer kende vanaf 11 januari 15 vorstdagen en daarvan 11 ijsdagen. Alleen op  17 januari kwam de temperatuur licht boven nul anders zou een onafgebroken reeks van 15 ijsdagen genoteerd zijn.
Meteostation Ten Boer
Op mijn weerstation (Davis Vantage Pro2) dus geen strenge vorst. Wel is vermoedelijk ergens in de regio de temperatuur beneden de -10º geweest. Zeker aan de zuidzijde van het Eemskanaal op het "lageland" noteert de auto steevast een iets lagere temperatuur daar. 't Wordt tijd voor een weerstation in deze omgeving en kouderecords zullen vrijwel een zekerheid zijn op sommige momenten.

En weer kan gemeld worden, dat de huidige Nederlander t/m zo'n 35 jaar nog nooit een echt zware sneeuwstorm heeft meegemaakt al leek een weekend in 2010 er een beetje op. Vastzitten in sneeuw wegens extreme verkeersdrukte valt dus niet onder deze noemer. Nog even geduld dus mocht je er op zitten te wachten. Zie ook de blog van 28 november 2011 voor een impressie van wat mogelijk is ("Hellman-getal").

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...