zaterdag 17 oktober 2015

Omlandia A1 verslaat ook Harkstede

Harksteder voetbalhonk
Met lichte nevel en grijs weer werd zaterdag 17 oktober geopend na een hele vrijdag met gestage (mot) regen. De velden vochtig en vermoedelijk wat zwaarder bespeelbaar dan gebruikelijk.

's Middag werd er door Omlandia afgereisd richting Harkstede waar op het mooie sportcomplex 'De Voltreffer' om twee uur de aftrap plaatsvond. Harkstede stond een puntje lager op de ranglijst en zou bij winst onze Ten Boersters dus voorbij kunnen gaan.

In het begin van de wedstrijd leek het nog een tamme bedoening te worden, maar na een klein kwartier afwachtend spel van beide kanten kon ik veelvuldig de pen ter hand nemen. De wedstrijd kwam volop tot leven met kansen over en weer.

Voltreffers
Omlandia-linie
Harkstede mocht zich als eerste verheugen op een kleine mogelijkheid, maar maakte er geen gebruik van. Jurry de Boer loste van de Omlandianen als eerste een schot op doel. Ook bij hem stond het vizier nog niet op scherp. Dat was wel het geval bij Ricardo van Coevorden vandaag. De tweede kans voor Omlandia kwam van de rechtervleugel via Nieck Baljeu. Hoe vaak Nieck vandaag als rechtsachter naar de overkant is gerend is jammer genoeg niet bijgehouden, maar er waren er vele.

Nieck's zijn eerste opmars (16') was al direct voortreffelijk. Opstomend langs de vleugel trapt hij even over de middellijn een fantastische pass richting het 16m-gebied waar Ricardo de bal perfect aanneemt. Alsof het een wandeling in het park betreft, neemt hij de bal mee en passeert achteloos de Harkstede-keeper, 0-1.

Vlak hierna smoort een Harkstede-kans nog net op het laatste moment in de Omlandia-verdediging. We komen in de 20e minuut en dan zien we nagenoeg een exacte kopie van het eerste doelpunt. Weer Nieck en Ricardo dus en zoals hierboven al beschreven. Het staat 0-2 voor Omlandia en er lijkt geen vuiltje aan de lucht te zijn. Dat is een misvatting zoals al snel blijkt.

Net naast
Eerst mag Jeffrey Runhart nog wel vlak voorlangs schieten, maar dan neemt Harkstede tijdelijk het heft in handen. Het Omlandia-team vatte het na de 2-0 voorsprong duidelijk even te gemakkelijk op en dat werd keihard afgestraft.

Omlandia mag zijn handen in de 25e minuut al dichtknijpen. Eerst is het Kevin Potgieter die de bal nog net uit het doel kan koppen en een paar seconden later is het zijn broer Alwin die de rebound pareert. Toch is het even later wel raak. Een geheel vrij staande Harkstedenaar kan na een corner ongehinderd inschieten, 1-2.

Weer vijf minuten later. Nu een aanval van Harkstede over de rechtervleugel, een goede voorzet, Alwin die de bal niet onder controle krijgt en een attente tegenstander die de 2-2 intikt. De wedstrijd kan opnieuw beginnen.

Omlandia herpakt zich gelukkig snel en neemt het heft weer een beetje in handen. In de 41e minuut krijgt de ook uitstekend spelende Jurry de bal en pass deze weer op Ricardo. Zijn afwerking was nu ook weer een echte voltreffer en het betekende dus een hattrick. Hij had in de laatste minuut zelfs nog een goede kans met een kopbal, maar de bal ging dit keer net naast. De ruststand dus 2-3.

In het lot berusten

Na de rust lukte het Harkstede niet meer om terug in de wedstrijd te komen en was Omlandia heer en meester. Direct na het fluitsignaal en hervatting zien we al een eerste schot richting Harkstede-keeper. De tweede kans is weer voor Ricardo en de Harkstedenaren leken dit keer al bij voorbaat in hun lot te berusten. Het zal voor de toeschouwer een makkie geleken hebben, maar dat is het natuurlijk niet zoals de echte voetballers weten. Ook dit keer was Ricardo trefzeker en hij verdubbelde de marge naar een stand van 2-4.

Nieck op oorlogspad
Nieck ging ondertussen onverdroten door met zijn talloze opmarsen en leverde daarbij de ene na de andere fraaie voorzet af. Zijn derde poging in de tweede helft betekende al weer een doelpunt voor Omlandia. De bal belandde via het hoofd van Melvin Bakkelo al bijna in het doel, maar Robbert Veldman gaf zekerheidshalve een attent en snel intikkertje wat de 2-5 betekende.

Met nog een half uur te spelen had er zeker nog meer in gezeten. De voor Robbert ingevallen Ian Spijksma kreeg bijvoorbeeld twee geweldige kansen, maar hij had geen geluk vandaag.

De wedstrijd was gespeeld en in de slotfase zagen we nog wat debatten tussen de spelers onderling over wie er nu de sterkste en mooiste was en dat soort dingen, maar daar kwamen ze ook weer niet echt uit. De eindstand op het bord was in elk geval wel duidelijk en Omlandia dus zeker de terechte winnaar.

Harkstede - vrije trap en een laatste mogelijkheid.
Statistieken Harkstede A1 - Omlandia A1 (1e + 2e helft = totaal):

Corners: 2+2=4 resp. 0+3=3
Kansen: 6+1=7 resp. 6+8=14
Doelpunten: 2+0=2 resp. 3+2=5
Efficiency: 29% resp. 36% (uitstekend)
Gemiddelde competitie-efficiency Omlandia: stijgend naar 23% (één op 4-5 aanvallen betekent doelpunt. Mijn criterium: goed)